Big Brother: Een hond in het huis en een vrijstellings-token
Bron: RTL / Wesley de Wit

Big Brother: Een hond in het huis en een vrijstellings-token

Geschreven door Luc van der Velde

Elke zaterdag blikt Luc terug op de voorbije week in het Big Brother-huis.

We zijn alweer aan het einde van de zesde week en wat is er deze week allemaal gebeurd in het huis? Een apres ski party kwam voorbij met veel drank, ook was het Valentijnsdag, maar niet zoals wij die gewend zijn van Big Brother! Halve vrijstellingen en nominaties werden verdeeld en we zagen bewoners in een bevroren toestand. Wat er verder nog meer gebeurde vertel ik je graag! Dit was week 6:

Apres ski party

Tijdens de liveshow kreeg Jacqueline de minste stemmen van de kijker en moest het huis verlaten. Jason werd weer als favoriet van de kijker als eerst veiliggesteld. Later op de avond werden de bewoners naar de Woonkamer geroepen en er verscheen een foto op het grote scherm. Hierop stonden de bewoners geposeerd in Apres ski thema. Iedere bewoner had zijn eigen positie. Nadat de foto getoond was aan de bewoners werden zij naar de buiten Game Area geroepen door Big Brother. Hier werd het nieuwe thema van afgelopen week bekend gemaakt: All or nothing!

De bewoners kregen de opdracht om een minuut lang de getoonde foto goed te bestuderen om vervolgens binnen 15 minuten deze foto na te maken in de Game Area. Alle attributen die hiervoor nodig waren konden ze terug vinden in de Game Room. Als ze dit binnen de tijd voor elkaar kregen werden ze beloond met een apres ski party. Iedereen moest op de juiste positie staan, in de juiste outfit en voor de decoraties die te zien waren op de foto gold hetzelfde. Big Brother vertelde de bewoners dat als ze het gehaald hadden, de polonaise muziek zal klinken en ja hoor, de Ali Express klonk door de speakers en met drank in de tuin hadden de bewoners een leuk feestje die avond.

Halve nominaties, coins en vrijstellingen

De volgende dag werden de bewoners opnieuw naar de Woonkamer geroepen en moesten zij onderling beslissen wie er voor het spel wat ging komen een bepalende rol mocht innemen. Er zat wel een addertje onder het gras voor deze bewoner, hij of zij kon niets winnen, maar ook niets verliezen. Door te loten werd deze rol aan Chayron toegewezen en moest hij naar de Game Room komen. Voor hem stonden negen stolpen, voor iedere bewoner zijn of haar eigen stolp.

Ook lagen er een aantal halve vrijstellingen pinnen, halve 5 coins pinnen en halve nominatie pinnen. Aan Chayron de taak om deze te verdelen onder de bewoners. Zo kon het spel gaan beginnen. Elke bewoner werd hierna een voor een naar de Game Room geroepen en kon van zijn eigen stolp niet zien wat eronder lag. Van de overige bewoners konden ze dit wel zien en mochten ze 1 halve pin verplaatsen naar een andere stolp. Dus had bijvoorbeeld Charlotte een halve nominatie pin en een halve vrijstelling, dan zou een andere bewoner een halve nominatie bij een ander weg kunnen pakken en deze bij Charlotte neer kunnen zetten.

Een bewoner moest twee dezelfde halve pins hebben om de vrijstelling, 5 coins of nominatie in handen te kunnen krijgen. Zo kwam iedereen individueel aan de beurt, zonder dat ze hun eigen stolp konden zien. Wanneer iedereen aan de beurt was geweest werden de bewoners gezamenlijk naar de Game Room geroepen en moesten ze achter hun eigen afgedekte stolp gaan staan. Big Brother stelde de bewoners voor de keuzen: accepteerde je je stolp dan kreeg je wat eronder zat of weiger je je inhoud zonder te kijken?

