Oranje Vandaag: Nederland begint aan het WK
Bron: Showbizznetwork.nl / Daniël Schalk

Oranje Vandaag: Nederland begint aan het WK

Geschreven door Liam Rensink Laatste update:

Na acht jaar wachten is het vandaag eindelijk weer zover: Nederland komt in actie tijdens het WK voetbal. Het team van Louis van Gaal neemt het in het Al Thumama Stadion op tegen Senegal.

Normaliter hebben landen een hele ruime voorbereiding van ongeveer een maand, maar bij dit omstreden WK in Qatar moest Van Gaal zijn team in een kleine week klaarstomen voor de openingswedstrijd van vandaag tegen Senegal. Afgelopen dinsdag kwam het Nederlands elftal aan in Qatar en de eerste stop was meteen het trainingsveld. Na de uitlooptraining werd er door Van Gaal en zijn consorten ingecheckt in het hotel waar Oranje de komende weken verblijft.

De eerste week van het Nederlands elftal in Qatar bestond voornamelijk uit besloten trainingen, maar bij de training van afgelopen donderdag kreeg het Nederlands elftal bezoek van twintig arbeidsmigranten. De arbeidsmigranten waren er op uitnodiging van de KNVB om samen met de selectie van Oranje een balletje te trappen om zo aandacht te genereren voor de slechte arbeidsomstandigheden waarin de migranten hebben moeten werken. Gisteren trainde de ploeg van van Gaal voor het laatst in aanloop naar de openingswedstrijd tegen Senegal.

Voorbeschouwing

Als je het over Senegal hebt gaat het de laatste weken maar over een ding en dat is het ontbreken van sterspeler Sadio Mané. De aanvaller van Bayern München leek in eerste instantie nog mee te gaan naar Qatar, maar moest vanwege een blessure toch onder het mes, waardoor hij het toernooi aan zich voorbij moet laten gaan.

Het gemis van Mané zal Senegal merken, maar toch is de rest van het team van Senegal ook niet te onderschatten. Het merendeel van de selectie speelt in grote competities. Bondscoach Aliou Cissé zal zijn elftal voornamelijk in defensief opzicht goed neerzetten. Dat Senegal defensief goed staat bewees het team in de Afrika Cup die begin dit jaar gespeeld werd.

Senegal kroonde zich als winnaar en incasseerde het gehele toernooi maar twee tegendoelpunten. Nederland zal dus met veel creativiteit op de proppen moeten komen om de defensie van Senegal uit elkaar te spelen.Volgens analisten is Nederland lichtelijk in het voordeel tegen Senegal om de groepsfase met een zege te starten.  

Opstelling

Om te winnen van Senegal lijkt Louis van Gaal te gaan kiezen voor Andries Noppert onder de lat. De Fries van 2,03 meter lang (en daarmee de langste speler op dit WK) kan tegen Senegal zijn eerste interland gaan keepen. De doelman kent een bijzondere carrière, omdat hij eigenlijk tot een seizoen geleden nergens aan de bak kwam en tweeënhalf jaar geleden nog reserve keeper was van FC Dordrecht in de Keuken Kampioen Divisie.

Verder lijkt Van Gaal weinig verrassingen in petto te hebben. Denzel Dumfries, Virgil van Dijk, Nathan Aké en Daley Blind lijken zeker van hun plek in de achterhoede. De achterhoede zal waarschijnlijk worden gecomplementeerd door Matthijs de Ligt. In de vorige wedstrijden van Oranje speelde Jurriën Timber op die positie, maar zijn mindere vorm bij Ajax lijkt hem een plek in de basis te kosten. Van Gaal heeft op de persconferentie al prijs gegeven dat Cody Gakpo als aanvallende middenvelder zal aantreden tegen Senegal. Verder lijkt Steven Berghuis de voorkeur te krijgen op het middenveld naast Frenkie de Jong.

Voorin kent Oranje misschien wel de minste verrassingen, want al bij het bekendmaken van de selectie gaf Van Gaal aan de Memphis niet zal starten tegen Senegal. De aanvaller van FC Barcelona is sinds kort terug van een blessure en mist het nodige wedstrijdritme om aan de aftrap te verschijnen. Op diezelfde persconferentie werd duidelijk dat Vincent Janssen in de basis zal starten als vervanger van Memphis. Naast Janssen zal Ajacied Steven Bergwijn de voorhoede vormen vandaag tegen Senegal.

Vermoedelijke opstelling Nederland: Noppert; Dumfries, de Ligt, van Dijk, Aké, Blind; F.de Jong, Berghuis, Gakpo; Janssen, Bergwijn.

Vermoedelijke opstelling Senegal: Mendy; Sabaly, Cisse, Koulibaly, Ballo-Toure; Kouyate, N. Mendy, I. Gueye; I. Sarr, Dia, Diatta.

De wedstrijd Senegal-Nederland is vandaag om 17:00 uur te zien op NPO 1 met daaropvolgend de nabeschouwing. De voorbeschouwing van de NOS start 16:06 uur. Op SBS6 kan je vanaf 21.52 uur kijken naar de Oranjewinter.