Big Brother: Moeilijke beslissingen en een Rewind-token
Bron: RTL / Wesley de Wit

Big Brother: Moeilijke beslissingen en een Rewind-token

Geschreven door Luc van der Velde Laatste update:

Elke zaterdag blikt Luc terug op de voorbije week in het Big Brother-huis.

Een week met plot-twisten, moeilijke keuzes, twee bewoners die het huis verlieten, de terugkomst van Little ‘baby’ Brother, dubbele nominaties en natuurlijk een nieuw thema! Heb je dit allemaal gemist, maar geen tijd om de afleveringen terug te kijken? Ik praat je graag weer bij! Dit was week 9.

Decision week

Vorige week zaterdag stonden Nawel en Hanne op de nominaties en Hanne heeft dit keer het huis moeten verlaten. Tijd om het te vieren dat Nawel weer mocht blijven was er niet veel, want Big Brother kwam alweer met een nieuw thema: Decision Week! De bewoners zullen deze week kleur moeten gaan bekennen. Big Brother riep de bewoners richting Game-Room alwaar een ronde tafel met stoelen klaar stond. Die avond moesten ze een belangrijke beslissing nemen: twee bewoners aanwijzen die ze het meest vertrouwen. Dit werden Tobias en Julio. Zij zouden een geheime missie krijgen, buiten het huis. Later zou bekend gemaakt worden wanneer en waar dit plaats zou vinden.

Een luxe ontbijt

De bewoners kregen de volgende ochtend een heerlijk, luxe ontbijt. Dit omdat de veiling van hun persoonlijke items voor de voedselbanken, een groot succes was! Het bedrag wat is opgehaald bedroeg: 3127 euro! Dit tot verbazing van vele kijkers, omdat het shirt van Salar alleen al de 10.000 euro aantikte. Het bleek dus dat er nep biedingen gedaan waren in plaats van serieuze biedingen. Normaal zijn de biedingen bindend, maar het schijnt als het door minderjarigen geboden wordt, dit niet als bindend gezien mag worden. Dit is dus de reden dat het totaal bedrag lager uitviel dan wat de kijkers op de website gezien hadden.

Little ‘baby’ Brother is back!

Big Brother riep de bewoners weer bij een voor een nieuwe Little Brother-game te spelen. Ze moesten een grote bal vast houden met twee platte handen, niet klemmen tussen je lichaam. Deze bal zat vast aan een elastiek en deze zat vast aan de grond. Nawel kreeg het al snel moeilijk en begon oerkreten uit te slaan om kracht te krijgen. Nouchine heeft altijd snel last van zweethanden en gaf al gauw aan dat haar handen kleine zwembaden werden. Grace hield het niet lang meer vol en liet de bal los en was de eerste afvaller. Al snel volgden Nouchine en Nawel ook.

Big Brother vond het tijd voor de overige bewoners om het moeilijker te maken. Ze moesten een stap naar achteren doen op het andere plateau. Tobias kreeg hierdoor al snel last van zijn enkel die hij bezeert had met het sporten in de tuin. Hierdoor gaf Tobias het op en waren alleen Salar, Kristof en Julio nog in de race voor Little Brother. Ze moesten nog een stapje naar achteren doen van Big Brother, met hun tenen tegen de rand van het plateau aan. Julio kon het niet langer volhouden en de strijd ging dus tussen Kristof en Salar, tot Kristof aangaf behoorlijke krampen in zijn armen te krijgen en gunde het Salar om weer Little Brother te worden, of hoe dat Salar het noemt: Little Baby Brother.

Werken voor de kost

Hoewel iedereen behoorlijk last had van zijn en haar armen liet Big Brother er geen gras over groeien! Er lagen fietsbroekjes gereed in de voorraadkamer. Nadat de bewoners zich hadden omgekleed moesten ze naar de Game-Room komen waar zes fietsen en een draaischijf met een bel gereed stonden. De zevende bewoner moest op de draaischijf gaan liggen. Bij elke 10 km mocht iemand die op de fiets zat een flink zwier geven aan het rad. Op dat rad was ook een paal gemonteerd die de bel kon raken tijdens het draaien van het rad. Dus hoe harder je het rad kon laten draaien, hoe vaker de paal de bel raakte. Elke keer dat de bel geraakt werd kwam er een euro bij voor het boodschappen budget. Dus hoe lichter de bewoner was, hoe sneller je het rad kon laten draaien. De bewoners hadden in totaal 165.7 km gefietst en dus 16x aan het rad mogen draaien, hiermee is er een totaal boodschappen budget opgehaald van 90 euro!

