Een Jaar Van Nona’s Leven: Erik wil boem boem-dingen doen
Bron: Talpa / William Rutten

Een Jaar Van Nona’s Leven: Erik wil boem boem-dingen doen

Geschreven door Nona Tolol

Elke woensdag laat Nona haar licht schijnen op Een Jaar Van Je Leven.

Het tweedaagse race-evenement van Jasper is van start gegaan. Er zijn wat opstartproblemen, maar Erik weet deze te verhelpen. Nou ja, ik weet niet wát hij precies heeft lopen sleutelen, maar de één na de andere bewoner lijkt te crashen. Ja, zo komt die pot met geld wel heul dichtbij.

Erik racet trouwens zoals hij klust. Niet al te best. Het is ook geen gezicht. Als een ineengedoken bidsprinkhaan met dat lange slungelige lichaam op zo'n klein motortje. Anyway, het is uiteindelijk Zoë die als winnaar wordt uitgeroepen.

Zoë in mineur

Ach, waarschijnlijk kon ze dit ook wel gebruiken want het is duidelijk haar week niet. Eerst moest ze met lede ogen aanzien hoe er weer enige toenadering lijkt te ontstaan tussen Wendy en Babette. Ze ontplofte bijkans. Zoë laat zich hierbij van een bezitterige, jaloerse, claimende, onzekere en vooral kinderlijke kant zien.

Ze laat Babette weten dat zij niks met Wendy te maken wil hebben en als Babette dan zo nodig met 'die tokkie' en dat 'ordinaire wijf' om wil gaan dan neemt ze afstand. Huh? Ooh! Ze heeft het over Wèndy! Ik dacht al, joh. Wat kent die Zoë zichzelf goed. Nou ja, Wendy zal jou heel dankbaar zijn hoor, Zoë, als je lekker uit haar buurt blijft. Daar doe je haar alleen maar een plezier mee.

Daarna zat Zoe weer in zak en as want Isaac had onaardig gedaan. Ze had de patat laten aanbranden. Tja, dat krijg je ervan wanneer je overal je dikke neus insteekt en overal bij betrokken wil zijn. Babette treft haar huilend aan in de slaapkamer.

Snikkend doet Zoë haar verhaal. Isaac heeft gemeen gedaan… boehoe… en ik wou alleen maar helpen… boehoe. Ja, je had ook maar één taak. En zó gemeen was Isaac niet eens. Hij sprak haar nog op een redelijke toon aan.

Babette voelt zich weer geroepen om te bemiddelen tussen Zoë en Isaac. Deze laatste laat weten het gehad te hebben met die huilebalk. Het blijft maar aan de gang, zegt ie. Even later komt troela zelf even om uitleg vragen en geven.

Oh Maai Kott! Hebben mensen derdegraadsbrandwonden opgelopen bij de frituur? Is er brand uitgebroken? Waarom al dit drama? Zoë wil Isaac uitleggen wat het met haar doet wanneer hij haar zo aanspreekt. "Het heeft me geraakt, ik zat ermee", hoor ik haar zeggen. Ja, die patat ook. Alsof Isaac haar familie uitgemoord heeft.

Mosselen van Mirthe

Mirthe is trouwens óók lekker bezig. Wendy neemt haar apart om te zeggen dat het door Mirthe aangeschafte potje met mosselen heeft gelekt op de kersen die eronder lagen. Nou, Mirthe lijkt bijkans te ontploffen. Ze ontkent bij hoog en laag en Wendy hoeft haar niet op die manier aan te spreken. Wat een prinses op de erwt, joh (en die erwt eet ze óók nog op stiekem)

De stoom komt uit Mirthe haar oren en dat is Erik niet ontgaan. Die ziet zijn kans schoon en nodigt Mirthe uit een rondje te lopen. Erik werpt zich op als luisterend oor. Gezamenlijk uiten ze hun frustraties over Wendy. Denkt Erik nou écht dat ie kans maakt bij Mirthe? Ze doet wel raar maar is echt niet gek. Want als we het dan over mosselen hebben, die van Mirthe klapt spontaan dicht wanneer Erik haar zou aanraken, denk ik.

Erik wordt wel hoe langer hoe zelfverzekerder moet ik zeggen. Tegen Wendy zegt hij dat hij wel wat mails van geïnteresseerde dames verwacht na afloop van het programma. Oh. Geïnteresseerd? Waarin? In zijn bezuinigingstips misschien?

Ja, het zijn dure tijden vandaag de dag en elke besparingstip is welkom. Oh wacht, nee. Om in Moraima-termen te spreken; Erik heeft het over stoute dingen, leuke dingen… boem boem-dingen. Het is je gegund hoor, Erik. Er zijn echt leukere dingen dan het boerenbont-servies af te likken. Geloof me.

