Oranje vandaag: Nederland zint op revanche tegen Frankrijk
Bron: Screenshot NPO 1

Oranje vandaag: Nederland zint op revanche tegen Frankrijk

Geschreven door Liam Rensink

Vanavond vervolgt Oranje zijn weg richting het EK van 2024 in Duitsland met een wedstrijd in de Johan Cruijff Arena tegen koploper Frankrijk. De vorige interlandbreak was uiterst succesvol, want na wedstrijden tegen Griekenland en Ierland wist Nederland zes punten te behalen. Vanavond zal Nederland flink aan de bak moeten om de winstreeks te verlengen. 

Het is voor Koeman en zijn consorten de tweede keer dat zij Frankrijk treffen deze kwalificatiecampagne. In Frankrijk was Oranje afgelopen maart kansloos en werd het Nederlands elftal volledig overklast door Les Bleus. Na een half uur spelen keek Nederland al tegen een 3-0 achterstand aan door doelpunten van Griezmann, Upamecano en Mbappé. Uiteindelijk verloor Oranje met maar liefst 4-0. Op dit moment staat Oranje tweede in de groep met evenveel punten als Griekenland, maar met een wedstrijd minder gespeeld. 

Frankrijk kan zich bij een overwinning op Nederland al plaatsen voor EK van 2024. De ploeg van Didier Deschamps is in de kwalificatiecampagne nog foutloos en incasseerde in de eerste vijf wedstrijden geen enkel tegendoelpunt. Afgelopen september kwam Frankrijk eenmaal in actie voor de kwalificatie. In het Parc des Princes wist het zonder moeite met 2-0 af te rekenen met Ierland. Oranje had meer moeite met Ierland en wist een nipte 2-1 overwinning uit het vuur te slepen. 

Bondscoach Koeman stond voor een uitdaging bij het samenstellen van zijn opstelling, aangezien hij tegen zowel Frankrijk als Griekenland enkele belangrijke spelers moest missen. Onder andere Sven Botman, Frenkie de Jong, Memphis Depay, Cody Gakpo, Noa Lang en Steven Berghuis zullen deze kwalificatiereeks aan zich voorbij moeten laten gaan. Ook onder de lat heeft Koeman niet bepaald een luxepositie aangezien Justin Bijlow al langer kampt met een blessure en Mark Flekken is niet op tijd fit om tegen Frankrijk het doel te verdedigen. Andries Noppert verkeert niet bepaald in goede vorm en ook Bart Verbruggen maakt de afgelopen weken bij zijn club Brighton een alles behalve zekere indruk. De enige doelman die wel in vorm is, Nick Olij, zit voor de eerste keer bij de selectie. Hoogstwaarschijlijk gooit Koeman tegen Frankrijk Olij niet meteen voor de leewen en kiest de oefenmeester voor Bart Verbruggen onder de lat. 

De bondscoach van Frankrijk, Didier Deschamps zit wat ruimer in zijn mogelijkheden. Alleen achterin heeft Deschamps wat afmeldingen ontvangen wat tegen Nederland waarschijnlijk zal resulteren in een centrale achterhoede bestaande uit Konaté en Lucas Hernandez. Nederland moet zich vooral zorgen maken om de voorhoede van Les Bleus waar de sterspelers Kylian Mbappé en Antoinne Griezmann van de partij zijn.

Vermoedelijke opstelling Nederland: Verbruggen; Geertruida, Van Dijk, Aké; Dumfries, Reijnders, De Roon, Blind; Malen, Weghorst, Simons.

Vermoedelijke opstelling Frankrijk: Maignan; Clauss, Konaté, L. Hernández, T. Hernández; Griezmann, Tchouaméni, Rabiot; Coman, Giroud, Mbappé.

De EK-kwalificatiewedstrijd tussen Nederland en Frankrijk begint vrijdagavond om 20.45 uur. Vanaf 20.30 uur is de voorbeschouwing te zien op NPO1. Het duel in de Johan Cruijff ArenA is ook te volgen via Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1.