Het Decision-center

Big Brother riep Julio en Tobias om, om hun kleine koffers te pakken die ze eerder gekregen hadden en afscheid te nemen van de andere bewoners om vervolgens door de grote rode poort naar buiten te lopen. Geblinddoekt werden ze vervoerd naar hun volgend onderkomen: het Decision-Center! Bij binnenkomst zagen Julio en Tobias verschillende Tweets op een bord staan, maar ook anonieme uitspraken van nominatie redenen die afkomstig waren van de (oud) bewoners.

Zij kregen ook af en toe beelden met geluid te zien van het huis waar de overige bewoners zitten en konden zo verschillende gesprekken mee luisteren en bekijken. Voor Tobias en Julio werden vermoedens over sommige bewoners versterkt en bevestigd. Hoe bijvoorbeeld Kristof in het spel staat en wat hij allemaal vertelt tegen Salar. Verder moesten Julio en Tobias geldbedragen verdelen over de bewoners, inclusief zichzelf. Behalve op Salar en Nouchine, want zij zijn immuun. Wat betreft de immuniteit van Nouchine kom ik zo op terug.

Julio en Tobias moesten 10.000 euro op een bewoner inzetten waarvan zij denken dat hij of zij aanstaande zaterdag het huis moet verlaten. Dit werd Nawel. Dus als Nawel vandaag het huis moet verlaten verdienen zij 10.000 euro voor de jackpot. Moet Julio, als tweede genomineerde, het huis verlaten, kost dit juist geld voor de pot, om precies te zijn -1000 euro. Op Kristof hadden ze -2000 euro gezet, op Tobias -3000 euro en op Grace -4000 euro. Hoe dit gaat uitpakken, zien we vanavond!

Mysterie Box

Salar, oftewel Little ‘baby’ Brother, werd naar de Mini-Mall geroepen om boodschappen te doen. Salar zijn oog viel al gelijk op de Mysterie Box en wilde hier ook gelijk voor gaan. Hij vond dat er verder weinig producten waren waar ze echt iets aan hadden, omdat er in het huis zelf nog voldoende groenten en fruit lagen. Dus koos hij sowieso voor de wasmuntjes, een verzorgingspakket voor de dames, gekleurde suiker, M&M’s en natuurlijk de Mysterie Box. Wat deze box inhield lees je verder in deze column. De dames waren helemaal blij met het verzorgingspakket en begrepen ook de keuze van Salar. Ze hoopten allemaal dat de Mysterie Box een filmavond of een groot feest zou inhouden, maar ze moesten afwachten tot Big Brother dit bekend zou maken.

Persoonlijk items of een immuniteitspin

Door de Mysterie Box te kopen werd Salar als Little Brother naar de Game-Room geroepen. Hier stonden twee sokkels klaar met op de ene sokkel voor elke bewoner een persoonlijk item, die de bewoner nog wat extra mentale kracht zou kunnen bieden. Op de andere sokkel lag er een immuniteitspin die hij naar eigen keuze mocht uitdelen. Hij besliste dat persoonlijke items je zeker even blij kon maken, maar die mentale kracht is na een paar dagen toch minder.

Hij koos voor de immuniteitspin en mocht deze in de woonkamer uitdelen aan een bewoner naar keuze. Dit werd zijn beste maatje en zusje, Nouchine. Omdat zij hem al een keer gesafed had door hem van de nominatielijst af te halen, maar zeker ook omdat hij niet zonder haar door wil richting de finale. Tobias en Julio konden ook meekijken en Tobias zei tegen Julio van: “Wat vind je hier nou van? Waar wij het snot voor de ogen hebben gefietst? Keihard voor hebben gewerkt? En dan wordt de helft van het geld hieraan uitgegeven?”. Vraag jezelf eerst eens af: “Wat zou ik hebben gedaan?”.

Hierna moesten Julio en Tobias de definitieve gekoppelde bedragen doorgeven aan Big Brother en dit noteren op de kaarten die er lagen. Hierna mochten ze hun koffers weer inpakken en na 24 uur doorgebracht te hebben in het Decision Center, het Big Brother huis weer betreden tot grote vreugde van de andere bewoners.

Nomineren, of toch niet?

