Het Perfecte Plaatje: Halve finale vol licht en passie!
Bron: RTL / William Rutten

Het Perfecte Plaatje: Halve finale vol licht en passie!

Geschreven door Sandra Groenescheij Laatste update:

Fotograaf Sandra Groenescheij van Focus Fotografie bekijkt Het Perfecte Plaatje door háár lens.

Deze week hebben we allemaal kunnen kijken naar de halve finale van het perfecte plaatje en wat een toffe shoots hadden ze deze aflevering.

De Argentijnse Tango, schitterend om te zien (als ex-ballroom danser krijg ik daar toch wel een warm gevoel van) en lightpainting, moeilijker dan het lijkt maar fantastisch om te doen.

De eerste opdracht

Tja, de eerste shoot, de Argentijnse Tango. Lastig om in beeld te brengen, zeker wanneer je de pech hebt een minder passioneel danspaar te treffen. Tim heeft het met deze opdracht niet getroffen, naast een lastige locatie, ook nog eens een danspaar waar vooral rust vanaf straalde en geen passie.
Uiteindelijk moet een goede fotograaf ook in lastige omstandigheden er het beste van maken, maar makkelijk is het voor hem zeker niet geweest. Communicatie is in dit geval alles en wellicht had dat hier nog wel beter gekund, om tot een ander resultaat te komen.

Over het algemeen waren het top foto’s, mooie poses en schitterende locaties. (behalve voor Tim). Alhoewel, een voetbal stadion als achtergrond voor de Tango, is ook niet heel gemakkelijk, maar hier is slim mee om gegaan.

Wanneer de scherpte van zowel Thomas als Maurice beter was geweest, dan was het een hele moeilijke beslissing geworden voor de jury.

Het was zeker niet mijn favoriete danspaar, maar in combinatie met de brug, vond ik ze wel heel sterk neergezet door Maurice. Technisch helaas dus minder, maar qua gevoel en plaatsing, absoluut een winnaar.

Bij Thomas vond ik het jammer dat de voeten van het danspaar niet voldoende ruimte kregen aan de onderkant en inderdaad, de lucht had blauwer gemogen. Maar inflitsen is niet gemakkelijk, dus toch top gedaan.

Heeft Jochem terecht gewonnen? Als je alles bij elkaar bekijkt wel, maar als je me vraagt welke ik mooier vond (afgezien van de technische kant) dan had ik toch voor die van Thomas gekozen en daarna die van Maurice. Helaas is mooi alleen, niet goed genoeg.

De tweede opdracht

Lightpainting, hoe gaaf is dat? Super leuke techniek en lang niet zo makkelijk als het lijkt. Ik snap dat het een competitie is, maar toch vind ik dat je elkaar als professional goed moet helpen om de ander het beste resultaat te laten krijgen.

Hoe lastig het misschien ook is om stil te blijven staan, dit hoor je gewoon even vol te kunnen houden. Natuurlijk is het tv en zie je de ‘ergste’ stukjes, maar het gedrag van Tim was toch op zijn minst wel storend te noemen.

Dit hoort eerder bij Tijl zijn taakomschrijving.Ondanks dat was het idee van Thomas geweldig uitgewerkt en heeft hij een schitterend eindresultaat neergezet. Dat hij daarna Tim even heeft laten zwemmen, was min of meer wel te verwachten.

Het duo Jochem en Maurice gingen wat dat betreft beter met de opdracht om en stonden echt voor elkaar klaar. Het idee van Jochem was leuk, maar die van Maurice absoluut een stuk origineler. Dit is waar het met lightpainting om gaat, iets unieks creëren door het gebruik van licht.

En dan, de uitslag

Eigenlijk was de uitslag deze week niet zo spannend als vorige week. Vanaf de eerste shoot lag het al in de lijn der verwachting, maar na de tweede shoot was het over duidelijk.

Vreemd, dat je op basis van wat je te zien krijgt, een voorkeur kunt krijgen voor bepaalde personen, ook al ken je ze niet in het echt. In dit geval had ik dat bij de drie overgebleven kandidaten net iets meer, dan bij de afvaller van deze week.

Natuurlijk gaat het daar niet om, de beste fotograaf moet winnen, maar toch heeft een ieder wel een persoonlijke voorkeur. Voor mij was dat tot nu toe Jochem, simpelweg vanwege het rustige, het vertrouwde denk ik.

Maar nu? Ik weet het niet meer. Alle drie de finale kandidaten lijken mij terechte winnaars, maar ik ga mijn vermoeden voor de uiteindelijke winnaar toch verschuiven naar Maurice...

Wat denk jij, wie wordt de winnaar van het Perfecte Plaatje, Argentinië?

Meepraten en je eigen perfecte plaatjes delen? Word lid van onze Facebook-groep!