Een Jaar Van Nona’s Leven: Nieuwe manager, nieuwe ronde
Bron: Talpa / William Rutten

Een Jaar Van Nona’s Leven: Nieuwe manager, nieuwe ronde

Geschreven door Nona Tolol Laatste update:

Elke zondag blikt Nona terug op de voorbije week in Een Jaar Van Je Leven.

Het is D-day. Madeleine is haar kantoor aan het uitruimen om plaats te maken voor de nieuwe manager. Eunice uit kritiek op Esther en op haar verzoek om in plaats van op haar, op Jeffrey te stemmen. Eunice zou op Esther stemmen en beschouwt haar stem dan ook als een verloren stem. Esther lijkt er niet van wakker te liggen.

Jeffrey intussen loopt zelfverzekerd door de loods alsof hij de zege al in zijn zak heeft. Rupert fluistert Imadiddin nog snel wat onderwerpen in waarmee hij de zege als manager hoopt binnen te halen. "Zeg iets over saamhorigheid; dat doet het altijd goed", aldus Rupert.

De stemming

Voorafgaand aan de stemming wenst Madeleine de managers in spe succes en neemt dan afscheid als huidige manager. Esther heeft zich niet officieel teruggetrokken en ontvangt 0 stemmen.

Jeffrey mag zich de nieuwe manager noemen. "Een historisch moment" aldus de kersverse manager, doelend op zijn eerdere eliminatiestatus. Inderdaad een historisch moment. Lang leve de koning! Na de uitslag laten JW en Nadir hun licht schijnen over de nieuwe manager. "Er verandert tóch niets", mompelen ze tegen elkaar als de twee ouwe mopperende mannetjes uit de Muppetshow.

Bemoeienis bij de kookclub

Terwijl Jasper als een soort slaafje de rode loper aan het stofzuigen is onder het toeziend van het nieuwe opperhoofd, besluit deze laatste om eens even polshoogte in de keuken te gaan nemen. Zijn terloopse opmerkingen en suggesties wekken de irritatie op van Wanda en Kenzy. Ze leveren kritiek en zeggen geen behoefte te hebben aan pottenkijkers. Ja, niet in Jeffrey zijn gezicht natuurlijk.

Mexx hoopt Martin te provoceren door gehuld in een handdoek, twee pleisters te vragen op kantoor bij Jeffrey. Hij laat Marciano met Mexx praten. Ja, als ene Kim al niet mag bewegen omdat haar billen anders te veel trillen, dan wordt dit al helemáál niet goedgekeurd natuurlijk. Maar goed, Mexx heeft weer even aandacht en belooft Martin later dat ze erop zal letten.

Opdracht

Buzzer! Verdienopdracht. Er staat een levensgrote trampoline. Binnen een aantal uur moeten er minimaal 1000 salto’s gemaakt worden door de bewoners. Elke deelnemer moet er minimaal één maken. Ik zie Moraima al ongerust kijken. Na zijn eerste poging zegt JW "een krak" in zijn nek te voelen en hij haakt daarna dan ook af. Hij wordt bijgestaan door een bezorgde Esther en Isaac die behalve coach, personal trainer en motivator ook nog eens arts blijkt te zijn.

Terwijl Esther als pleegzuster bloedwijn met volle overgave JW zijn nek en schouders masseert, fluistert Wanda dat hij een blessure voorwendt om maar niet aan de opdracht mee te hoeven doen. Dat zou hij namelijk met de dansmarathon óók al gedaan hebben, aldus Wanda Weet Alles.

Salto Moraima

Een andere deelnemer die niet geblesseerd is maar wel denkt dat dat gaat gebeuren, is Moraima. Bij haar is dan ook extra inzet en aandacht nodig om haar zover te krijgen. Na de nodige twijfel en huilbui van haar kant, besluit Jefrrey om de hele loods te evacueren. Het lukt haar uiteindelijk om iets dat op een salto lijkt, te maken.

