Oranje Vandaag: Nederland een zege verwijderd van EK deelname
Bron: Showbizznetwork.nl / Daniël Schalk

Oranje Vandaag: Nederland een zege verwijderd van EK deelname

Geschreven door Liam Rensink

Het Nederlands elftal neemt het vanavond tijdens de kwalificatie voor het EK op tegen Ierland. Als de ploeg van Ronald Koeman vanavond een overwinning boekt op de Ieren, is Oranje verzekerd van deelname aan het eindtoernooi volgend jaar in Duitsland. Nederland en Ierland trappen om 20.45 af in de Johan Cruijff Arena.

Koeman kende, net als vorige interlandperiode, een waslijst aan blessuregevallen. Vooral in de verdediging moet Koeman deze periode het nodige puzzelen. Nathan Aké, Sven Botman, Matthijs de Ligt, Jurriën Timber en Micky van der Ven kon de bondscoach al niet oproepen voor de duels met Ierland en Gibraltar en deze week raakten Jeremie Frimpong en Lutsharel Geertruida ook nog geblesseerd op de training van Oranje. Hierdoor haalde Ronald Koeman Jorrel Hato en Jordan Teze als vervangers bij de selectie.

Opstelling

Bondscoach Ronald Koeman lijkt het vertrouwen te behouden in Bart Verbruggen onder de lat. De jonge keeper van Brighton & Hove Albion maakte vorige interlands een betrouwbare indruk en zal ondanks de terugkeer van Justin Bijlow en Mark Flekken de voorkeur genieten. In de achterhoede heeft de bondscoach weinig te kiezen door de vele blessuregevallen. De meest logische verdediging lijkt te bestaan uit Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Blind en Hartman. Op het middenveld wordt het dringen bij Oranje. Tijjani Reijnders, Jerdy Schouten, Joey Veerman en Mats Wieffer vechten om twee plekken op het middenveld. Teun Koopmeiners, Marten de Roon en Calvin Stengs lijken voorlopig genoegen te moeten nemen met een rol als reserve. Jerdy Schouten en Tijjani Reijnders lijken de voorkeur te krijgen met Xavi Simons voor zich. De voorhoede van Oranje zal waarschijnlijk bestaan uit Weghorst en Gakpo.

Afgelopen september had Nederland nog de nodige moeite met Ierland. De Ieren kwamen al na vier minuten op voorsprong, maar door een benutte penalty van Cody Gakpo en een doelpunt van Wout Weghorst wist Nederland Ierland nipt te verslaan. Waar Oranje aan een overwinning voldoende heeft om zich te plaatsen voor het EK volgend jaar in Duitsland, is die hoop voor Ierland al vervlogen. Ierland wist maar twee keer te winnen tot dusver in de kwalificatie en staat daarmee een-na-laatste in de groep. Mocht Oranje er tegen Ierland niet in slagen om kwalificatie veilig te stellen, dan is er nog geen man overboord. Drie dagen later wacht namelijk Gibraltar voor de laatste kwalificatiewedstrijd.

De wedstrijd Nederland-Ierland is vandaag om 20:45 uur te zien op NPO 1 met daaropvolgend de nabeschouwing. De voorbeschouwing van de NOS start om 20:25 uur.