Alles over Pinguins in nieuwe EO-natuurserie 'Pinguins Undercover'

Alles over Pinguins in nieuwe EO-natuurserie 'Pinguins Undercover'

Geschreven door Pieter Jongsma

Na de successen van Earthflight en Africa komt de EO opnieuw met een kwaliteitsserie van de BBC. 'Pinguïns Undercover' laat met behulp van spycams -als pinguïns vermomde camera's- zien hoe pinguïns leven in hun natuurlijke omgeving.

De serie volgt de pinguïns van voor hun geboorte tot ze hun eigen weg gaan. Verschillende soorten komen aan bod, van de pinguïns die leven op het ijzige Antarctica tot de tropische pinguïnsoorten uit de woestijn. Maak kennis met deze veelzijdige zeevogels, die niet alleen koddig en aandoenlijk zijn, maar óók temperamentvol. 'Pinguïns Undercover' wordt vanaf 8 januari drie woensdagavonden prime time uitgezonden op Nederland 1.

8 januari 2014  - Aankomst
Om hun broedgebied te kunnen bereiken moeten de pinguïns heel wat doorstaan. Keizerspinguïns steken verraderlijk zee-ijs over. De rotspinguïns doorcruisen ook de wildste zeeen en eenmaal aan land moeten zij een honderd meter hoge klif huppend beklimmen. De tropische Humboldtpinguïn (voor deze serie voor het eerst gefilmd) laveert tussen hongerige zeeleeuwen door, op weg naar de woestijn. Wanneer de eieren zijn gelegd komt de volgende beproeving. De eieren moeten beschermd worden tegen het ijs en tegen hongere gieren.

15 januari 2014 - De eerste stapjes
De spycams leggen vast hoe de pinguïnkuikens uit het ei komen. Eerst liften de jonkies nog mee op hun moeders poten, dan zetten zij hun eerste wankele stapjes. Op de Falkland-eilanden nemen pinguïns een bad tussen de stenen en klauteren zelfs naar hun eigen privé-spa. De Humboldt-kuikens maken in Peru kennis met de woestijn.

22 januari 2014 - Groot worden
Voordat de keizerpinguïnkuikens te eten krijgen, moet eerst worden bepaald wie wie is. Na het eten vermaken zij zich met schaatsen op een kersverse ijsbaan. De rotspinguïnkuikens oefenen hun springvaardigheid. Uiteindelijk trekken alle kuikens naar zee, waar ze dezelfde gevaren trotseren als hun ouders, van zeeleeuwen tot roofvogels en van rotswanden tot gletsjers. Eerst voelt het nog onwennig, maar al gauw ontdekken de kuikens hun ware element: de zee.