Een Jaar Van Nona’s Leven: Isaac de Verlosser
Bron: Talpa / William Rutten

Een Jaar Van Nona’s Leven: Isaac de Verlosser

Geschreven door Nona Tolol Laatste update:

Elke zondag blikt Nona terug op de voorbije week in Een Jaar Van Je Leven.

Het is weer een enerverende week geweest. Het begon natuurlijk met de wisseling van de wacht. Oftewel: wie wordt de nieuwe manager? Het leek niet écht een grote verrassing.

Isaac werd met een meerderheid aan stemmen gekozen, mededinger Zoë mocht slechts twee op stemmen op haar conto schrijven. Jeffrey de grote leider werd afgewisseld door Isaac de Verlosser.

Show me the money

De nieuwe manager staat metéén voor de taak om zo snel mogelijk geld in de huishoudpot te vergaren. Het bedrag in kas bedraagt slechts €25, 00. Dat veroorzaakt natuurlijk een hoop onderling gemor. Want had Jeffrey tijdens zijn regeerperiode niet gezegd dat hij een buffer zou achterlaten voor de nieuwe manager. Van deze buffer van €25,- kun je misschien net één pot shag halen. Meer niet.

Voorts is er veel discussie omtrent het wel of niet aanbreken van de prijzenpot om daarmee activiteiten uit het activiteitenboek te bekostigen. Het voorstel van Marciano om €50.000 te reserveren voor de komende acht maanden, verdeelt de groep.

Met name Erik ageert sterk tegen het voorstel. "€50.000 voelt als een dolksteek in mijn hart", zegt hij poëtisch. Ik begrijp het, €50.000 zijn een hele hoop snickers. Er vindt een stemming plaats waaruit blijkt dat het merendeel vóór het bekostigen uit de prijzenpot is.

Jeffrey

Ondertussen moet Jeffrey dealen met zijn manager-loze status. Het lijkt hem enigszins moeite te kosten om weer in de groep te blenden. Met name Wanda verkneukelt zich enorm om Jeffrey zijn duidelijke ongemak nu hij weer gewoon één van hen is.

Nog steeds kan Jeffrey het niet hebben wanneer er opmerkingen over zijn voormalig leiderschap worden gemaakt want hij vat alles op als kritiek. Hij gaat dan ook meteen verhaal halen bij Wanda wanneer Wendy hem influistert dat de kookclub indirect kritiek heeft geuit door opgelucht tegen Isaac te verzuchten dat er nu 'eindelijk groenten' gegeten gaat worden.

Met lede ogen moet Jeffrey trouwens aanzien hoe zijn voormalige bestie Jasper hoe langer hoe meer tijd doorbrengt in het gezelschap van aartsvijand Wanda. Hij zegt tegen Kim het niet te begrijpen. Wanda op haar beurt zegt over Jeffrey niet te begrijpen hoe iemand zo negatief, zo verbitterd en vooral, 'zo dramatisch' kan zijn. Dit is een schot voor open doel dus ik zeg maar niks.

Jasper doet me trouwens denken aan zo'n gehypnotiseerd konijntje met grote ogen die verstrikt is geraakt in de greep van een boa constrictor. Maar ach, waarschijnlijk houdt hij van reptielen.

Bern en Sasha

Na een korte break zoekt voormalige Pritt-stift Bern weer toenadering tot die andere voormalige Pritt-stift, Sasha. Hij vertrouwt haar toe dat hij in zijn loodsvrije leven met meerdere vrouwen tegelijk heeft gedated.

Bern doet net alsof hij een viervoudige moord opbiecht. Sasha reageert lauwtjes. Ik zou ook niet al te gretig toehappen als ik haar was. Laat Bern maar zijn best doen! En dat gaat ie ook doen, belooft hij. Hij is tenslotte gek op Sasha..zegt ie.

Kim en Marciano

Ook tussen Kim en Marciano botert het niet echt. Kim zal wel weer iets gedaan hebben dat hem niet bevalt want Marciano negeert Kim al een tijdje. Dit tot grote frustratie van Kim. Huilend doet ze haar beklag bij Wanda.

Is ze soms niet goed genoeg? Wat doet ze fout?, jammert ze. Niks. Dit is juist wat Marciano wil. Dan oppert Marciano dat hij wil vertrekken. Om Kim niet in haar ontwikkeling te beperken, zegt ie erachteraan. Knap, hoor! Die zin heeft ie helemaal uit zijn hoofd geleerd.

Kim is in alle staten! Huilend snikt ze tegen Marciano dat hij haar droomman is. Nou, Marciano óók weer gerustgesteld en Kim óók. Ze trilde zowat van verdriet maar gelukkig wist ze zich tijdig in te houden, want dat getril wil Marciano niet zien. Goed afgericht, die Kim.

Tussen Mexx en Martin gaat het op zich oké. Mexx vormt echter herhaaldelijk het gespreksonderwerp van Kim… Kim?? Die van… euh… Marciano? Ja, die! Die Kim dus. En ze praat tegen Djedi in niet al te vleiende bewoordingen over haar voormalige vriendin.