Iedereen accepteerde zijn stolp behalve Jason en Chiara. Bij sommigen zaten er maar halve pinnen in wat dus betekende dat ze niets kregen. Bij anderen waren de stolpen zelfs leeg! Charlotte had twee halve vrijstellingen en dat betekende dat zij is vrijgesteld van nominaties. Jason en Chiara, die hun stolp geweigerd hadden, mochten wel kijken wat eronder zat. Jason had een halve nominatie en Chiara zou zijn genomineerd als ze haar stolp wel had geaccepteerd.

Freeze!

Big Brother vertelde zijn bewoners dat hij een nieuw spel had, wanneer hij ‘freeze!’ zou roepen moesten alle bewoners stil blijven staan, of in Rob zijn geval liggen en mocht er geen woord meer gezegd worden. Pas bij ‘unfreeze’ mochten ze weer praten en bewegen. Als dit zou lukken kregen de bewoners voor de hele week onbeperkt warm water. Big Brother zijn stem klonk door de speakers en iedereen bleef stokstijf staan. Wat de bewoners niet wisten was dat er voor afleiding gezorgd zou worden.

De hond van Jolien liep namelijk het huis in. Jolien was in bevroren toestand aanwezig in de keuken tot ze in haar ooghoeken iets zag bewegen. Jolien schrok zo enorm dat ze een paar seconden een schrikbeweging maakte maar al gauw zich herpakte en opnieuw bevroor. Zoveel moeite wat Jolien deed om haar tranen in bedwang te houden terwijl haar hond Jackson kwispelend en al ruiken bij Jolien stond. Jackson ging via de Voorraadkamer weer het huis uit en ‘unfreeze’ klonk door het huis heen. Jolien barstte in tranen uit, maar was achteraf dankbaar dat ze Jackson toch heeft kunnen zien en dat het haar goed deed.

Ikzelf was er helemaal geen fan van dat de productie dit geregeld heeft. Dat je met mensen een experiment aangaat prima, maar laat dieren hierbuiten! De hond heeft geen benul waarom hij genegeerd werd. Ik weet dat de meningen hierover verdeeld zijn en dat mag, maar dit is, als hondenliefhebber, mijn mening. 

Wat een ballenspel

In de tuin hing ineens een bak met allemaal ballen erin, ballen die geld waard waren en zwarte ballen, de zogenoemde bomballen. De bedoeling was om afwisselend de opening dicht te houden met de hand. In de bak zat het totaal waarde in van € 5000,00, Chayron welbekend. Die kocht tijdens de veiling namelijk een vrijstelling van deze waarde. Als de bewoners het zou lukken, tot wanneer de zandloper uitgelopen was, deze bak dicht te houden kregen ze deze keiharde euro’s erbij in de jackpot.

Zodra er ballen uit zouden vallen, gaat dit bedrag, € 25,00 per bal, van het totaal bedrag af. Ook waren daar de bomballen! Als deze eruit zou vallen dan was het spel klaar en was er geen geld verdiend voor de jackpot. Dag en nacht werd er de wacht gehouden door zelfgemaakte duo’s en werd er een schema opgesteld zodat ze precies konden zien welk duo er na het andere duo aan de beurt was. Tijdens de vooruitblik van de volgende aflevering zagen we dat Jason per ongeluk een bal liet vallen. Op het moment van schrijven van dit artikel zijn de bewoners nog steeds bezig met dit spel. Misschien weten we zaterdag meer?

De erfenis van Jacqueline

Jacqueline had ook nog een erfenis te verdelen, welgeteld 1 coin. Deze gunde zij, voor een warme douche, aan haar Big Brother dochter Chiara. Later in de week verscheen Jacqueline weer op het scherm voor een andere erfenis. Zij had tijdens Dilemma-Week op het vraagteken in de tuin gedrukt en hiermee een blik met zand uit The Wall gekregen. Deze blik met zand zou een voordeel kunnen zijn voor het Power of Nomination (PoN) spel. Bart was de ‘gelukkige’ en kreeg deze blik met zand. Waarvoor deze diende lees je later in deze samenvatting.

