De Verraders: Hoogte horror voor Britt
Bron: RTL / Jasper Suyk

De Verraders: Hoogte horror voor Britt

Geschreven door Laatste update:

Henk komt als eerste de ontbijtzaal binnen en gaat demonstratief aan het hoofd van de tafel zitten. Als een ware koning wacht hij zijn onderdanen op. De blik op het gezicht van Romana, die als tweede binnenkomt, is dan ook goud waard. Op de vroege ochtend gezellig samen met Henk alleen in de ontbijtzaal. Alsof ze daarop zit te wachten na de rotstreek die Henk haar bij de vorige ronde tafel heeft geleverd. 

De programmamakers zetten een sensationeel muziekje onder de scène, om de ongemakkelijkheid waarmee Henk en Romana aan de ontbijttafel zitten nog eens te benadrukken. Onnodig want zelfs een blind paard voelt de spanning tussen die twee nog. Creepy Henk staart Romana heel de tijd recht in haar ogen aan. Wat een opluchting zal het voor Romana geweest zijn toen Jay binnen kwam!

Britt vermoord haar BFF

Als eenmaal alle overgebleven kandidaten in de ontbijtzaal aanwezig zijn, blijkt Shelley te zijn vermoord. Verrader Britt heeft keihard haar ‘bestie’ Shelley om zeep geholpen. Dat is een leuke plottwist. We wisten al dat medeverrader Illias het plan had Ellen of Shelley te lozen en dat Britt mocht kiezen wie van de twee de ongelukkige zou zijn. Ik had echter niet verwacht dat ze Shelley zou kiezen. Strategisch gezien wel een goede keuze van onze Britt. Ze begint het verrader zijn langzaam te leren. Of is het al te laat?

Leuke mededeling van Art

Art komt de ontbijtzaal binnen en neemt de dagelijkse corveelijst door met de kandidaten. Tafels afruimen, tuin harken, appels rapen en o ja…hij heeft nog een leuke mededeling vlak voordat hij weggaat. “Voor de volgende opdracht zoek ik iemand die jullie het minst gunnen om een blik in de wapenkamer te werpen.” Romana twijfelt geen moment en zegt fel “ik gun het jou niet” terwijl ze naar Henk wijst. “Prima, ik gun het jou ook niet” zegt Henk koeltjes. 

Nadat de corveetaken zijn uitgevoerd heeft Henk een onderonsje met Jay en Iliass. De heren zitten buiten op een muurtje te bekokstoven wie ze het schild uit de wapenkamer niet gunnen. Henk denkt aan Ellen, maar Jay is 100% overtuigd dat Britt een verrader is. Uiteindelijk is ook Henk overtuigd en zit er voor Iliass niks anders op dan mee te gaan in het plan van zijn bondje.

Britt’s ‘day from hell’

Na de moeilijke taak om Shelley afgelopen nacht te vermoorden, staat Britt nog een beproeving te wachten. Haar ultieme ‘day from hell’ gaat nu pas echt beginnen. Ik weet niet of je het al eens in een eerdere aflevering voorbij hebt horen komen, maar Britt is de enige kandidaat met hoogtevrees. Britt wordt uitgekozen als kandidaat die de wapenkamer het meest misgunt wordt. Hierdoor krijgt ze een speciale taak tijdens de zilverstaaf opdracht. Bevende Britt wordt in een soort open kooi 8 meter de hoogte in gehesen.

Huilend hangt Britt hoog in de lucht. Ze is gezekerd met een harnas en touw, maar dat maakt haar paniek niet minder. Jay, Henk, Iliass, Ellen en Romana voeren opdrachten uit. Bij elke opdracht die ze winnen gaat Britt een stuk omlaag, maar als ze een opdracht verliezen gaat Britt omhoog. Tussendoor moet Britt half hangend uit de kooi zilverstaven zien te pakken.

Ondanks dat de kandidaten 1 opdracht verliezen weet Britt alle zilverstaven te bemachtigen. Met veel gehuil, gillen, gekreun en trillen lukt het Britt om haar hoogte fobie te overwinnen. Het feit dat het haar toch gelukt is om de zilverstaven te pakken maakt haar de heldin van aflevering 5. De totale zilverbuit staat nu op 15 kilo.

Praten is zilver, zwijgen is goud

Als je denkt dat Britt zich na deze opdracht even lekker kan ontspannen, heb je het mis. Bij de ronde tafel zijn een hoop kandidaten van plan Britt weg te stemmen. Het is inmiddels overduidelijk dat zij een verrader is. Totdat Henk zich verspreekt en zegt “er zijn genoeg aanknopingspunten om aan te tonen dat ik geen getrouwe, euh verrader ben.”  Als Henk daarna ook nog eens benoemt dat Ellen “als een ratje speelt” is zijn lot verzegeld. Met een kleine meerderheid van stemmen vliegt Henk eruit en is Britt op het nippertje door naar de finale.

Wie word er komende nacht vermoord en grijpt helaas net naast de finale?  Ellen, Jay of Romana?  Jay hoorde vandaag het zilver al roepen “Hé Jay, wanneer neem je ons mee?”  Zelf denkt hij binnenkort, maar ik vraag me af of hij de nacht zal overleven. Of heb ik het nu mis?