Oranje Vandaag: Rentree Koeman met gehavend Oranje
Bron: Showbizznetwork.nl / Daniël Schalk

Oranje Vandaag: Rentree Koeman met gehavend Oranje

Geschreven door Liam Rensink Laatste update:

Ruim drie maanden na de verloren kwartfinale op het WK neemt het Nederlands elftal het vanavond in de kwalificatie voor het EK op tegen Frankrijk. Het treffen met Frankrijk betekent voor Ronald Koeman zijn rentree als bondscoach van het Nederlands elftal. Koeman verving na het WK Louis van Gaal en zit tegen Frankrijk voor het eerst weer op de bank bij Oranje.

Ronald Koeman kent in aanloop naar het duel met de Fransen de nodige personele problemen. Steven Bergwijn en Frenkie de Jong hadden zich al afgemeld vanwege blessures, maar daags voor het treffen met Frankrijk kreeg het Nederlands elftal te maken met een virusuitbraak. Cody Gakpo, Matthijs de Ligt, Joey Veerman, Bart Verbruggen en Sven Botman hebben het kamp van Oranje moeten verlaten.

Vervangers

Kjell Scherpen, Stefan de Vrij en Ryan Gravenberch zijn opgeroepen als vervangers voor het vijftal. De Telegraaf schreef dat kip kerrie de boosdoender zou zijn voor de virusinfectie, maar Koeman wilde hierover op de persconferentie niet speculeren."Iedereen wil natuurlijk weten waardoor het wel komt dat spelers ziek zijn. Ik ook. Maar daar ga ik niet over speculeren", vertelde de bondscoach.

Om andere eventuele besmettingen te voorkomen neemt het Nederlands elftal de nodige maatregelen."Met dingen als handen schudden is het allemaal wat terughoudender", vertelde Koeman. "Maar verder kun je er niet zo veel aan doen. Het is afwachten."

Voorbeschouwing

Vanavond treffen Oranje en Frankrijk elkaar voor de 29ste keer. Het Nederlands elftal wist elf keer te winnen, de Fransen gingen er in dertien ontmoetingen met de winst vandoor. Ondanks het feit dat Oranje redelijk vaak van Frankrijk weet te winnen, dateert de laatste zege op Franse bodem van Nederland uit 1936. Bij de Fransen gaat het in aanloop naar het duel met Oranje maar over een speler. Kylian Mbappé is de nieuwe aanvoerder van de Franse nationale ploeg.

De sterspeler van Paris Saint- Germain neemt deze taak over van Hugo Lloris, die na het WK afscheid nam als international.  De Franse media verwachten vanavond een basisplek voor de spits Randal Kolo Muani. De spits van Eintracht Frankfurt krijgt naar verwachting de voorkeur boven Olivier Giroud. Giroud was op het WK nog de eerste spits en is met 53 doelpunten de topscorder allertijden voor de Fransen. 

Vermoedelijke opstelling

Van de vijf spelers die met een virusinfectie huiswaarts gekeerd zijn, werden Matthijs de Ligt en Cody Gakpo wel in de basis verwacht bij Oranje. Jurriën Timber zal waarschijnlijk de plek van De ligt innemen en Donyell Malen lijkt meest logische vervanger van Gakpo te worden. Tevens is de kans zeer aannemelijk dat Feyenoorders Geertruida en Wieffer hun debuut gaan maken voor Oranje. Vaste rechtsback Dumfries is tegen Frankrijk geschorst en Wieffer start waarschijnlijk op de positie die normaal bekleed wordt door Frenkie de Jong. 

Vermoedelijke opstelling Frankrijk: Maignan; Koundé, Konaté, Upamecano, Theo Hernández; Tchouámeni, Griezmann, Rabiot; Coman, Kolo Muani, Mbappé.

Vermoedelijke opstelling Oranje: Cillessen; Geertruida, Timber, Van Dijk, Aké; De Roon, Wieffer, Wijnaldum; Malen, Memphis, Simons