Nadir bevindt zich ondertussen in zwaar weer. Hij heeft limonadesiroop van Kenzy gepikt maar euh..dat was geheel per ongeluk, hoor. Ja, hij had geen siroop meer, zijn fles was leeg, dus waarom hij zich dan vergiste door een bijna volle fles te pakken.

Slaapkameroverleg

Nadir gaat in de aanval en probeert. De focus op Kenzy haar aanvallende gedrag te richten. Jammerend heeft hij het over miscommunicatie. "Ik voel me heel erg aangevallen en in een hoek gedreven", zegt de vleesgeworden slachtofferrol. Wanneer de steun en begrip van medebewoners uitblijven zegt hij getergd: "Stem maar lekker op mij."

Ook bij achtereenvolgens Babette JW en Leila krijgt hij niet het gehoopte vertrouwen. "Ik voel me persoonlijk aangevallen en er wordt een beeld van mij geschetst dat ik niet ben", probeert hij nog. Maar niemand trapt erin. Babette adviseert Nadir om zijn verantwoordelijkheid te nemen.

Esther voelt zich gepasseerd

Jeff roept de kookclub bij elkaar en oppert zijn ideeën en plannen. The keyword is samenwerken en er komt positieve feedback op.

Minder leuke feedback komt er van Esther. Tegen Janet zegt ze dat Jeff zijn plannen met betrekking tot de kookclub van háár afkomstig zijn. Ze heeft er zichtbaar moeite mee.

Ook tegen Kim D klaagt ze over Jeffrey. "Ik voel me gepasseerd, het is mijn concept en dat is gestolen", stelt ze vast. Euh… het ging hier toch over het plan om in groepjes te koken..? Esther doet net alsof het een wiskundige berekening voor kernenergie betreft. Kim weet niet anders te adviseren dan dat Esther haar ego opzi zet en met Jeffrey moet gaan praten.

ExcuusTruus Madeleine

Madeleine ziet kans om één op één haar excuses aan Wanda aan te bieden. Ze zegt vanuit stress gehandeld te hebben. Wanda aanvaardt Madeleine haar excuses. Goed zo. Ze verdienen elkaar.

De missie is volbracht. 1500 salto’s maar liefst zijn er gemaakt. Er is een uitgebreid cocktailpakket gewonnen.

Na tegen de diverse medebewoners gejengeld te hebben dat hij toch echt per ongeluk Kenzy haar siroop heeft gepikt... Euh.. .gepakt, besluit Nadir dan maar om zijn excuses aan Kenzy aan te bieden.

ExcuusTruus Nadir

Kenzy aanvaardt zijn excuses maar niet op al te hartelijke wijze. Nadir zegt nogmaals dat hij niet onbetrouwbaar is. Nee, goudeerlijk. Dát is hij. "Mijn inzicht is anders", zegt Kenzy op minzame toon.

Esther kan het plagiaat van haar ideeën maar niet loslaten. Ook tegen Erik klaagt ze over Jeffrey zijn handelen. "Waarom voel ik me zo verdrietig?”, snikt ze. Erik zegt het juist als een compliment op te vatten wanneer iemand zijn ideeën zou overnemen. Ja, tante Es; zó kun je het óók zien!

Moeimaker Ruben

Sinds Jerrol weg is, blijft Ruben maar toenadering tot Djedi zoeken. Deze probeert hem duidelijk te maken dat meer dan vriendschap er niet in zit. Heeft Ruben a die ingewikkelde gedichten voor niks gemaakt!

Ruben vormt trouwens het onderwerp van gesprek tussen Wendy, Babette en Madeleine. Laatstgenoemde heeft een briefje van Ruben gevonden waarin hij zijn gevoelens jegens Djedi kenbaar heeft gemaakt. Een hoop gegiebel tussen de dames om de inhoud. Madeleine besluit het briefje te houden en niet weg te gooien.

