De Verraders: Mocro Maffia-acteur Illias in tranen?
Bron: RTL / Jasper Suyk

De Verraders: Mocro Maffia-acteur Illias in tranen?

Geschreven door Laatste update:

Huilende mannen, een kandidaat die woest op tafel slaat, vuil spel bij verdeling van de groepjes, overacting en extreem veel manipulatie. Ik weet niet hoe jij erover denkt maar dit was wel echt de meest spannende aflevering tot nu toe. Het was één grote mindfuck. Al vanaf het ontbijt was de spanning om te snijden. Welkom bij de derde aflevering van de verraders.

Tim heeft Britt door

De eerste psychologische krachtmeting begin ‘s ochtends vroeg in de ontbijtzaal. Britt vertelt in geuren en kleuren aan Tim dat ze zo slecht geslapen heeft. Normaal kan Britt goed acteren, maar nu zat ze duidelijk niet zo lekker in haar flow. Sorry meid, maar het ligt veel te dik bovenop. Al dat overacting zorgt bij Tim voor argwaan. 

Tim vraagt of ze denkt dat Jay vermoord is. Britt antwoordt dat ze het echt niet zou weten en wendt met rode wangen haar blik af van Tim. Ze vraagt zachtjes “zou jij Jay eruit gooien?” Tim vermijdt de vraag door te antwoorden dat “zijn hersenen nog een beetje uit zijn en hij nog een beetje wakker moet worden.” Blozende Britt is not amused. Zodra ze alleen is met de camera roept ze gefrustreerd “ow gast nu wil ik het andersom ook weten!”

Thijs krijgt het er warm van

Tim had het druk aan de ontbijttafel. Ik vraag me af of hij wel aan eten toe is gekomen. Het zou zijn hypergevoelige reactie verklaren op de verdeling van de groepjes, maar daarover later meer. Thijs noemt het programma een freakshow en zegt dat hij went aan de stress. De volgende reactie van Tim is goud waard: “dan kan jij goed met stress omgaan want je bent erg zeker van je zaak, zo van ze gaan mij niet pakken.“ Hij gooit er nog een schepje bovenop door te vragen of Thijs een briefje op zijn deur had geplakt met “de kamer van Tim die is daar.“ Thijs werd zo rood als een kreeft en nam gauw een hele grote slok van zijn hete koffie. Het had niet veel gescheeld of er was een verrader minder geweest door een verschroeide slokdarm.

Envy vermoord

Ellen vraagt zich af welke kandidaat er bij het ontbijt mist. De verraders hebben die nacht besloten Envy te vermoorden. Iliass is er niet rouwig om. Als hij alleen is met de camera zegt Illias koelbloedig “ik heb bloed aan mijn handen, maar veeg het er zo vanaf en ga door met de game.“

Gellukig heeft de wrede moord weinig schade achtergelaten bij Envy. De diva heeft al gauw de glam weer opgezocht. Envy heeft alweer photoshoots gedaan voor onder andere een magazine, als disco diva voor Eurovision Village en 10 december de opening gedaan voor een pop-upstore in Utrecht. 

Wat is Henk zijn probleem met Tim?

Voor de opdracht van deze week moeten er 3 groepjes gemaakt worden. Tim is boos als blijkt dat achter zijn rug om de groepjes al verdeeld zijn en vindt het vies spel. Henk zegt tegen Ellen en Thijs dat hij eigenlijk niet met Tim praat. Henk zegt “ik vind Tim een wegloper en ik heb een hekel aan weglopers.“ Thijs lacht vals naar de camera “Tim, die lieve Tim. Hij wilde de verdeling anders en vond het niet eerlijk. Maar goed 1 neveneffect van jouw reactie is dat echt iedereen jou nu verdenkt.”

