De Verraders: Een zondebok aanwijzen om zelf niet de lul te zijn
Bron: RTL/William Rutten

De Verraders: Een zondebok aanwijzen om zelf niet de lul te zijn

Geschreven door John Holdorp Laatste update:

Na het gebruikelijke ontbijt waar iedereen zit te wachten wie wel en niet binnenkomt en dus te weten wie vermoord is, worden de deelnemers geïnformeerd dat er een herdenkingsdienst is voor de vermoorde Giel de Winter. Iets wat nogal verbaasde en verwarde gezichten opriep.

De ochtend wordt gekenmerkt door mensen die door de meest pietluttige en lullige dingen anderen verdacht gaan vinden. Toine vind Steven erg aanwezig b ij het ontbijt. Dat is verdacht. Joep vind Toine niet reageren bij de binnenkomsten bij het ontbijt. Dat is verdacht. Irene verdenkt Babette en ga zo maar door. Iedereen verdenkt wel een ander maar niemand heeft iets echt concreets.

Een bijbelse missie

De opdracht speelt zich af tijdens de herdenkingsdienst voor Giel. 2 teams van deelnemers krijgen vanuit de biechtstoel bijbelteksten door waarin een hint zit om de erfgenaam van Giel te vinden. Deze heeft het zilver. Het team dat dit raadt en het zilver vind mag naar de wapenkamer. Op een gegeven moment denk Stefano het te weten en zonder overleg met zijn team stormt hij erop uit en wijst de persoon in kwestie aan. De verkeerde persoon dus. Een domme actie die al snel verkeerd kan worden uitgelegd. En hem verdacht kan maken.

Als het andere team het denkt te weten gaat Stella, de vreemde eend in de bijt, hier tegen in en schept hierdoor niet voor het eerst verwarring. Uiteindelijk gaat ze mee in de beslissing van haar team en wordt de juiste persoon en dus het zilver gevonden. Maar ook Stella maakt zich hiermee verdacht.

Sluipmoordenares Esmee

Maar onder al deze deelnemers bevindt zich een sluipmoordenares. Iemand die heel veel reuring veroorzaakt en daarna met een sneaky grijs op haar gezicht afwacht wat er gebeurd. Esmee verraad haar pact met een aantal anderen om Steven weg te stemmen aan Steven. Zij geeft aan dat Stefano gezegd heeft dat Steven het overlijden van zijn moeder gebruikt heeft om sympathie te kweken zodat hij niet weggestemd wordt. Als Steven verhaal gaat halen staat Esmee er met een grijns op haar gezicht bij. Wat later noemt Esmee ook Stella als mogelijke verrader.

Gooit Esmee steentjes in de vijver van verraders en getrouwen om te zien hoe groot de kringen worden of is zij de spin die in haar web van verraders en getrouwen wacht totdat iemand vast komt te zitten in haar web? Ze is in ieder geval nadrukkelijk aanwezig en dit doet de getrouwen geen goed! Het schild wordt deze keer gevonden door Irene die besluit dit met niemand te delen.

De ronde tafel wordt dus een zeer bewogen ronde tafel. Steven neemt het woord en geeft aan dat hij zijn moeders dood niet misbruikt heeft. Esmee zit hierop instemmend mee te knikken. Onbewust creëert Steven toch een situatie waarin het moeilijk wordt om op hem te stemmen. De tweede deelnemer die onder verdenking ligt is de outcast in deze groep, Stella. Omdat zij een boek schrijft een een soort aantekeningenboekje ten alle tijden bij zich heeft valt zij op. En omdat ze ook al een aantal keren verwarring lijkt te willen creëren is ook zij verdacht.

En zoals vaker tijdens de ronde tafel is het spreekwoord dat als er een schaap over de dam is volgen er meer ook hier van toepassing en wordt er massaal op Stella gestemd. Stella die niet in de gaten had dat dit zo diep leefde bij de anderen wordt dus verbannen. Waarom, omdat ze een boek schrijft of omdat ze een buitenbeentje was. Haar speech over pijpen in de vorige aflevering was absoluut vreemd. Ze creëerde verwarring in de kerk omdat ze te ver doordacht. Maar een verrader probeert normaal niet op te vallen en Stella viel absoluut wel op. Dus een slechte keuze om haar weg te stemmen. En zoals ze zelf zei: ‘een zondebok aanwijzen om zelf niet de lul te zijn.’

Elke week moet ik ook een foto kiezen voor bij dit stukje. Nu zou ik eigenlijk voor Stella of Esmee moeten kiezen maar uit respect voor de speech van Steven over zijn moeder en alle reacties hierop die hem oprecht geraakt hebben kies ik dit keer gewoon voor een foto van Steven als een soort steuntje in de rug.