Esther besluit Jeffrey aan te spreken op zijn plagiaat. Ze geeft aan dat ze er emotioneel last van heeft dat hij 'haar' ideeën in praktijk heeft gebracht zonder haar de credits te geven. Jeffrey reageert vrij lakoniek en ontkent dat zijn veranderingen met betrekking tot de kookclub van haar afkomstig zijn. "Maar het is alsof ik mezelf hoor", probeert Esther nog. Anyway, voor Esther is het nu uit de wereld en dan volgt de onvermijdelijke knuffel om het af te sluiten.

Opdracht

Binnen 15 minuten moeten alle bewoners over een muur heen. Moraima begint al te lachen met het beeld van haar salto nog op haar netvlies waarschijnlijk.

€50 wanneer er zonder hulp over de muur geklommen is. €25 met hulp. Een collectieve zucht van opluchting en een applaus wanneer Moraima met de nodige hulptroepen over de muur wordt gegooid. In totaal wordt er €1175 gewonnen.

Mexx zwijmelt Martin zo sexy te vinden. Vooral wanneer hij net gesport heeft, zegt ze. Wanda weet haar walging nog maar net met moeite te onderdrukken.

Te druk op de slaapkamer

Djedi vindt haar slaapkamer te druk nu Wendy er óók kampeert, zegt ze tegen Wanda. Er slapen nu vier personen boven haar hoofd in het bovenste bed. Geen prettig idee. Op de vraag aan Wendy of ze diens matras kon lenen, kreeg ze een nee, klaagt ze tegen Wanda. Ach, en Wanda zou Wanda niet zijn wanneer ze Djedi niet ruimhartig zou toestaan om bij hen op slaapkamer te slapen. Op de vloer.

Drama op de vroege ochtend. Martin heeft Kim K haar handdoek gepakt om zich mee af te drogen. Ik zou er óók niet blij mee zijn. Echter reageert Kim alsof hij haar hardhandig onzedelijk betast heeft. Meisje, ze is booooos..! Ze weet niet hoe snel ze naar Marciano moet gaan om haar beklag te doen.

Kim in de negeer-modus

Tja, en zoals het een echte man betaamt, spreekt Marciano Martin aan. Ja, waarschijnlijk kan Kim dat zelf niet. Marciano zegt op stoere toon: "Niet meer doen. Dat kun je niet maken. Martin antwoordt daarop op nóg stoerdere toon "Sla niet zo'n toon tegen me aan!" en "Zeg tegen Kim dat ik, de volgende keer wanneer ze me uitscheldt, excuses verwacht."

Marciano zegt tegen Kim dat ze Martin beter kan negeren. Kim spuit vervolgens haar gal over Martin en zegt dan dat hij volgende is die moet vertrekken. Háár stem heeft ie in ieder geval.

Van haar stemgeluid valt niets te horen wanneer Martin haar benadert over de handdoek. Zij negeert hem en zegt geen woord. Zij lijkt het advies van Marciano wel erg letterlijk te nemen.

Mexx informeert Martin

Mexx breekt haar nek om Martin op de hoogte te brengen van hetgeen Kim over hem heeft gezegd. " Alsjeblieft niet zeggen dat je het van mij hebt", zegt ze nog.

Mexx heeft dit laatste nog maar net uitgesproken of Martin staat al bij Marciano en vraagt om uitleg. Deze houdt zich van de domme. Daar hoeft ie overigens geen enkele moeite voor te doen en dat gaat hem dus ook goed af.

Marciano zegt tegen Kim het niet verstandig te vinden dat ze hardop heeft uitgesproken om op Martin te stemmen wanneer er een eliminatie aan komt. Op belerende toon zegt hij tegen haar dat hij niet wil dat ze emotionele handelingen doet. Euh… begrepen. Alle andere handelingen zijn uiteraard toegestaan.

Zoë over Kim en Jeffrey

Bij gebrek aan een eigen 'maatje' bespreekt Zoë met Kim D diens relatie tussen haar en Jeffrey. Volgens Zoë is hun relatie te vergelijken als die tussen broer en zus. Uhuh… Kim D zegt luid en duidelijk Jeffrey geen relatiemateriaal te vinden.

