Blog: Dag tegen pesten special: cyberpesten

Blog: Dag tegen pesten special: cyberpesten

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

Pesten is iets wat nog steeds veel te veel voorkomt. Op school is de omgeving waar het veel voorkomt. Door de opkomst van social media, zoals Twitter, Facebook en Instagram gaat het pesten online verder.

Het is heel eenvoudig om via internet te pesten. De gevolgen die dat met zich mee brengt is vaak niet te overzien. De pesters zien niet wat hun daden kunnen veroorzaken bij de gepeste.

De KRO en BNN slaan de handen in één om een speciale thema avond in te zetten. Presentatoren Arie Boomsma en Jan Versteeg geven de gepeste mensen een luistert oor. Het programma wil proberen te laten zien hoe erg het pesten is. Door er aandacht aan te schenken wordt het probleem bespreekbaar gemaakt. De mensen die (online) pesten hebben geen idee waar ze mee bezig zijn. 

Een speciale dag om cyberpesten onder de aandacht te brengen is niet genoeg. Het is een goede zet van de KRO en BNN om extra aandacht te geven aan dit onderwerp. Iedere dag komt het voor dat er mensen gepest worden, zeker online. Daarom zou het niet nodig moeten zijn om een speciale dag hiervoor te maken.

Cyberpesten moet gestopt worden, dit programma kan hierbij een goede stap zijn.Door de televisie in te zetten voor dit onderwerp, worden veel mensen bereikt. Het kan er voor zorgen dat de ogen van de pesters geopend gaan worden. Wat de pesters doen, is op het moment van pesten niet duidelijk. Vaak wordt er niet nagedacht over de mogelijke gevolgen van hun daden. Achteraf is het vaak makkelijk om excuus te maken.

Ook bij BN-ers komt het voor. Zij lazen in het programma Tweets voor die negatief waren. Door dit te doen, geven zij een weerwoord tegen over de pesters. In Amerika gebeurd het ook, bekende artiesten lezen gemene tweets voor op televisie. Dat lijkt in eerste instantie heel grappig, maar het idee er achter is dat totaal niet.

Een Tweet is zo verstuurd, dat is wel duidelijk. Het is vrij gemakkelijk om dat te doen. Maar wat er daarna gebeurd, daar wordt vaak niet over nagedacht. Door de bekende artiesten de Tweets voor te laten lezen worden de mensen die die Tweets plaatsen onder de aandacht gebracht. Dat is iets waar die mensen niet over nagedacht hebben.

Inmiddels leest iedereen alles op het internet. Daarom is het verstandig om goed na te denken wat je op social media plaatst. Een verkeerde of misplaatste post is zo geplaatst, maar haal het er maar weer eens af. Social media moet iets leuks zijn, een toevoeging van het dagelijks leven.

Laat social media iets leuks zijn en blijven! Stop het pesten overal! 

Bekijk de uitzending van de Dag Tegen Pesten van vorig jaar terug op TVblik.nl