Maand van de schilderkunst bij AVROTROS

Maand van de schilderkunst bij AVROTROS

Geschreven door Pieter Jongsma

In de maand november staat de schilderkunst in de spotlights bij AVROTROS. Kunstenaars kunnen hun creatieve geest de vrije loop laten met de schilderwedstrijd 'Het Stilleven'.

Hoofdprijs: het winnende schilderij krijgt een plek in het Bonnefantenmuseum. Verder worden er documentaires uitgezonden over schilderkunst in Close Up, is er een stilleven-special in Kunstuur en het Cultuurportal avrotros.nl/kunst staat volledig in het teken van schilderkunst.

Schilderwedstrijd 'Het Stilleven'
AVROTROS zoekt het mooiste stilleven en organiseert een schilderwedstrijd waar iedereen aan mee kan doen. De hoofdprijs: het winnende schilderij komt te hangen in het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Verder wordt het winnende werk afgedrukt in het tijdschrift Kunstbeeld en krijgt de maker van het werk een Rembrandt schilderkist van Royal Talens. De jury bestaat uit Stijn Huijts (directeur van het Bonnefantenmuseum), Willem de Winter (schilderijenexpert bij Tussen Kunst en Kitsch) en Ina van Zyl (beeldend kunstenares). Naast de juryprijs wordt er ook een publieksprijs vergeven.

Programmering televisie
Close Up zendt in november diverse documentaires uit over schilders zoals Picasso, Sempé en Edward Hopper. Kunstuur maakt een Stilleven-special en op avrotros.nl/kunst zijn wekelijks nieuwe reportages te vinden rondom het thema schilderkunst, met in het bijzonder het stilleven.

1 november, 11:15 uur, NPO 1: Close Up: Max Beckman – Transit Amsterdam
8 november, 11:15 uur, NPO 1: Close Up: Sempé – Een kunstenaar met humor
15 november, 11:20 uur, NPO 1: Close Up: Kehinde Wiley- Zwarte schoonheid
16 november, 17:05 uur, NPO 2: Kunstuur Special Stilleven
22 november, 11:15 uur, NPO 1: Close Up: Edward Hopper – Het witte doek
29 november, 11:15 uur, NPO 1: Close Up: Picasso – Inventaris van een leven

Themamaand
AVROTROS richt zich in haar kunstprogrammering twee keer per jaar crossmediaal op een kunstthema. Afgelopen maart was de fotografiemaand een groot succes met bijna 3000 inzendingen voor fotowedstrijd 'Het Zelfportret'.