Expeditie Robinson : Vooroordelen.
Bron: RTL/Shotbysud

Expeditie Robinson : Vooroordelen.

Geschreven door John Holdorp

De populariteit van Expeditie Robinson met BN-ers is voor mij voor een deel te verklaren uit het feit dat je in Expeditie Robinson in mijn ogen de ware aard van zo’n BN-er te zien krijgt. Want de ware aard ken je meestal niet. Je kent alleen het beeld dat je in de media hebt gezien. Je vormt als het ware een vooroordeel over deze BN-er. En soms is dat beeld best negatief.

Na het plaatsen van mijn column ga ik altijd nog op ‘X’ of het voormalige Twitter om te zien wat anderen van het programma, de deelnemers en hun keuzes vinden. En dan springen er vaak deelnemers uit in positieve of negatieve zin.

Een negatief beeld.

Negatief voor mij zijn vaak de BN-ers die snel opgeven. En opgeven is wat anders als door medische redenen de strijd moeten staken, wat nu al met een tweede deelnemer gebeurd is in dit seizoen. Negatief was voor mij het beeld dat ik had van Mark Baanders, gebaseerd op een seizoen van Hunted waar hij het programma niet serieus leek te nemen. Negatief was ook mijn beeld van Jamie Vaes, een soort modepop die zich in elkaar liet slaan door een opgefokte kleine rapper die denkt dat hij een hele vent is.

De realiteit is echter heel anders. Mark Baanders wist mij en met mij velen voor zich te winnen met zijn aanstekelijke enthousiasme, zijn grappen en zijn positieve instelling. Daarnaast weet hij zich ook al geruime tijd op afvallerseiland te handhaven ondanks het feit dat hij meerdere duels heeft moeten spelen. En misschien wel kenmerkend voor hem was de aflevering van deze week. De manier waarop hij Eva welkom heette op afvallerseiland. Maar zeker ook de manier waarop hij, als een kind zo blij springend, dansend en juichend het feit vierde dat hij een immuniteitsmunt vond.

De complimenten van teamgenoten zeggen alles.

Ik was benieuwd hoe Jamie Vaes zich zou houden in de Expeditie. Maar eigenlijk verwachtte ik een snelle exit. Maar de rustige Jamie blijkt een soort stille kracht te zijn. Een sterke vrouw die zich in een aantal proeven steeds omhoog liet houden om daar haar stinkende best te doen voor het team. Nooit klagend en altijd haar uiterste best doen voor het team. Velen op ‘X’ vinden haar een ‘topwijf’ en ik ben die mening ook toegedaan. En tekenend voor de persoon Jamie Vaes zijn de complimenten die zij van haar teamgenoten kreeg nadat ze op de eilandraad weg was gestemd. Geen vals sentiment maar oprechte bewondering voor haar als mens. Haar teamgenoten vinden dus dat zij een topper is. Dus Lil Kleine eat your heart out.

En dus gaat deze column niet over de proef, want die werd wederom door hetzelfde team verloren. De column gaat niet over Armand die om medische redenen de expeditie moet verlaten. De column gaat niet over de samensmelting die eraan zit te komen. Niet over de valse manier waarop sommige deelnemers weg worden gestemd. Nee, deze column is eigenlijk een ode aan twee deelnemers die zich voor het hele Nederlandse publiek als 2 toppers en prachtmensen hebben getoond. En waarvan ik hoop dat een van de twee kans ziet om terug te keren in de expeditie.

Een ode dus aan twee toppers, Mark Baanders en Jamie Vaes die mij hebben getoond dar vooroordelen soms totaal niet kloppen met de werkelijkheid!