Loveroom

En daar was de dag waar veel bewoners op gewacht hadden, Valentijnsdag! Maar deze verliep niet zoals voorgaande seizoenen. Dit jaar was de Game Room niet versiert met valentijnskaarten, cadeaus, brieven en Valentijn versieringen. Dit jaar speelden de bewoners voor een Valentijns diner. Rob bedankte voor de eer, want hij liep alweer met krukken in verband met zijn knie die weer opspeelde afgelopen week en ook niet meedeed met het ballenspel in de tuin. Het spel in de Game Room betrof een evenwichtspel.

Elke bewoner moest balancerend op een wiebelig vlak staan en een balletje op het bord houden die met twee touwen vastgehouden werd. Na die 20 minuten mochten er maar vier bewoners overblijven die het diner mochten nuttigen en toen kwam het erop aan, wie gunt wie iets? De meeste bewoners spraken Ias en Chayron er al op aan dat zij met een ander spel al €10.000 hadden gewonnen en Bart € 5000,00. Dit tot hun frustratie omdat dit gegund werd toentertijd door Jason.

Toch gingen ze overstag en waren het Charlotte, Lindsey, Jolien en Jason die naar de Loveroom mochten voor een Valentijnsdiner. Daar aangekomen zagen zij alle brieven, cadeaus en kaarten die de kijker voor iedere bewoner hadden opgestuurd. De tafel was mooi gedekt en zij kregen een kaasfondue. Tijden hun verblijf in de Loveroom kregen de bewoners in het huis soms korte beelden te zien hoe zij aan het genieten waren van hun Valentijnsdiner. Nadat de vier bewoners hun buikje rond hadden gegeten, mochten zij al hun eigen kaarten en cadeaus verzamelen en mee het huis in nemen. De overige bewoners kregen de kans om een paar kaartjes die gericht waren aan hen, te kopen in The Wall. Dit tot grote frustratie van de kijker. Zo werd er gezegd: “Het is all or nothing week, niet half om half!”. 

Power of Nomination

Voordat beslist kon worden wie er de PoN challenge konden gaan spelen, riep Big Brother de bewoners een voor een naar de Dagboekkamer. Hier lagen elf enveloppen met ieder weer een cryptische omschrijving. Deze enveloppen kon het volgende bevatten: Proficiat, jij gaat deze week naar de Secret Room, Proficiat, jij speelt de PoN Game en Deze envelop is leeg. Ali trok de envelop voor de Secret Room. Charlotte, Jason en Rob pakte de lege enveloppen en de rest had de envelop waarin stond dat ze mee mochten doen aan de PoN challenge.

Iedereen die dus mee mocht doen aan de PoN challenge werden naar de Game Room geroepen alwaar ze voor iedere bewoner een wip zagen staan met aan elk uiteinde een bak. De ene bak was al gevuld, zodat de kant met de lege bak omhoog stond. Tijden dit spel moesten de bewoners kleur bekennen, wie gunde je de PoN en wie niet! Bart had een blik zand geërfd van Jacqueline en mocht hiermee een kleine voorsprong maken op zijn medebewoners.

Hij gooide het blik met zand leeg in de bak van Chayron. In de buiten Game Area lag een berg met zand en stonden er kleine potjes klaar die gebruikt konden worden om het zand op te scheppen en zo in een bak van een bewoner naar keuze te legen. Chayron zijn wip kantelde als eerst en lag hiermee uit het spel, gevolgd door Ias, Chiara en Lindsey. Bart, Jolien en Michelangelo waren nog over en begonnen te overleggen om elkaar niet te nomineren en Jolien gaf aan dat haar bak nu gevuld mocht worden. Michelangelo gunde het Bart om de PoN te krijgen deze week en hielp mee zijn eigen bak te vullen. Hiermee heeft Bart de Power of Nomination van deze week.

