Uitgesmeerd: ‘Een mooie smaak’, kent u die uitdrukking?
Bron: MAX / Roland J Reinders

Uitgesmeerd: ‘Een mooie smaak’, kent u die uitdrukking?

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

Het is zondagavond en dus de hoogste tijd voor Heel Holland Bakt. Met de finale in zicht staan nog drie thuisbakkers in de tent. Gwenn, Cas en Jacques hebben de finale gehaald. Zij willen alle drie niets liever dan de finale winnen. Maar er kan er natuurlijk maar één de beste zijn. Wie wint Heel Holland Bakt: nog een keer?!

Een koffiechocoladetaart. Dat klinkt alleen al lekker. Een goed woord ook voor Scrabble. De smaak van koffie en chocola in een taart. Daar loopt het water mij gewoon in de mond. Ik krijg spontaan zin in koffie en in chocola en in taart. De opdracht was dan ook heel bijzonder. Zo moest de bovenkant als een spiegel zo glad zien te worden. 

Ik moet zeggen dat de drie finalisten allemaal enorm goed hun best deden. Van stress was in de eerste opdracht geen sprake. Er werd gelachen, er werd gezongen, de sfeer was opperbest. Dat in de finale. Dat is echt iets heel bijzonders.

Dan komt er een uitspraak waar ik toch over na moet denken. ‘Een mooie smaak’ aldus Robèrt. Hoe kan een smaak mooi zijn? Een smaak is lekker of een smaak is vies. Maar een smaak die mooi is? Nee, daar moet ik te veel over nadenken. Een jas of een broek kan mooi zijn. Maar een smaak die mooi is? Ik vind dat echt heel raar klinken. Dat kan aan mij liggen hoor. Misschien ga ik het wel onthouden. Misschien ga ik het zelf ook wel gebruiken. Ergens is het ook wel weer grappig. 

Smurfentanden

Wat Gargamel jarenlang geprobeerd heeft, is Cas wél gelukt. Blauwe tanden. Gelukkig heeft Cas geen Smurfen gegeten. Stel je voor, dan heb je Vader Abraham weer aan je broek. Nee mooi is dat. Cas had blauwe Macrons gemaakt, speciaal voor André. Volgens Janny is de kleur blauw heel moeilijk. Maar toch is de kleur blauw ook wel mooi. 

Twee verschillende kleuren Macrons. Het was niet heel gemakkelijk voor de thuisbakkers. Vooral die tijdsdruk komt weer keihard om de hoek kijken. André heeft er stiekem wel een beetje lol in. Om elke keer als een levende koekoeksklok (leuk woord met veel k’s) door de tent te lopen. Want ga maar eens na. Om met die tijdsdruk om te gaan moet je stevig in de schoenen staan.

Helaas waren niet alle Macrons even goed gelukt. Het is een verdraaid lastig koekje om te maken. Al waren de kleuren wel heel mooi om te zien. Het leukste was toch wel die blauwe tanden van Cas. Dat zijn echt beelden die je niet meer zult vergeten. Vooral Cas had moeite om zijn lach in te houden. Want ja, hij had van het beslag gesnoept. Geef hem eens ongelijk zou je denken.

Ingestorte Molen

Het spektakelstuk van Jacques liep niet helemaal zoals gepland. Zijn drama van jaren geleden achtervolgde hem weer. Hij wilde een mooie molen maken. Dat leek te gaan lukken, maar helaas werd het een soort slapende molen. Het wilde gewoon niet zo lukken. Gwenn en Cas leefden met hem mee. Hiermee leek de winst voor Jacques te zijn verdwenen. 

De stress in de laatste opdracht was enorm. De strijdt tussen Gwenn en Cas was duidelijk voelbaar. Gwenn wist een prachtige gitaar te maken. Dat was niet alleen muzikaal, maar ook heel erg mooi en strak. Hij heeft daar echt heel goed aan gewerkt. Maar Cas maakte op zijn beurt een hele strakke locomotief. De Heel Holland Bakt express vertrekt van spoor 1. 

Met een heuse conducteur pet presenteerde Cas zijn spektakelstuk. Het zag er echt heel mooi uit. De juryleden hadden het nu een beetje lastig. Wie van deze twee zou er nu met de winst vandoor gaan? Het was wel duidelijk dat het zou gaan tussen Gwenn en Cas. Een overleg was dan ook niet echt overbodig.

Na een overleg waren de twee juryleden er wel over uit. Aan André de taak om de winnaar bekend te maken. De winnaar van Heel Holland Bakt: nog een keer werd dan ook: GWENN! Hij was zichtbaar gelukkig en blij met deze overwinning. Hij wist de afgelopen weken al drie keer als meesterbakker uit de tent te komen. 

Met de overwinning voor Gwenn komt er een einde aan Heel Holland Bakt. Maar het goede nieuws is dat er binnenkort alweer een nieuw seizoen start. Met nieuwe bakkers, nieuwe opdrachten en nieuwe stressmomentjes. Ik kijk er al stiekem naar uit. Is het al december? 

Heel Holland Bakt is binnenkort weer terug op de zondagavond van NPO 1.