Topfavoriet Israël en België strijden om finaleplaats

De 63ste editie van het Eurovisie Songfestival wordt vanavond afgetrapt met de eerste halve finale, waarin onder andere favoriet Israël strijdt om een plek in de finale van aanstaande zaterdag. Ook de Belgische inzending Sennek strijdt vanavond om één van de tien te vergeven finaleplaatsen.

De Israëlische inzending Netta Barzilai is met haar Songfestival-nummer TOY al wekenlang de gedoodverfde favoriet van het Eurovisie Songfestival, dat dit jaar plaatsvindt in de Portugese hoofdstad Lissabon. Sinds begin mei staat de zangeres uit Israël al bovenaan bij de bookmakers.

Ondanks dat de strijdt nog niet is gestreden, heeft de Israëlische inzending er het volste vertrouwen in. “Zij loopt hier rond van ‘ik ben hier de grote favoriet en ik zal het hier eens allemaal gaan doen’”, vertelde Philip Houtermans van Songfestival.be afgelopen maandag vanuit Lissabon in Songfestival Update.

Toch lijkt de overwinning van Netta nog niet zo zeker. De laatste dagen wordt het zogenoemde ‘kippenlied’ van Israël steeds vaker vergeleken met de Italiaanse inzending Francesco Gabbani van vorig jaar. Italië leek vorig jaar ook de gedoodverfde favoriet, maar eindigde uiteindelijk op de zesde plaats.

Naast Netta betreden vanavond nog meer favorieten het Songfestival-podium, zoals de Estse operazangeres Elina Nechayeva en de Tsjechische inzending Mikolas Josef met zijn nummer Lie To Me. Aanstaande donderdag strijdt de Nederlandse inzending Waylon in de tweede halve finale om een plek in de finale.

AVROTROS komt voorafgaand aan de eerste halve finale met ‘Op weg naar het Songfestival 2018’. In het tv-programma blikken verschillende bekende Nederlanders, waaronder Carlo Boszhard, Maan, Giel Beelen, Jamai, Albert Verlinde en Sander Lantinga, vooruit op de eerste halve finale van vanavond.

De startvolgorde van vanavond:

 1. Azerbeidzjan
 2. IJsland
 3. Albanië
 4. België
 5. Tsjechië
 6. Litouwen
 7. Wit-Rusland
 8. Israël
 9. Estland
 10. Bulgarije
 11. VJR-Macedonië
 12. Kroatië
 13. Oostenrijk
 14. Griekenland
 15. Finland
 16. Armenië
 17. Zwitserland
 18. Ierland
 19. Cyprus

De eerste halve finale is vanavond om 21:00 uur te zien op NPO 1.

Foto: Eurovision

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *