Het Perfecte Plaatje: Van het afscheid van Kensington naar up close
Bron: RTL / Wiliam Rutten

Het Perfecte Plaatje: Van het afscheid van Kensington naar up close

Geschreven door Sandra Groenescheij Laatste update:

Fotograaf Sandra van Focus Fotografie bekijkt Het Perfecte Plaatje door háár lens.

Deze week nemen de fotografen afscheid van Kensington, door het maken van een echte concertplaat. Ergens lijkt me dat een mooie tak van fotografie, niet altijd makkelijk, maar je ziet veel verschillende bands, proeft overal de sfeer en hebt naar mijn idee, altijd een leuke avond terwijl je aan het werk bent. Toch vond ik het deze week niet helemaal eerlijk. Wanneer je zelf een optreden hebt op diezelfde avond en daardoor moet haasten om nog iets te kunnen doen, werkt dat niet bevordelijk voor de foto's die je moet gaan maken. Toegegeven dat de foto's meestal toch niet aan de bovenkant van de lijst zitten, maar helemaal eerlijk is het ook niet.

Hoe gaaf is het om zo dichtbij te kunnen staan, om de bandleden van dichtbij op de foto te kunnen zetten. Helaas sta je wel altijd naar boven te fotograferen, wat uiteraard wel weer een mooi groots geheel geeft. Qua instellingen is het niet makkelijk, de bandleden bewegen veel, de omgeving is donker en dus zit je al snel met veel ruis in de foto. Toch is dat voor een concertfoto minder erg. Inmiddels zijn er nog maar een paar fotografen over en is er dus steeds minder vergelijkingsmateriaal beschikbaar. 

De emotie vangen

Tijdens het concert hield Linda zich duidelijk aan de opdracht, dat er emotie moest worden vastgelegd, van Kensington of het publiek. Dit heeft zij zeker mooi vast gelegd, waarbij ik me af vraag of zij de kleine details heeft gezien. Niet op dat moment, maar achteraf. Toch was dit voor mij niet de winnende plaat, en de winnende plaat was dat voor mij ook niet. Hoewel Filemon een mooi beeld heeft neergezet, vooral technisch goed in elkaar gezet, voelde dit voor mij niet als een concertfoto. daarbij verwacht ik toch de band te zien, of in ieder geval 1 van de leden. 

De winnende foto was voor mij dan ook die van, heel verassend, Tina. Mooi met dat licht er achter en echt duidelijk dat het om een concert gaat met veel spectakel. Zij scoorde dan ook prima punten deze aflevering en zoals verwacht kwam Trijntje met de minste punten terug. Het was ook geen wonder dat zij verwacht had om er deze keer uit te liggen en die kans acht ik in de volgende aflevering heel groot. Net als Tina, want hoewel die de laatste paar afleveringen beter scoort, is zij overall ook niet de beste fotograaf van de overgebleven kandidaten.

Tussen de insecten

De volgende opdracht is degene waar ik het hele seizoen op heb zitten wachten. De macro shoot. Lekker tussen het groen de insecten zien te vinden en deze vast leggen. Voor op de cover van het gidsje nog wel, dus een hele eer. Wanneer ik wil ontspannen, dan gaat bij mij de camera met macro lens mee en probeer ik zo veel mogelijk insecten close in beeld te brengen en vind dat heerlijk. Maar dat is uiteraard niet voor iedereen weggelegd. Toch heb ik het idee dat de kandidaten er van hebben genoten, omdat het een kik geeft wanneer het lukt, wanneer je net dat ene moment weet te vangen, waarbij je door de lens wordt aangestaard door een paar van die prachtige grote ogen.

Libelles kijken altijd heel blij, het lijkt door de manier waarop te gebouwd zijn, alsof ze altijd glimlachen. Wanneer je macro gaat schieten, zie je van dichtbij de engste dieren veranderen in zachte knuffeldiertjes en zijn de liefste beestjes ineens behoorlijk eng van dichtbij. Wel eens een lieveheersbeestje van heel dichtbij gefotografeerd? Kan zo mee doen in een eng verhaal! Helaas was Linda er niet bij deze shoot en kon zij dus uiteindelijk geen foto inleveren. Ziek zijn is nu eenmaal niet iets dat je kunt plannen.

De rest ging vol goede moed op pad, stapte zelfs het water in om zo dichterbij te kunnen komen en hadden het niet altijd makkelijk. Zo werd Geraldine duidelijk gestoken, maar ging ze gewoon net zo hard weer door. Overdag zijn vlinders makkelijk te zien, maar niet zo makkelijk vast te leggen. Zij bewegen constant van bloem naar bloem en lijken geen moment stil te zitten. Ze zijn dan ook flink opgewarmd en eigenlijk is het gewoon het verkeerde moment om die te willen fotograferen. Niet zo gek dat ze dus uit kwamen bij de libelles en waterjuffers. Deze nemen vaak tussendoor wat meer rust, maar hebben ook meestal een terugkerend patroon. Zij vliegen vaak dezelfde rondjes, of landen weer op hetzelfde takje. En wanneer je dat door hebt, wordt het al een stuk gemakkelijker.

De winnende plaat

Trijntje heeft er een handje van om de verkeerde foto te selecteren, want ook nu was haar foto totaal verkeerd gekozen. Omdat de anderen al libelles hadden, besloot zij voor de vlinder te gaan. Zo zonde, want ze had zeker hele mooie libelle foto's er tussen. Maar.... dat past gewoon een beetje bij haar. Net iets anders willen doen als de rest. De foto van Filemon was qua kleuren erg mooi, doordat het licht de verschillende schakeringen mooi tot leven liet komen. Die van geraldine echter, vond ik mooier. De libelle keek je recht aan, gaf je die grote glimlach en de achtergrond was mooi zacht van kleur. Wanneer de foto niet op de cover had moeten komen, had deze waarschijnlijk gewonnen. 

Dan komt het moment, waarop 1 van de fotografen naar huis moet. Doordat Linda geen foto in heeft kunnen leveren omdat ze ziek was, zou zij het laagst hebben gescoord. Niet helemaal fair, want zij heeft 1 shoot meegedaan, dus haar gemiddelde zou over 1 shoot moeten worden berekend en niet over 2. Als zij daardoor naar huis had gemoeten, hadden ze half Nederland over zich heen gekregen. Logisch dus, dat zij deze week de safe in gingen zetten. Want 1 van de beste fotografen van het seizoen, stuur je niet naar huis omdat ze ziek was. Gelukkig maar. Want voor mij, is zij nog steeds de grootste kanshebben voor de finale. Met Filemon samen, ik zie het wel gebeuren. Alhoewel Geraldine ook echt goede platen maakt en ik er zeker vrede mee zou hebben als zij de finale bereikt. Maar niet ten koste van Linda dan.... Die moet er voor mij zeker in.

Succes allemaal met jullie thuisopdracht van deze week. Ik heb hem al ingeleverd en ben ontzettend benieuwd. De thuis opdracht van volgende week zal een moeilijke worden. Ik ben niet van plan de komende tijd uit een vliegtuig te springen en heb niet bepaald de kleding liggen voor een shoot in fantasy stijl. Ik ben benieuwd. Tot volgende week.

Meepraten en je eigen plaatjes delen? Word lid van onze Perfecte Plaatje-groep op Facebook!