De groepsopdracht is een soort escaperoom. De 3 groepjes kandidaten kunnen per groep 1 kilo zilver winnen door binnen een half uur te ontsnappen uit een kamer. Het lukt alle kandidaten. Net 24 seconden voor de tijd voorbij is stormen Ellen, Tim en Romana  bezweet naar buiten. De totale zilverbuit staat daarmee na 3 afleveringen op 9 kilo zilver.

De beruchte ronde tafel

Alsof het al niet spannend genoeg is gooit Art nog wat olie op het vuur door de kandidaten een schuldgevoel aan te praten. Art “zelden heb ik het begrip kuddegedrag zou goed uitgevoerd gezien. Niemand van jullie leek te geloven dat Bettina een verrader was, toch stak het merendeel van jullie zonder blikken of blozen een dolk in haar rug.” Thijs kijkt als een koe die naar de slachtbank gaat. Ook Britt zit er met een pruillipje wat gestressed bij.

Er ontstaat een discussie tussen Tim en Thijs waarbij ze allebei elkaar beschuldigen. De sfeer wordt steeds grimmiger. Het gaat hard tegen hard en iedereen gaat zich ermee bemoeien. Thijs is manipulatief erg sterk. Tim zegt “Thijs, chapeau je weet het heel goed te verwoorden, maar je liegt nog als je niest echt waar.” Illias houdt iedereen voor de gek en stemt op medeverrader Thijs. Toch is uiteindelijk Tim degene die het spel moet verlaten.

“Ik heb echt ontzettend genoten van jullie allemaal, maar ik trek deze slangenkuil niet” zegt Tim bij het afscheid. Henk schreeuwt “NEE, NEE, NEE” en slaat woest op de ronde tafel. Ook jay is boos en geeft met wijzend vingertje een preek aan de overgebleven kandidaten. Ik heb met Tim te doen en besluit dat hij voor 1x de held van aflevering 3 mag zijn.

Echte mannen huilen

Als Tim alleen is met de camera uit hij zijn gevoelens. “Het voelt wel verrot dat mensen me niet geloofden op een bepaalde manier dat vind ik wel euh - Tim breekt en barst luid snikkend in huilen uit - Kut. Het raakt me dat mensen aan m’n geloofwaardigheid hebben getwijfeld.” Ik vraag me af wat de huilbui van Tim met de kijker doet. Ben jij het type dat klaar staat met een doos tissues om hem te troosten? Of denk je ‘geef die jongen een lollie en verder niet zeiken.’

Even later zien we ook Iliass zijn hart uitstorten bij de camera. “Het doet me enorm veel pijn en het is niet leuk. Maar part of the game. Het is moeilijk om tegen mensen te liegen die 100% vertrouwen in jou uitspreken - Iliass veegt een traan weg - dus dan zie je hoeveel het met je doet. Ja dat is moeilijk.“ Als Iliass zijn medeverraders Britt en Thijs ziet komen de emoties weer boven. Iliass zegt ”het wordt heftiger en heftiger. Ik ben net gebroken. Ik heb een traantje gelaten. Het was zo zwaar. Tim, ik zie Tim voor me met die tranen in zijn ogen. Dan denk ik, ik ben zo’n t*lijer. Dit gaat op mijn geweten spelen.”

Geweten

Wat een leed deze aflevering. Eigenlijk voel ik me een beetje raar…schuldig haast. Ik vermaak me kostelijk terwijl Tim en Iliass in tranen zijn. Geniet van de valse spelletjes van Thijs en wacht op het moment dat Henk volledig uit zijn stekker gaat. Want geloof me, dat laatste gaat er zeker een keer van komen. Bij gebrek aan camera om voor te huilen en zo m’n geweten te sussen, probeer ik iets anders te bedenken om mijn karma punten weer wat op te krikken. Lieve kijker, kunnen we niet iets voor die jongens doen? Een gironummer opzetten of bierdoppen sparen? Dan kunnen we de volgende aflevering weer met een schoon geweten genieten van het leed dat De Verraders heet.

Meepraten over De Verraders? Word lid van onze Facebook-groep!