Oranje Vandaag: Nederland en Ecuador strijden op koppositie groep A
Bron: Showbizznetwork.nl / Daniël Schalk

Oranje Vandaag: Nederland en Ecuador strijden op koppositie groep A

Geschreven door Liam Rensink Laatste update:

Vandaag speelt het Nederlands elftal de tweede groepswedstrijd van het WK. Na de moeizame overwinning van afgelopen maandag tegen Senegal neemt de ploeg van Van Gaal het op tegen Ecuador. 

Het Nederlands elftal kende een rustige voorbereiding op de wedstrijd van vandaag. Louis van Gaal kon in alle trainingen beschikken over alle 26 spelers. Daags na de 2-0 zege op Senegal was het tijd voor de meest ontspannen training tot nu toe. Bondscoach Louis van Gaal liet een vrolijke instuif toe aan de rand van het trainingsveld, compleet met vrouwen, vrienden en kinderen.

Verder bestond de korte voorbereiding van Oranje voornamelijk uit besloten trainingen om zo goed mogelijk op Ecuador voorbereid te zijn. Op de persconferentie gaf Louis van Gaal aan dat hij geen makkelijke wedstrijd verwacht tegen Ecuador. Van Gaal: 'Ik denk dat Ecuador een tegenstander is die nog meer georganiseerd is dan Senegal, dat zij slimmere spelers hebben dan Senegal. Dat maakt ze een nog gevaarlijkere tegenstander.'

Voorbeschouwing 

Dat Ecuador een gevaarlijke tegenstander is, bewees het team in de openingswedstrijd van dit toernooi waarin zonder enige moeite met 2-0 werd afgerekend met Qatar. Het gastland wist bijna niets te creeëren tegen de gesloten defensie van de Ecuadorianen. De absolute uitblinker bij het land uit Zuid-Amerika was zonder twijfel Enner Valencia.

De sterke spits had na drie minuten spelen al zijn eerste bal in het net liggen, maar het doelpunt werd afgekeurd vanwege een omstreden buitenspelsituatie. Heel lang liet de eerste tellende treffer niet op zich wachten, want in de dertiende minuut benutte Valencia een strafschop. Na een half uur spelen wist de spits met een knappe kopbal zelfs zijn tweede doelpunt van de wedstrijd te maken. Na de 2-0 voorsprong nam Ecuador flink gas terug en speelde de wedstrijd professioneel uit.

Het is voor Ecuador maar zeer de vraag of het kan beschikken over Enner Valencia. In het duel met Qatar viel Valencia uit met een kniekwetsuur. "De testen hebben laten zien dat hij geen blessure heeft, maar hij heeft een serieuze klap gehad. We zullen hem vanmiddag bekijken en dan een beslissing maken", liet de bondscoach gisteren weten op de persconferentie. 

Opstelling 

Louis van Gaal lijkt twee wijzigingen door te gaan voeren tegen Ecuador. Matthijs de Ligt viel tegen Senegal tegen en zal waarschijnlijk zijn plek af moeten staan aan Jurriën Timber. Ook Davy Klaassen lijkt zich op te mogen maken voor een basisplaats tegen Ecuador.

De entree van Klaassen zou betekenen dat Cody Gakpo een linie naar voren schuift. De PSV'er speelde tegen Senegal als aanvallende middenvelder en zal vandaag waarschijnlijk een aanvalsduo vormen met Steven Bergwijn. Vincent Janssen vervulde in de openingswedstrijd nog de positie naast Bergwijn, maar Van Gaal lijkt Janssen naar de bank te verwijzen. 

Vermoedelijke opstelling Nederland: Noppert; Dumfries, Timber, Van Dijk, Aké, Blind; Berghuis, F.de Jong, Klaassen; Bergwijn, Gakpo.

Vermoedelijke opstelling Ecuador: Galindez; A. Preciado, Hincapie, F. Torres, Estupinan; Plata, Mendez, Caicedo, Ibarra; Valencia,Estrada.

De wedstrijd Nederland-Ecuador is vandaag om 17:00 uur te zien op NPO 1 met daaropvolgend de nabeschouwing. De voorbeschouwing van de NOS start 16:05 uur. Op SBS6 kan je vanaf 21.50 uur kijken naar de Oranjewinter.