Boer Zoekt Vrouw: Hans laat een hele andere kant van zichzelf zien
Bron: KRO-NCRV / Linelle Deunk

Boer Zoekt Vrouw: Hans laat een hele andere kant van zichzelf zien

Geschreven door Natasja Landman Laatste update:

In aflevering vijf van Boer Zoekt Vrouw ging de logeerweek verder en moest Hans als eerste een keuze maken. Na deze aflevering zijn ze bij Hans nog met twee vrouwen en is de rest allemaal nog met drie. Ik neem jullie mee in de gebeurtenissen van aflevering 5 en geef ik mijn mening hierover.

Janine (32 jaar oud) een schapenhouder uit Limburg:

Michiel vindt Janine heel erg leuk en dat is deze aflevering goed te merken. Michiel zit naast haar tijdens het eten, waar hij voor de ogen van Christiaan en Sander voluit met haar flirt. Ook zit Michiel naast haar in de auto als zij naar de wei gaan en probeert hij bij de wei steeds in haar buurt te zijn voor een gesprek.

Erg is het natuurlijk niet dat hij haar zo leuk vindt en het is ook volkomen begrijpelijk alleen wel vervelend voor Christiaan en Sander. Sander geeft ook aan dat hij het lastig vindt en ziet dat Michiel en Janine elkaar leuk vinden. Hij is zelf niet iemand die de aandacht trekt tijdens bijvoorbeeld het eten. Dat zal hij toch echt wel meer moeten gaan doen, want anders zie ik zijn kansen somber in.

Terwijl ze met zijn alle in de wei zijn heeft ook eindelijk Christiaan een moment alleen met Janine. Hier bespreken ze wat hij van Limburg vindt en of hij zichzelf daar kan zien wonen. Het gesprek lijkt positief, maar zij hebben nog wel meer één op één momenten nog nodig. Ik zag Sander als degene met de meeste klik met Janine en had hem voorspeld als de winnaar, maar ik ben deze aflevering erg gaan twijfelen. Als Sander niet snel meer van zich gaat laten zien kan hij nog wel eens als eerste worden weggestuurd.

In het voorstukje voor volgende week zag je al wat ergernissen als Sander eindelijk zijn kans pakt voor een één op één gesprek en Michiel zich ermee gaat bemoeien. Hoe dat afloopt zullen we volgende week moeten bekijken, maar ik hoop wel dat Michiel wat rustiger gaat worden en ook de rest een kans geeft. Ik denk dat het leuker is als Janine voor Michiel gaat kiezen doordat ze gevoelens voor hem heeft. En niet omdat Michiel ervoor heeft gezorgd dat Janine Christiaan en Sander nooit heeft kunnen spreken.

Hans (69 jaar oud) een paardenfokker uit Noord-Brabant:

Bij Hans begint de aflevering gelijk met diepe gesprekken. Het gaat over het overlijden van de mannen van Dinie en Margriet en de scheiding van Annette. Hans geeft vervolgens aan de camera aan wat hij van de vrouwen vindt. Annette vindt hij een positieve vrouw die wel in is voor een geintje.

Margriet is een zelfverzekerde vrouw die sterk in haar schoenen staat. En over Dinie zegt hij dat hij het vooral makkelijk vindt dat zij al in de omgeving woont en dan niet hoeft te aarden. Als hij het zo opsomt klinkt het alsof hij straks voor Dinie gaat kiezen uit gemak, maar eigenlijk Annette het leukste zou vinden. Of dat ook zo gaat zijn moeten we de komende weken nog afwachten.

Hans begint de 2e dag met het lezen van een krantje en daarna gaat hij vers ontbijt halen. Vervolgens gaan de dames mee naar de wei. Hier leren wij een hele andere kant van Hans kennen. Hij schreeuwt tegen zijn dochter die helpt met het inladen van de paarden. Al snel hebben ze eigenlijk nog een extra hulp nodig en offert Dinie zich op om te helpen. Zij is het gewend om met paarden te werken en de andere vrouwen vinden dit maar niets.

Hans commandeert zowel de paarden, zijn dochter en Dinie. Annette en Margriet lijken hier heel erg van te schrikken en allemaal hebben ze meteen twijfels over het verdere avontuur bij Hans. Tijdens het eten van de appeltaart besluit Margriet het bespreekbaar te maken. Ze geeft aan dat zij er niet op zit te wachten om zo behandeld te worden. Hans geeft aan dat deze communicatie nodig is op de wei. Het is een groot veld en iemand aan de overkant moet hem goed kunnen horen.

