Oranje Vandaag: Nederland tegen VS in de eerste knock-out ronde
Bron: Screenshot NPO 1

Oranje Vandaag: Nederland tegen VS in de eerste knock-out ronde

Geschreven door Liam Rensink Laatste update:

Het Nederlands elftal neemt het vanmiddag om 16:00 uur op tegen de Verenigde Staten. In Ar-Rayyan zal het team van Van Gaal aan de bak moeten om een plek in de kwartfinales te bemachtigen. 

Nederland is de poulefase zonder kleerscheuren doorgekomen, maar het spel van Oranje laat bijwijlen zeker te wensen over. In de openingswedstrijd wist Nederland in extremis met 2-0 te winnen van Senegal en het duel tegen Ecuador speelde Nederland teleurstellend met 1-1 gelijk.

Van Gaal en zijn consorten verzekerden zich in de laatste groepswedstrijd van de kopppositie in de groep door met 2-0 te winnen van Qatar. Toch zal het qua spel beter moeten om tegen Amerika te winnen en een plek in de kwartfinales af te dwingen.

Van Gaal had de gehele voorbereiding op de wedstrijd van vandaag de beschikking over alle 26 spelers, maar een aantal spelers kampen met griepverschijnselen door de airco in Qatar, liet Van Gaal gisteren weten op de persconferentie. 

Voorbeschouwing
Amerika kan ook beschikken over een fitte selectie. In de laatste wedstrijd tegen Iran viel sterspeler Christian Pulisic uit met een blessure, maar de aanvaller van Chelsea is op tijd hersteld om tegen Oranje te starten. Naast Pusilic kent de VS nog een opmerkelijke speler, namelijk de in Almere geboren Sergino Dest.

De oud-Ajacied maakte in 2019 definitief de keuze om voor het land waar zijn vader vandaan komt te spelen. De Amerikanen begonnen het toernooi in Qatar moeizaam. Het team kwam in een stroeve wedstrijd niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Wales en ook de tweede wedstrijd wist Amerika niet te winnen.

Tegen Engeland mocht het team van bondscoach Gregg Berhalter van geluk spreken dat het bij een 0-0 gelijkspel bleef. De VS moesten hun laatste wedstrijd dus winnen om zich als tweede in hun groep te plaatsen. Amerika wist in een boeiend duel, dat alle kanten op kon, een 1-0 overwinning op Iran over de streep te trekken en zich zodoende te plaatsen voor de achtste finales. 

Opstelling

Om de VS te verslaan lijkt Van Gaal vast te houden aan dezelfde elf spelers als tegen Qatar. Andries Noppert zal dus tegen Amerika gaan keepen en de achterhoede zal vermoedelijk bestaan uit Dumfries, Timber, Van Dijk, Aké en Blind.

Op het middenveld behoudt ook, de tegen Qatar matig spelende, Marten de Roon zijn plek naast Frenkie de Jong en als aanvallende middenvelder speelt Davy Klaassen. De man in vorm, Cody Gakpo, zal waarschijnlijk de voorhoede vormen met Memphis. Memphis gaf deze week nog aan het liefst met Steven Bergwijn voorin te spelen, maar Van Gaal lijkt zich daar niets van aan te trekken.