Kerstkaraoke

Wanneer de eerste proef zich aandient, hoopt Isaac natuurlijk direct dat het een verdien opdracht is. Show me the money! Het is inderdaad een verdienopdracht. Iets met een touw dat ontward moet worden. Fluitje van een cent zou je denken, als je bedenkt hoezeer sommige bewoners met zichzelf in de knoop zitten. Helaas wordt de opdracht niet volbracht. Geen geld dus.

De volgende opdracht is leuker maar duurt ook langer. Kerstkaraoke. Wanneer de naam van een bewoner plots op het scherm verschijnt, moet diegene zorgen binnen 15 seconden op het podium te staan om vervolgens een kerstliedje te karao-ken.

De opdracht duurt maar liefst 48 uur, dus er moeten afwisselend twee mensen de wacht houden gedurende de nacht. Behalve Moraima, die alleen van links naar rechts bewoog en af en toe een klank uitstootte, volbrengen alle bewoners hun opdracht.

Paalhangen

Tegelijkertijd vindt er nóg een opdracht plaats. Paalhangen. Je zou denken dat enkele kandidaten zich daar al mee bezig hielden, maar dit is toch nog even wat anders. Wie langer dan 2 minuten blijft hangen, verdient €20,- en wie de volle 10 minuten haalt, brengt €50,- in het laatje.

Mirthe toont zich een bikkel door 10 minuten te blijven hangen. Datzelfde geldt eveneens voor Eunice, Bern en Martin die allen de volle 10 minuten blijven hangen. Isaac redt net de 3 minuten..Maar we zijn er nog niet..wie faalt en wie zal uiteindelijk de missie volbrengen..?

Een van de eerste wapenfeiten van Isaac als manager is een schoonmaak organiseren. Waar een enkele bewoner zich mopperend probeert te onttrekken (Bern) is er óók een bewoner die het schoonmaken als een uitgelezen kans ziet om auditie te doen voor de Chippendales. Halfnaakt en zich zogenaamd niet bewust van de camera's, dweilt Martin de vloer. Die Mexx! Die boft maar.

Bern’s voorstel

Nu blijkt dat een meerderheid van de bewoners voor het bekostigen van activiteiten uit de prijzenpot is, komt Bern met een voorstel: niet meer dan één activiteit per maand, wanneer een gele kaart is uitgedeeld, geen activiteit die maand en de helft van een activiteit financieren uit de huishoudpot.

Kim k doet net alsof de €50.000,- gereserveerd voor activiteiten, wisselgeld is. Alsof ze het in dr achterzak heeft zitten. Nou ja, dat zou wèl meteen haar nogal aanwezige bilpartij verklaren. "Wat is nou 50.000 op 9,5 ton?", schampert ze.

Diezelfde Kim luistert trouwens Marciano en Eunice af wanneer deze een vertrouwelijk gesprek hebben in een afgesloten kamer. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is, confronteert ze Marciano later met het gesprek. Eunice spoort trouwens niet, volgens Kim, maar waaróm wordt niet duidelijk.

Wendy voelt zich achtergesteld wanneer ze een ondubbelzinnig 'nee' van Rupert krijgt op haar verzoek om een fruittaartje voor Babette. Die is de volgende dag jarig. Rupert biedt haar later iets aan van chocoladedeeg met een paar parasolletjes. Nou Ja, beter iets dan niets.

Erik

Tja, want de groep is op rantsoen. Enkelen storten zich dan maar op het maken van kerstversieringen en een houten kerstboom. Erik gebruikt alleenstaande rondslingerende sokken en ondergoed als isolatiemateriaal.

Hopelijk niet zijn eigen bamboe-ondergoed. Ik kan me zó voorstellen dat dat een goed isolerende werking heeft. Echter kan ik me zó voorstellen dat dit niet geheel geurloos wordt. Tussendoor ontpopt Erik zich als de nieuwe Messias, oh nee, Messi, door een bal hoog te houden.

Jasper vertelt tegen zijn nieuwe BFF Wanda dat er hoe dan ook een kunstijsbaan moet komen. Die Jasper! Of hij zich nu al niet op glad ijs begeeft.

JanWillem is booooos!

JanWillem deelt een schokkende ontdekking met Esther. Er is een rol wc-papier van hem gestolen. En hij weet wie de dader is. Leila! Die zal hij eens even goed aanspreken. Ten overstaan van de hele groep. Woest is hij werkelijk.

Hij stelt Isaac alvast op de hoogte. Die weet niet meer uit te brengen dan "Euh… je weet toch... we moeten schakelen, bro… schakelen." Ik neem aan dat ie bedoelt dat hij het ermee eens is. We gaan het zien. Wordt weer vervolgd.

Niks missen en meepraten over Een Jaar Van Je Leven? Word lid van onze Facebook-groep!