Manager kandidaten

Terwijl Wendy op haar beurt haar frustraties over Mirthe uit tegen Janet, zijn de onderhandelingen over wie zich verkiesbaar gaat stellen als manager in volle gang. Bern, Janet, Ima en Babette lijken de gegadigden.

Babette en Ima willen zich echter niet gelijktijdig verkiesbaar stellen. Daarom besluiten ze om er om te pingpongen. Ima mag zich uiteindelijk koning Pingpong noemen en stelt zich dus verkiesbaar als manager. Babette zegt op felle toon dat ze nooit voor Bern zou gaan omdat deze nooit iets heeft laten zien.

Over Babette gesproken, wat is dat toch tussen haar en Marciano? Bij elkaar slapen, briefjes uitwisselen? Marciano lijkt samen met Zoë om de aandacht van Babette te vechten. Het is misschien ook dáárom dat hij het nog niet eens zo'n slecht idee vindt wanneer Janet oppert dat zij Zoë zou nomineren in geval van eliminatie. Zoë heeft tenslotte a drie keer een gele kaart ontvangen en is van geen verdere toegevoegde waarde, aldus Janet.

Neppe handtas

Later hoor ik Marciano tegen Isaac zeggen dat hij Zoë als gevaarlijk beschouwt omdat ze obsessief is. Niet voor niets noemt hij Zoë de 'handtas' van Babet. Klopt helemaal. Zo'n goedkope Michael Kors-tas. Zo'n neppe, uit Turkije. Met scheef gestikte naden, in een rare kleur en een kapotte rits. Model 'Chucky.' Echter gaat Zoë, gezien de last die ze nu al vormt, van een handtas richting big shopper. Zo’n onhandelbaar ding van de Lidl.

Bern op zijn beurt zegt tegen Erik dat in geval van eliminatie alle stemmen op Rupert gaan. Erik is het daar mee eens. Hij heeft zijn afkeer tegen de flamboyante Rupert toch al nooit kunnen verbergen. Vooral nadat deze naar zijn seksuele voorkeur en gewoontes vroeg. Euh… ja; maar dan is het wel handig als je wel eens seks gehad hebt natuurlijk. Rupert oppert dat Erik waarschijnlijk voor vanille seks gaat. Erik dacht natuurlijk aan eten en had waarschijnlijk willen zeggen" Vanille, lekker! Met slagroom!"

Eten is trouwens óók een ding sinds Moraima manager is. Meer dan eens zijn de boodschappen verkeerd besteld of geannuleerd. Hierdoor moeten de bewoners dan maar uitzoeken hoe en wat ze qua eten bij elkaar scharrelen. Dat er dan wel een stelling met betrekking tot het galafeest in wordt geknald, schiet Erik duidelijk in het verkeerde keelgat (dat nu steeds leeg is). Want klopt het dat er €700,- wordt vrijgemaakt voor versieringen et cetera? Yep! En de stelling is erdoor.

Verdienopdracht

Oké. Eerst maar de 24 uurs opdracht volbrengen. Vier bewoners moeten telkens middels touwen een bal op een plank laten balanceren. Het beginbedrag staat op €600,-. Elke keer dat de bal eraf rolt of wordt tegengehouden met het lichaam, gaat er €50,- vanaf.

Aan Janet de eer om de eerste te zijn die €50,- van het bedrag haalt. Het spel zorgt voor discussie en frustraties bij de deelnemers. Wendy met Erik. Sasha met Eunice. Ook Bern loopt weer te zuchten en te klagen.

Wanneer Janet er voor de tweede keer voor zorgt dat er €50,- in mindering wordt gebracht, vormt plots haar functioneren het onderwerp van gesprek bij enkele bewoners. Uiteindelijk bedraagt het eindbedrag €250,- euro. Alle bewoners zijn het er wel over eens dat dit één van de moeilijkste en meest intensieve opdrachten was.

Forza Janet

Janet rekent zich qua managerschap eigenlijk al een beetje rijk na enkele bewoners gepolst te hebben. Nah, op Erik hoeft ze in ieder geval niet te rekenen. Die staat zijn gal over haar te spuien tegen Babette die meer aandacht lijkt te hebben voor het elimineren van haar gezichtsbeharing.

Dat is nu óók toevallig! Na het elimineren van Babette haar bakkebaarden, volgt plots de zoemer. Eliminatieproef. Het wordt een duel. Twee genomineerde deelnemers zullen worden gekozen om tegen elkaar te gaan darten.

Zal dan nu eindelijk de daad bij het woord gevoegd worden en bewoners worden genomineerd wier naam al een tijd lang rondcirkelen? Handtas? Eunice? Rupert? Zal volhouder Janet het tot manager schoppen? Of wordt het Bern? Die zich tot nu toe verscholen heeft achter Sasha en weinig tot niets heeft laten zien.

We gaan het zien.

Niks missen en meepraten over Een Jaar Van Je Leven? Word lid van onze Facebook-groep!