Hij kan het drie keer zachter en aardiger vragen maar dat schiet niet op met de paarden inladen. Tegen een vrouw in huiselijke sfeer zou hij dit nooit zo aanpakken. Ik moet zeggen dat ik beide kanten wel begreep. Daarom ben ik ook nooit zo’n fan van dat de vrouwen gelijk volledig zouden moeten meewerken op de boerderij. Zij houden ook allemaal hun eigen leven en komen daar in dit geval voor Hans en niet om op de boerderij te werken. Deze situatie zou dan nooit voorkomen. Natuurlijk is het ook wel goed dat zij hem zien werken en ook deze kant van hem leren kennen, maar ik zie Hans niet als iemand die dit ook tegen zijn vrouw zou doen.

Voor Hans is er deze week als enige al een keuze moment. Voorafgaand komt Yvon de dames en Hans aan de tand voelen. Hier komt ook weer ten spraken dat hij anders communiceert in de wei dan tegen de vrouwen. Zij bespreekt met de vrouwen dat het voor hem vast ook lastig is omdat hij al zo lang alleen is. Dit beamen de vrouwen en geven aan dat hij het vast al jaren niet heeft gehoord dat hij zo niet tegen andere kan spreken.

Dinie geeft wel aan dat ze het lastig vindt om hem hierop aan te spreken, waar Yvon heel scherp op vraagt of ze dit dan pas over een halfjaar of langer zou gaan doen? Ik vond dit een goede vraag van Yvon en hoop wel dat Dinie hier goed over na gaat denken. Zeker omdat Hans al soort van heeft aangegeven dat hij het wel makkelijk zou vinden als hij haar zou kiezen. Ik hoop dan wel dat ze er beide blij mee zijn. Zoals ik na de speeddate al had voorspeld is Margriet de eerste die afvalt. Ze besluiten wel vrienden te blijven en bij elkaar welkom te zijn voor de koffie, maar Hans moet wel eerst bellen voordat hij langskomt.

Jouke (31 jaar oud) een melkveehouder uit Friesland:

Bij Jouke begint het gelijk goed, hij geeft gelijk aan dat hij geen makkelijk karakter heeft. Karlijn probeert dit nieuws een positieve draai te geven door te zeggen dat hij vast altijd zichzelf blijft. Dat is ook een manier om te omzeilen dat hij een vervelend karakter heeft. Ik vind het wel eerlijk dat Jouke het alvast aangeeft, maar hijzelf zei ook ze kunnen het beter nu al weten dan later er achter komen. Dat is natuurlijk ook zo, straks worden ze verliefd op een utopie omdat hij niet volledig zichzelf is.

Na een korte nacht moeten ze vroeg uit de veren om de koeien te melken. Jouke geeft al snel tegen de camera toe dat hij liever alleen gaat melken dan samen met de vrouwen. En dat hem ook is opgevallen dat zij het anders doen dan dat hij het zou doen. Voor nu laat hij het gaan, hij heeft geen zin om ze te corrigeren en wil ze ook de mogelijkheid geven het op hun eigen manier te doen.

De manieren die zij hebben zijn ook niet perse fout, maar gewoon niet zijn werkwijze. Dit verbaasde mij wel heel erg, ik had verwacht dat hij hier dan zijn lastige karakter zou laten zien. Maar ik vond het wel heel erg knap dat hij hier niets van zei en de vrouwen rustig hun gang liet gaan. Jouke geeft nog aan dat hij geniet van de aandacht van de drie dames en het oogcontact met de dames erg fijn vindt.

Nog steeds vind ik het lastig te zeggen wie hij het leukste vindt. Ik zie dat hij geniet van de aandacht van de drie vrouwen, maar er springt nog niemand echt uit. Ze zijn allemaal ook erg verschillend en dat vinden ze zelf ook, zij weten het zelf ook niet wat hij van ze denkt. Volgende week zullen we zien wie er bij Jouke zal afvallen en hopelijk ondervraagt Yvon hem nog een beetje over wat hij zoekt.

Evert (58 jaar oud) een melkveehouder uit Drenthe:

Bij Evert is er altijd leven op de boerderij. Zijn broer en neven blijven bijna iedere avond eten. Na het avondeten gingen zij gelukkig weer naar huis. De dames en Evert bleven over om te genieten van zelfgemaakte appeltaart. Voor Maud was dit een goed moment om Evert mee te nemen naar de bank voor een één op één moment. Tegen de camera geeft ze aan dat ze graag een één op één wou hebben.

