Oranje Vandaag: Oranje hoopt op monsterzege tegen Gibraltar
Bron: Showbizznetwork.nl / Daniël Schalk

Oranje Vandaag: Oranje hoopt op monsterzege tegen Gibraltar

Geschreven door Liam Rensink

Vanavond komt het Nederlands elftal weer in actie voor de kwalificatie voor het EK 2024. Om 20.45 uur neemt het elftal van Ronald Koeman het in de Kuip op tegen Gibraltar. Gibraltar is een van de kleinste voetballanden die actief zijn. Het land speelt pas sinds 2013 interlands en bekleedt de 200ste positie op de FIFA ranglijst. Voor de WK kwalificatie kwam Nederland ook Gibraltar tegen. Oranje won het thuisduel toen met 7-0 en in Gibraltar werd het 6-0. 

Gibraltar 

De wedstrijd tussen Nederland en Gibraltar kan voor Niels Hartman heel bijzonder worden. De geboren schoonhovenaar zit voor het eerst bij de selectie van Gibraltar en kan in de kuip zijn interlanddebuut maken. Hartman heeft sinds drie maanden een Gibraltarees paspoort nadat hij er als kind woonde en in de Coronapandemie terugkeerde toen hij in drie wedstrijden voor het Gibraltarese team Lynx FC indruk maakte op de bondscoach van Gibraltar. Hartman liet aan de NOS weten dat hij vooraal uitkijkt naar beide volksliederen. "Het volkslied van Gibraltar heb ik inmiddels ook geleerd, dus ik ga ze zeker allebei meezingen", lacht Hartman bij de NOS.

Ronald Koeman liet op de persconferentie weten voor een monterscore te willen gaan vanavond. "Morgen krijgen we de kans tegen een totaal andere ploeg, om het recht te zetten", aldus een vooruitblikkende Koeman op de persconferentie van zondagmiddag. "De eerste stap is winnen, daarna komt dat we zoveel mogelijk moeten scoren. Gibraltar staat boven ons in de poule. We moeten van minuut één tot 97 alles doen om zoveel mogelijk goals te maken", aldus de bondscoach op de persconferentie. 

Opstelling 

Voor het duel met Gibraltar kan Koeman weer beschikken over Cody Gakpo, Bart Verbruggen en Matthijs de Ligt. Het drietal had last van buikgriep maar de drie spelers zijn voldoende hersteld om bij de selectie te zitten. Jasper Cillessen behoudt waarschijnlijk de voorkeur onder lat nadat hij tegen Frankrijk niet altijd even gelukkig was in zijn acties. In de achterhoede kan Koeman ook weer beschikken over Denzel Dumfries na een schorsing. Naast Dumfries zullen waarschijnlijk De Ligt, Van Dijk en Aké de achterhoede vormen vanavond. Mats Wieffer lijkt zich op te mogen maken voor zijn interlanddebuut. De feyenoorder vormt waarschijnlijk met Wijnaldum en Simons het middenveld. Malen, Weghorst en Memphis vormen de voorhoede en moeten Oranje van doelpunten voorzien.  

 

De wedstrijd Nederland-Gibraltar is vandaag om 20.45 uur te zien op NPO 3 met daaropvolgend de nabeschouwing. De voorbeschouwing van de NOS start 20.20 uur.