Oranje Vandaag: Nederland tegen Argentinië in kwartfinale WK
Bron: Screenshot NPO 1

Oranje Vandaag: Nederland tegen Argentinië in kwartfinale WK

Geschreven door Liam Rensink Laatste update:

Vanavond speelt Oranje de kwartfinale van het WK tegen Argentinië. Nederland en Argentinië trappen om 20:00 uur af in het Lusail Stadium. 

Richting de kwartfinale tegen de Argentijnen werd er op de voorgaande persconferentie veel gelachen. Van Gaal grapte over een kus voor Memphis Depay en over zijn looks, die nog altijd aan een jonge god zouden doen denken. Toen het over het voetbal ging werd Van Gaal een stuk serieuzer.

Het spel van Oranje kan weinig mensen nog bekoren en dat is volgens de oefenmeester te wijten aan de evolutie van het voetbal. "Iedere keer krijg ik dezelfde vraag daarover, maar je moet begrijpen dat het voetbal evolueert en hoe moeilijk aanvallend voetballen tegenwoordig is", aldus Van Gaal. "Compact verdedigen is gemakkelijker dan de aanval kiezen."

Het Nederlands elftal trof Argentinië al vijf keer op een mondiaal eindtoernooi. Nederland wist twee keer te winnen en verloor maar een van de eerdere ontmoetingen op een WK tegen Argentinië. De laatste ontmoeting op een eindtoernooi met de Zuid-Amerikanen eindigde, net als in de groepsfase van het WK 2006, in een 0-0 gelijkspel. Doordat Argentinië de strafschoppen beter nam dan Oranje ging niet Nederland, maar Argentinië naar de finale van het WK in 2014.

Voorbeschouwing

Argentinië heeft dit toernooi nog geen potten kunnen breken. Het openingsduel tegen Saoedi-Arabië ging met 2-1 verloren en de duels tegen Mexico en Polen werden zonder te overtuigen met 2-0 gewonnen. Het spel werd er bij de Argentijnen na de groepsfase niet beter op en de Zuid-Amerikanen hadden in de achtste finale de nodige moeite met Australië.

Mede door een excellerende Lionel Messi kwam Argentinië op een ogenschijnlijk riante 2-0 voorsprong, maar de ploeg van Lionel Scaloni gaf het na de 2-0 bijna volledig weg. Door een ongelukkig eigen doelpunt van Enzo Fernández kwam de spanning terug in de wedstrijd en in de slotfase moest Emiliano Martinez de nodige keren redding brengen om de overwinning over de streep te trekken en een plek in de kwartfinales te bemachtigen.

Lionel Scaloni lijkt tegen Oranje een wijziging door te voeren. Ángel Di Maria moest de westrijd tegen Australië verstek laten gaan door een blessure, maar de aanvaller van Juventus is op tijd hersteld en lijkt zich meteen op te mogen maken voor een basisplaats tegen Nederland.

Opstelling 

Van Gaal lijkt tegen Argentinië een wijziging door te voeren ten opzichte van de wedstrijd tegen Amerika. Steven Bergwijn keert waarschijnlijk weer terug in de basis. De basisplaats voor de Ajacied gaat ten koste van Davy Klaassen, die waarschijnlijk op de bank plaats moet nemen. Verder kiest de bondscoach vermoedelijk voor hetzelfde strijdplan als tegen de VS.

Noppert zal onder de lat staan met Dumfries, Timber, Van Dijk, Aké en Blind voor zich. Op het middenveld krijgt Marten de Roon voor de derde achtereenvolgende keer de voorkeur boven Steven Berghuis en Teun Koopmeiners. De positie naast De Roon zal vervult worden door Frenkie de Jong en het middenveld zal gecompleteerd worden door Cody Gakpo. Bergwijn zal samen met Memphis de voorhoede vormen tegen Argentinië.

Vermoedelijke opstelling Nederland: Noppert; Dumfries, Timber, Van Dijk, Aké, Blind; F. de Jong, De Roon, Gakpo; Bergwijn, Memphis.

Vermoedelijke opstelling Argentinië: E. Martinez; Molina, Otamendi, Romero, Acuña; De Paul, E. Fernández, Mac Allister; J.Álvarez, Messi, Di María.

De wedstrijd Nederland-Argetinië is vandaag om 20:00 uur te zien op NPO 1 met daaropvolgend de nabeschouwing. De voorbeschouwing van de NOS start 19:00 uur. Op SBS6 kan je vanaf 21.50 uur kijken naar de Oranjewinter.