Het Perfecte Plaatje: Een ijskoude halve finale
Bron: RTL / William Rutten

Het Perfecte Plaatje: Een ijskoude halve finale

Geschreven door Annemarie van der Ploeg Laatste update:

Fotograaf Sandra van Focus Fotografie bekijkt Het Perfecte Plaatje door háár lens.

Wauw, Wat was het weer gave aflevering. De fotografen zijn in het geweldige IJsland en worden duidelijk overmand door alle schoonheid die ze er tegen komen. Meer dan eens worden ze emotioneel tijdens de shoots en dat laat zien dat ze genieten van hetgeen ze aan het doen zijn.

Drie vrouwen in de halve finale, nog niet eerder gebeurd in de geschiedenis van het perfecte plaatje. Maar toegegeven, ze hebben het allemaal verdiend. En ja, ook Tina. Het lijkt echter alsof ze niet zo goed tegen haar eigen emoties kan, omdat deze toch wel enigszins haar beoordelingsvermogen beïnvloeden. In de shoots waarbij het haar minder deed, was ze beter in haar element en scoorde ze dus ook beter.

Het noorderlicht

En hoewel het niet de opdracht was van de halve finale, maar hoort bij de finale, zat deze er toch bij. Je weet immers maar nooit wanneer het noorderlicht zich laat zien. Het lijkt mij een immens iets om mee te maken en wat was het byzonder dat ze dit direct op de eerste avond al te zien kregen. Nu hopen dat het nog een keer voor komt in de tussenliggende tijd, zodat ze een ruime keuze hebben voor de finale foto.

De eerste shoot, buitenaards.

Voor de eerste shoot moesten ze een landschap vastleggen, wat je een buitenaards gevoel moest geven. Maar hoe leg je een sneeuwlandschap vast alsof deze op een andere planeet zou voorkomen? Sowieso lijkt me dit erg lastig, in een land waar je nog nooit bent geweest. Maar de fotografen kozen elk hun einddoel, waarbij ze onderweg diverse keren zijn gestopt.

Voor je een foto inlevert is het natuurlijk zaak om deze van top tot teen te controleren op foutjes en scherpte. Grappig dat Tina dus de ene voetstap wel zag staan, maar de andere compleet heeft gemist. Ik was het bij deze foto's totaal eens met de jury. Alhoewel ik de foto van Linda echt heel mooi vond, gaf deze niet de opdracht volledig weer. Terecht gewonnen Geraldine. 

De paarden

Als dieren fotograaf weet ik hoe moeilijk het is om dieren op de juiste manier te fotograferen en paarden zijn niet gemakkelijk. Allemaal hadden ze het probleem dat de paarden nieuwsgierig waren en naar ze toe wilden, waardoor ze de wide angle shots niet echt hebben kunnen maken. Zonde. Beter hadden ze van te voren al een aantal foto's gemaakt van de groep voor ze aankwamen, of tijdens het weg gaan nog een paar keer omgedraaid. 

Ik ben benieuwd wat er met de foto's van de rennende paarden is gebeurd, want dit was een veel betere kanshebber geweest voor de eerste plek in de shoot. Bij close ups draait het allemaal om de scherpte op de juiste plekken. Als je er voor kiest om een foto te maken van een oog, dan wil je dat deze naar de camera toe gericht is, dat je verbinding maakt. Toch was het qua kleur en hele mooie foto, net als die van Linda. Alleen de neus van Tina begrijp ik niet helemaal.

Naar de finale gaan.....*tromgeroffel*

Linda en Geraldine. Yes! Deze te dames hebben die het hele seizoen heen laten zien dat ze het kunnen, dat ze gevoel hebben voor het fotograferen. Beide zijn het leuke personages om naar te kijken tijdens de uitzending, dus ik gun het ze allebei van harte. Wie er gaat winnen? Ik denk Geraldine. Zij heeft zeker de afgelopen paar afleveringen laten zien echt als fotograaf naar de dingen te kijken, waar Linda soms haar gevoel nog iets te veel mee neemt. Maar stiekem hoop ik ook op Linda, omdat ze gewoon een leuk, lief en warm persoon is. 

We gaan het zien.

Spannend, ik zit in ieder geval op het puntje van de bank volgende week. Jullie ook?

Meepraten en je eigen plaatjes delen? Word lid van onze Perfecte Plaatje-groep op Facebook!