Oranje Vandaag: Nederland speelt laatste groepswedstrijd
Bron: Screenshot NPO 1

Oranje Vandaag: Nederland speelt laatste groepswedstrijd

Geschreven door Liam Rensink Laatste update:

Vanmiddag speelt het Nederlands elftal zijn laatste groepswedstrijd van dit WK. In het Lusail Stadion neemt het team van Van Gaal het om 16.00 uur op tegen Qatar.

 Oranje gaat op dit moment samen aan kop in groep A met Ecuador. De Zuid-Amerikanen hebben net als Nederland vier punten aan de eerste twee wedstrijden overgehouden. Ook hebben beide ploegen hetzelfde doelsaldo. Op het moment dat Nederland tegen Qatar speelt neemt Ecuador het op tegen de nummer drie uit de groep, Senegal.

Op papier heeft Oranje een makkelijkere tegenstander dan Ecuador en dus is het team van Van Gaal erbij gebaat om met ruime cijfers van Qatar te winnen. Mochten Nederland en Ecuador met dezelfde cijfers winnen, gaat het aantal gele kaarten bepalen wie er als groepshoofd naar de volgende ronde gaat.

Voorbeschouwing 

Qatar maakt tot dusver de minste indruk in groep A. De Golfstaat verloor tegen Ecuador en Senegal tamelijk kansloos en is daardoor al uitgeschakeld dit toernooi. Aan de voorbereiding van de Qatarrezen lag het in ieder geval niet. Sinds juni is het team van Qatar op een geheim trainingskamp geweest om zo goed mogelijk voor de dag te komen dit WK.

Dat Qatar ook tegen Oranje weer de underdog is, wordt wel duidelijk in de persconferentie van de bondscoach van Qatar. "We gaan proberen tegenstand te bieden", zei de Spanjaard. "Het is bovendien tegen een grote ploeg als Nederland, met topspelers van heel hoog niveau", aldus Félix Sánchez. 

Opstelling 

Louis van Gaal lijkt voor het duel met Qatar een aantal wijzigingen in petto te hebben. Achterin lijkt de bondscoach geen veranderingen door te voeren ten opzichte van het duel met Ecuador. Dit betekent dat Noppert onder de lat staat en de achterhoede uit Dumfries, Timber, van Dijk, Aké en Blind bestaat. Op het middenveld neemt Marten de Roon vermoedelijk de plek van Teun Koopmeiners over en ook in de voorhoede lijkt Van Gaal het een en ander om te gooien.

Steven Bergwijn heeft nog geen potten kunnen breken dit toernooi en zal vermoedelijk tegen Qatar geslachtofferd worden. Zijn plek in de voorhoede zal naar verwachting door Vincent Janssen worden ingevuld. Janssen mocht tegen Senegal nog aan de aftrap verschijnen, maar kwam tegen Ecuador niet in actie. De andere positie voorin zal door Memphis worden vervuld. De aanvaller van FC Barcelona kwam dit toernooi tot nu toe steeds als invaller binnen de lijnen, nadat hij pas sinds kort terug is van een blessure. Voor de smaakmaker bij Oranje toernooi, Cody Gakpo, betekent dit dat de Eindhovenaar weer als aanvallende middenvelder zal spelen. 

Vermoedelijke opstelling Nederland: Noppert; Dumfries, Timber, Van Dijk, Aké, Blind; De Roon, F.de Jong, Gakpo; Janssen, Memphis

Vermoedelijke opstelling Qatar: Barsham; Miguel, Hassan, Mohamad, Khoukhi, Ahmed; Al-Haydos, Boudiaf, Madibo; Muntari, Ali

De wedstrijd Nederland-Ecuador is vandaag om 16:00 uur te zien op NPO 1 met daaropvolgend de nabeschouwing. De voorbeschouwing van de NOS start om 15:00 uur. Op SBS6 kan je vanaf 21.55 uur kijken naar de Oranjewinter.