De volgende ochtend ging het nominatie alarm af tot verbazing van alle bewoners. Dit was namelijk een dag eerder dan normaal. Maar Big Brother is onvoorspelbaar zoals je weet. Iedereen werd naar de Dagboekkamer geroepen en moesten hier twee namen doorgeven van bewoners die zij willen nomineren. Niet veel later werden de nominaties ook al bekend gemaakt door Big Brother. Normaal gesproken wordt dit de volgende dag pas gedaan. De genomineerden waren Nawel en Kristof. Nawel voor de zesde keer en Kristof had dit totaal niet zien aankomen en dus ook niet verwacht!

Ondanks dat Nawel hoopte dat als ze op de lijst kwam te staan, ze heel graag tegen Kristof wilde strijden, kwam het voor haar toch hard aan dat ze voor de zesde keer op rij genomineerd is. Maar Big Brother zou Big Brother niet zijn als er weer niet een behoorlijk twist aan vast zat. De bewoners werden namelijk voor het volgende spel in drie teams opgedeeld. Kristof en Nawel moesten naar de Mini-Mall, Nouchine en Salar naar de voorraadkamer en later naar de Game-Room en Tobias, Grace en Julio naar de tuin. Kristof en Nawel kregen de leiding via walkie talkies. Zij konden namelijk een Rewind-Token te pakken krijgen waardoor de tijd teruggespoeld zou worden van voor de nominaties. Alle bewoners zouden dan opnieuw moeten nomineren.

Salar en Nouchine moesten een blind-bril opzetten en richting Game-Room. Hier stonden ze in contact met Nawel en Kristof die op hun beurt aanwijzingen moesten geven aan Salar en Nouchine. Er stonden namelijk cadeau’s in de Game-Room met bedragen, min bedragen en de Rewind-Token. Doormiddel van een op afstand bestuurbare auto konden Nawel en Kristof aan Salar en Nouchine doorgeven welke kant ze op moesten rijden en deze beelden konden de genomineerden dus zien in de Mini-Mall.

In de tuin stond een grote bak met precies dezelfde cadeau’s, maar zonder de geldbedragen eraan. De bedoeling was dat Kristof en Nawel nauwkeurig de cadeau’s van de Game-Room moesten omschrijven aan de bewoners in de tuin en deze konden op hun beurt die omschreven cadeau’s uit de grote bak halen. Als eerste werd natuurlijk de omschrijving van het Rewind-Token-cadeau doorgegeven aan Team Tuin en deze werd eruit gehaald. In totaal werd er verder een bedrag opgehaald van 745 euro.

Een pleidooi en opnieuw nomineren

Omdat de Rewind-Token gepakt was vervielen de huidige nominaties en kregen Kristof en Nawel de kans om een pleidooi te houden in de Game-Room tegenover de andere bewoners, waarom zij hun niet meer moesten nomineren. Dit kon door een gevoelige snaar te raken of door bewoners te overtuigen. Kristof mocht als eerst van Nawel beginnen en hij begon een verzonnen lied te zingen op het wijsje van “ ’s avonds bloeit de liefde op” van de Leeuwenkoning. Grace en Nouchine kregen tranen in hun ogen, maar of dat nou was door het mooie moment of omdat het juist was dat Kristof gezongen had, dat laat ik in het midden. Nawel hield een rechtszaak met brieven van haar fans als getuigen. Zij wilde graag de bewoners in laten zien dat zij sterk staat door haar fans, want die hadden haar al ten slotte vijf keer op rij gered. Zij voelde zich ook sterk, niet door de bewoners, maar juist door haar fans. Zij liet iedere bewoner, ook Kristof, een tekst hardop oplezen wat haar fans haar toegestuurd hadden, zodat iedereen kon horen en misschien van binnen kon voelen hoe zij erin staat.

Die avond moesten de bewoners opnieuw nomineren. Na de nominaties klonk het alarm van gelijkspel en Little Brother, Salar, werd naar de dagboekkamer geroepen. Er waren drie bewoners met ieder vier stemmen, namelijk: Nawel, Julio en Kristof. Aan Salar om iemand veilig te stellen en je raadt het natuurlijk al, Kristof werd veilig gesteld waardoor Julio en Nawel nu op het bord staan. Als Nawel het huis moet verlaten, dan winnen ze 10.000 euro voor de pot, verlaat Julio het huis dan gaat er 1000 euro uit de pot. Dit door de Secret Mission van Julio en Tobias.

De genomineerden zijn dus Julio en Nawel. Op wie stem jij?

De liveshow van Big Brother is vanavond vanaf 20:00 uur te zien op RTL5 en Play4. Niks missen van Big Brother 2022? Word lid van onze Facebook-groep!