Oranje Vandaag: Nederland speelt halve finale Nations League
Bron: Showbizznetwork.nl / Daniël Schalk

Oranje Vandaag: Nederland speelt halve finale Nations League

Geschreven door Liam Rensink

Het Nederlands elftal speelt vanavond de halve finale van de Nations League tegen Kroatië. Oranje komt voor de tweede keer in actie tijdens de eindfase van de Nations League. In 2019 wist Koeman met Oranje de finale te halen door Engeland met 3-1 te verslaan. In de finale was Portugal uiteindelijk te sterk.

 Voor Oranje lonkt in de Nations League niet alleen prestige, maar het toernooi is ook financieel een aantrekkelijk toernooi. Deelname aan de halve finale is namelijk al goed voor 4,5 miljoen euro. Voor de winnaar van de Nations League ligt er nog eens zes miljoen euro klaar, maar ook de andere drie deelnemers komen er niet bekaaid vanaf. Een finaleplaats levert nog altijd 4,5 miljoen euro op, terwijl er voor de nummers drie en vier ook nog respectievelijk 3,5 en 2,5 miljoen euro bijkomt.

Voorbeschouwing 

Kroatië heeft zich de afgelopen jaren neergezet als succesvol voetballand. Afgelopen WK wisten de Kroaten derde te worden en in 2018 wisten zij zelfs de finale te halen van het WK. De absolute uitblinker bij Kroatië is de 37-jarige Luka Modric. De middenvelder van Real Madrid wist maar liefst vijf keer de Champions League te winnen en in 2018 won Modric de prijs voor beste speler van de wereld. Nu wil de middenvelder maar wat graag met zijn land een prijs pakken. 'De Nations League zou veel betekenen. Het is al een groot succes voor ons dat we bij de laatste vier zitten. Het is niet makkelijk om zover te komen. We zaten in een moeilijke poule met Frankrijk, Denemarken en Oostenrijk. Uiteindelijk hebben we met geweldig spel de Final Four bereikt', aldus Modric op de persconferentie. Mocht Oranje winnen van Kroatië dan wacht in de finale Spanje of Italië. Die landen spelen morgen in de Grolsch Veste de andere halve finale.

Opstelling

In de aanloop naar het duel met Kroatië kende Ronald Koeman de nodige personele problemen. Memphis meldde zich al in het begin af door een blessure en afgelopen zaterdag liep Matthijs de Ligt een kuitblessure op waardoor hij in ieder geval het duel met de Kroaten aan zich voorbij moet laten gaan. Nathan Aké en Denzel Dumfries speelde afgelopen zaterdag nog de finale van de Champions League en sloten daardoor later aan bij Oranje, maar beide spelers zijn volgens Koeman fit genoeg om te spelen. Op de persconferentie verklapte Koeman al dat Justin Bijlow vanavond onder de lat zal gaan staan. De achterhoede van Oranje zal waarschijnlijk bestaan uit Dumfries, De Ligt, Van Dijk en Aké. Op het middenveld heeft Koeman weinig personele problemen en kan dus aantreden met zijn beste middenvelders. Tegen Kroatië kiest Koeman vermoedelijk voor Frenkie de Jong, Koopmeiners en Wieffer. Volgens de Telegraaf zal Cody Gakpo Memphis als spits moeten vervangen. Aan de zijkanten kiest Koeman waarschijnlijk voor Donyell Malen en Xavi Simons. 

 

De wedstrijd Nederland-Kroatië is vandaag om 20:45 uur te zien op NPO 3 met daaropvolgend de nabeschouwing. De voorbeschouwing van de NOS start om 20:15 uur.