Secret Room

Ali had de envelop gekozen waarin stond dat hij deze week naar de Secret Room mocht. Dit is voor Ali de tweede keer dat hij een spel mag spelen in de Secret Room. Daar aangekomen koos hij voor het hangslot symbool. Ali nam plaats in een cabine die in twee delen verdeeld was. Een boven stuk, waar hij alleen met zijn hoofd in zat en een onderstuk waar hij zijn handen kon gebruiken. Hij kon dus niet zien wat er in het onderste gedeelte aanwezig was en moest alles op gevoel doen. In het bovenste gedeelte was een omhoog lopende spiraal aanwezig met daaraan een sleutel.

Met veel moeite kreeg hij deze sleutel eraf met zijn mond. In het vlak wat de twee gedeeltes scheidde, zat een rond luikje. Doormiddel van touwtjes kreeg Ali het voor elkaar dat deze een stukje openging en duwde de sleutel met zijn mond door het luikje heen. Al snel voelde Ali met zijn handen dat er ergens een slot aanwezig was en probeerde deze met veel moeite te openen. Na een paar minuten kreeg hij dit voor elkaar. Hij zag niet dat dit slot vast zat aan een bakje met daarin een rode knop. Toen voelde hij een ander slot en probeerde deze ook te openen, maar dit lukte niet.

Ineens voelde hij het bakje en dat hij deze kon openen. Hij voelde de knop en drukte deze in en tot zijn verbazing stopte de tijd en had hij ook deze puzzel opgelost! Hiermee had Ali nu twee punten voor de ranking en twee coins verdiend. Big Brother liet Ali nog wel even aan een touwtje trekken die ervoor zou zorgen dat het Ali nog moeilijker zou hebben gemaakt om de puzzel op te lossen. Dit touwtje zorgde ervoor dat er water zou zijn beginnen te lopen en zo stromend over Ali zijn hoofd heen kwam. Verder was er ook nog een schakelaar, wanneer Ali deze per ongeluk om zou zetten blies er ook nog confetti het bovenste gedeelte in. Big Brother vond het heel jammer dat deze afleidingen niet geactiveerd waren. 

De genomineerden zijn…. of toch niet?

Bart heeft de Pon bemachtigd en moest drie bewoners nomineren. Hij nomineerde Chayron, Lindsey en Ali. Chayron had het ergens wel verwacht en reageerde als enige, volgens veel bewoners, volwassen. Ali en Lindsey reageerden wat feller. Lindsey hoorde de dag ervoor dat er niet kamer tegen kamer gespeeld werd, nu vond ze dit het bewijs dat dat wel zo was. Ik denk zelf dat het een tactische zet was om Chayron het huis uit te spelen. Ali vond dat zijn vertrouwen beschaamd was, omdat Bart eerder gezegd zou hebben geen reden te hebben om hem te nomineren.

Wat Bart wel vond was dat Ali afgelopen week nogal respectloos kon reageren op bepaalde uitspraken van Bart en daarom vond Bart deze nominatie een waarschuwing voor Ali. Big Brother riep na het bekendmaken van de genomineerden dat morgen alles kon veranderen. De volgende ochtend werden alle bewoners die niet genomineerd waren naar de Game Room geroepen. Hier werd een voorstel gedaan door Big Brother. In de Game Room lag een vrijstelling-token.

De bewoner die heel zeker van zijn zaak was en denkt sterk te staan bij de kijker, kon deze token pakken om zo een nominatie van een van de genomineerden over te nemen. Mocht deze bewoner deze nominatie overleven, was hij of zij automatisch vrijgesteld voor de volgende nominatie ronde. Niemand koos ervoor om de token te pakken en daarmee blijven Chayron, Lindsey en Ali genomineerd. Wie het huis moet verlaten zien we vanavond tijdens de liveshow. Wie is jouw favoriet?

De liveshow van Big Brother is vanavond vanaf 20:00 uur te zien op RTL5 en op Play4. Niks missen van Big Brother 2022? Word lid van onze Facebook-groep!