Ongerust vraagt Mexx aan Kim K of deze boos is op haar. Kim antwoordt: "Ik heb veel dingen over je gehoord. En ik wil daar even over nadenken voordat ik je verrot scheld." Wat een geruststellend antwoord weer.

Kim K en Martin maken het 'handdoek-incident' weer goed nadat Martin haar zijn excuses aanbiedt. Op haar beurt biedt Kim eveneens haar excuses aan. "Ik zat er écht mee", aldus een opgeluchte Martin. Kusje erop en het is weer goed.

And the Oscar goes to... Mexx!

Ja, nu is het weer goed tussen Martin en Kim (lijkt het) maar Mexx is nu natuurlijk de kwaaie pier. Tja, en dat was dus óók niet de bedoeling dus hup, Mexx weer naar Kim. En ik moet het Mexx nageven; ze geeft daar een Oscarwaardige prestatie weg.

Met tranen in haar ogen en een perfect getimede snik in haar stem probeert ze Kim ervan te overtuigen dat zij écht niets tegen Martin heeft gezegd. "Hoe kun je dat nu van me denken?", jammert Mexx. Kim lijkt niet geheel overtuigd maar laat het er voorlopig bij zitten.

Isaac, Jeff en Jasper gaan een uitgebreid groepsontbijt organiseren om de saamhorigheid te versterken.

Ruben analyseert nog steeds zijn vriendschap met Djedi. Want als het dan niet meer dan vriendschap is, waarom nemen we dan geen afstand van elkaar, dit is geen normaal gedrag", zo filosofeert hij tegen Djedi. Pfff… wat een moeimaker, joh.

Kim D wil duidelijkheid

Kim D laat Rupert tarotkaarten leggen. Ze zegt in verwarring te zijn over haar gevoelens voor Jeffrey. Moet zij Jeff loslaten? Of juist haar 'vriendje' thuis dat ze tot aan haar komst in de loods, pas drie weken kende? Zij zegt tegen Rupert dat ze niet zal toelaten om verliefd te worden. Nù zou ze voor 'vriendje' gaan maar als ik langer blijf in de loods", mijmert ze.

Ze vat de koe bij de horens en gaat in gesprek met Jeffrey. Wat vindt hij van hun vriendschap? Zal deze zich verdiepen? Is hij soms verliefd op haar? Op dat laatste antwoordt hij luid en duidelijk. "Nee." Hij wil geen tweede keus of vervanger zijn. En ja. Dat is uit zelfbescherming, aldus Jeffrey. Hij voegt eraan toe een verliefdheid vóór te willen zijn. Oké. Duidelijk. Toch?

Groepsontbijt

De kookclub en de drie hebben hun best gedaan op het ontbijt. De groep waardeert het zeer.

Nadir bespreekt met Mexx zijn twijfels over, jawel alweer, de oprechtheid in de groep. Ook medebewoners hebben het erover. Over Nadir en zijn oprechtheid dan. Wanda schampert: "Kijk m zielig doen...Hoeft ie zijn corveetaak niet te doen... Vuile naaier"

Vuile naaier of niet. Het is cocktailmiddag dus even geen gezeur. Iedereen probeert zijn best te doen om goed voor de dag te komen. Qua uiterlijk dan. De enige regel die geldt, is; geen alcohol achteroverdrukken op straffe van €10.000 boete en een gele kaart.

De billen van Mexx

Er heerst een uitgelaten stemming. Zó uitgelaten dat Mexx onderuitgaat en Kim in tranen is. Nee, niet omdat Mexx onderuit is gegaan maar omdat Marciano tegen de billen van Mexx aan heeft geschuurd. "Hij wèl en ik mag niet eens met mijn billen trillen!", jammert ze tegen Wanda.

Erik heeft het gevoel gedrogeerd te zijn. Er is stiekem alcohol door zijn drinken gedaan, zegt hij. Na vier glazen gedronken te hebben, wist ie het zeker. Wellicht moet hij nog één paar glazen drinken om het écht zeker te weten.