Ook geeft ze aan hem graag eens te willen aanraken, maar ze dit nog afhoudt. Ik blijf Maud een bijzondere vrouw vinden en vindt haar ook te aanhankelijk overkomen voor Evert. Maar ik vermoed dat we de echte Evert ook nog niet hebben gezien. Hij kan zich lastig blootgeven en dit zal vast tijd nodig hebben. Misschien vindt hij het juist wel heel fijn om zo iemand als Maud te hebben.

Bij Evert is het de volgende ochtend ook weer vroeg dag en samen met de vrouwen gaat ook hij de koeien melken. De dames vinden dat Evert lastig zijn aandacht kan verdelen tussen de vrouwen en al het gedoe op de boerderij. Maud geeft aan dat ze de speeddate makkelijker vond, omdat hij toen wel meer contact maakte. Ook Cora geeft ditzelfde aan tegen de camera, als ze besluit even weg te lopen bij het melken van de koeien.

Cora vindt het ongemakkelijk om te strijden om een man en gunt het liever een ander dan zichzelf. Dit komt vermoed ik voort uit onzekerheid en het feit dat Cora heel anders is dan een Maud. Maud laat van zich horen en de andere twee nog niet echt. Na het melken gingen ze ontbijten en kreeg Maud eindelijk de mogelijkheid om de handen van Evert vast te houden. Ze pakte zijn handen om te laten zien dat zij ook grote handen heeft naar aanleiding van het gesprek dat ging over handen.

Bij de andere vrouwen zag je al wat ergernis aan het feit dat Maud zo haar momenten pakt. Ook in de vooruitblik van volgende week zie je al wat problemen omdat Maud een één op één moment wil terwijl de rest dit ook wel zou willen. Ik vind hier niet dat Maud iets fout doet. Zowel de vrouwen als Evert moeten kiezen of ze een leven samen voor zich zien. Er moeten meer één op één momenten komen anders kan de keuze niet gemaakt worden. Dit moet wel met iedereen en niet alleen met Maud, maar dat moet ook vanuit Evert komen. Het wordt denk ik tijd dat Yvon even langskomt op de boerderij om met Evert te praten. Het is begrijpelijk dat hij zo druk is op de boerderij door het ongeluk van zijn broer, maar hij moet ook aandacht geven aan de vrouwen.  

Rob (51 jaar oud) een fruitteler uit Gelderland:

Vorige week zagen wij dat Rob maar over zichzelf bleef praten, tot ergernis van de vrouwen. Aan het begin van de aflevering kwam dit nog extra in beeld. Hij bleef weer maar praten zonder te luisteren wat de vrouwen hadden te zeggen. Wendy vroeg eerlijk of hij ook goed kan luisteren, omdat ze het gevoel heeft dat hij de verhalen van de vrouwen snel afmaakt. Ik vond dit wel heel eerlijk van Wendy. Zij was de enige die het aangaf terwijl duidelijk was dat alle vrouwen dit vervelend vonden.

Tegen de camera geeft Rob aan dat het uit een mix van enthousiasme en onzekerheid voorkomt. Later die avond laat hij zijn zelfgeschreven nummer horen. En daarna brengt hij de vrouwen naar bed, hij stopt ze in en geeft ze een zoen voor de nacht. Ik vond dit persoonlijk wel heftig, maar de vrouwen leken het wel leuk te vinden.

De volgende dag begint met het voeren van de paarden voordat ze gaan ontbijten. Dit doet Rob even samen met Silvia. Zij geeft tegen de camera aan met een optimistisch gevoel te zijn wakker geworden en wil kijken wat de nieuwe dag brengt. Aan Rob is te merken dat hij het advies van Wendy ten harte heeft genomen. Hij probeert meer naar Silvia te luisteren in plaats van zelf het hoogste woord te voeren. Het is af te wachten hoe dit verder gaat uitpakken in de logeerweek. Ik vermoed dat hij er af en toe nog wel moeite mee gaat hebben, maar wel zijn best gaat doen. Als Yvon langskomt voor een keuzemoment zal zij er vast ook nog wel tegen hem over beginnen.

Volgende week gaat de logeerweek verder en moeten Rob en Jouke de keuze maken wie er naar huis zal gaan. En zijn er bij Evert en Janine wat ergernissen, omdat Maud en Michiel de aandacht steeds naar zich toe trekken terwijl de rest ook een moment wil. Volgende week zullen we zien hoe dit afloopt.

Niks missen van Boer Zoekt Vrouw én meepraten? Word lid van onze Facebook-groep!