Vrijdag

Wanda probeert, zoals het een goede vriendin betaamt, het op te nemen voor Kim bij Marciano. Die lijkt hier niet écht een boodschap aan te hebben en grijnst slechts een beetje dommig. "Ik ben teleurgesteld in jou", zegt Wanda. Marciano lijkt niet écht onder de indruk en grijnst nóg harder.

Kim stort vervolgens haar hart uit bij Zoë en Djedi. 'Ik mag niks en hij mag alles', is de strekking. Kortom een heel tranendal.

Zoë zoekt het hogerop

Zoë intussen, richt haar pijlen op Jeffrey. Wanneer ze samen naar de sterrenhemel gaan kijken, is haar vraag aan hem. Enigszins overdonderd antwoordt Jeffrey "euh.. volgende maand.." Volgende maand als in 'nooit' dus.

Zoë laat niet los en op niet al te subtiele wijze laat ze haar interesse in de nieuwe manager blijken. Wanneer Jeffrey aan Zoë 's vasthoudendheid weet te ontsnappen, is daar Kim weer. Die huilt ook weer bij hem uit over Marciano zijn gedrag. Kortom. Drama, drama, drama  dus. Jeff biedt zijn steun aan, mocht het nodig zijn.

De manager en zijn hulppiet

Op kantoor bespreekt hij samen met hulppiet Jasper het wel en wee binnen de groep. De onderlinge ruzietjes en breuken die zichtbaar worden in de subgroepjes leveren een speltechnisch voordeel op, aldus een tevreden Jeffrey. Hulppiet Jasper knikt bevestigend mee.

Nadat Kim nog nasnikkend tegen Marciano heeft gezegd dat hij haar echt heul veul gekwetst heeft, biedt deze zijn excuses aan. Daarop kruipt Kim weer bij hem onder de dekens. Aah… l'amour…

Jeffrey en Kim.

Wie óók in één bed belanden, zijn Jeffrey en Kim. Dat is niet onopgemerkt gebleven en de volgende ochtend wordt Kim dan ook nieuwsgierig bevraagd door Wendy en Mexx. Kim reageert vrij nuchter en zegt dat er niks gebeurd is.

Ook Esther kan haar nieuwsgierigheid niet bedwingen. Onder het mom van een meelevende medebewoner legt ze Kim zowat een kruisverhoor af. Wie weet hoopt ze nog tips op te doen om JW's interesse te wekken. Wanneer ze daarna nog eens Jeffrey bevraagt, vangt ze bot. Deze houdt zich nogal op de vlakte.

Zoë begrijpt maar niet wat Jeffrey in Kim ziet, klaagt ze tegen Babette. "Waarom zij wel en ik niet??" pruilt ze.

24 uur Nadir

Nadir besluit om zijn 24 uur aan te vragen. Tegen Isaac zegt hij spanning jegens hem in de groep te voelen. "Ik val erbuiten, en kan me niet herpakken" klaagt hij vol zelfmedelijden. Na ampel beraad met zichzelf geeft hij definitief aan Jeffrey aan om zijn 24 uur aan te vragen.

Ondertussen is er weer een opdracht in zicht. Er hangt een levensgrote afbeelding van De Nachtwacht in de huiskamer. Verdere toelichting ontbreekt. Daardoor gissen de bewoners maar hoe de precieze opdracht eruit zal zíen.

Babette benoemt tegen Isaac dat hij de drijvende kracht achter Jeffrey zijn functioneren als manager is. Koren op de molen natuurlijk van motivator/ doe het zelf coach/ personal trainer Isaac die zich graag profileert als de grote 'stille' kracht. Als de Puppetmaster; de man die achter de schermen aan de touwtjes trekt. Maar ik bemoei niet.

Niks missen en meepraten over Een Jaar Van Je Leven? Word lid van onze Facebook-groep!