Even Later: Trijntje strand in eerste halve finale

Even Later: Trijntje strand in eerste halve finale

Geschreven door Daniël Schalk

Maandag 10 november 2014:

Daniel Dekker heeft vandaag in het AVROTROS-radioprogramma Gouden Uren bevestigd dat Trijntje Oosterhuis ons land vertegenwoordigt tijdens de 60ste editie van het Eurovisie Songfestival in Wenen. Trijntje doorbrak in het radioprogramma het stilzwijgen en maakte live in de uitzending wereldkundig dat zij in 2015 de stap maakt naar het Europese podium.

Op donderdag 11 december werd in het radioprogramma Gouden Uren met radiopresentator Daniel Dekker het nummer bekend gemaakt. Trijntje zou het Songfestival gaan vertegenwoordigen met haar nummer Walk along, geschreven door zangeres Anouk, die Nederland in 2013 op het Eurovisie Songfestival vertegenwoordigden.

Walk along beleefde in Gouden Uren haar radio première. “Het is erg catchy. Het is wel anders dan je van mij verwacht. Maar mijn ambitie om te winnen is er en ik ga alles geven”, zei Trijntje toen in het radioprogramma. Songfestivalkenner Cornald Maas zei toen dat het nummer potentie had om te winnen op het Eurovisie Songfestival in Wenen.

Een dag later beleefde Walk along haar televisie première in The Voice Of Holland. Op vrijdag 12 december liet Trijntje haar Songfestival-nummer horen in de halve finale van The Voice Of Holland. Na het optreden van Trijntje in The Voice Of Holland was het even stil rondom de vertegenwoordiging van Trijntje op het Eurovisie Songfestival.

Op maandag 26 januari 2015 werd bekendgemaakt in welke halve finale Trijntje Oosterhuis haar nummer ‘Walk Along’ zou moeten zingen. Tijdens de loting werd bekend dat Trijntje in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival moest zingen. Op maandag 23 maart 2015 werd er pas weer meer duidelijk over wanneer Trijntje Nederland moest vertegenwoordigen.

Twee maanden later, op 23 maart, werd bekend dat Trijntje Oosterhuis als vierde zou optreden tijdens de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival 2015. Voor Nederland zouden Moldavië, Armenië en België komen. Na Nederland volgen Finland, Griekenland, Estland, Macedonië, Servië, Hongarije, Wit-Rusland, Rusland, Denemarken, Albanië, Roemenië en Georgië.

Het grote moment kwam steeds dichterbij. Het was inmiddels begin mei en Trijntje vertrok naar Wenen voor het Eurovisie Songfestival 2015. Op 11 mei had Trijntje haar eerste repetitie in Wenen. Er kwam na de eerste repetitie veel kritiek op Trijntje, niet op het liedje, maar op de outfit. De zangeres verscheen bij haar eerste repetitie in zwarte strakke jurk met een diepe decolleté.

Ondertussen zakte Nederland verder weg bij de bookmakers. Inmiddels stond Trijntje met haar nummer ‘Walk Along’ op de 31ste plaats. Bij de tweede repetitie verscheen de Nederlandse zangeres in een andere jurk. Trijntje droeg bij de tweede repetitie een lange jurk met een minder diepe decolleté. Maar ook deze werd hem niet. Uiteindelijk verscheen ze in de halve finale in een broekpak.

De broekpak was voor het eerst te zien tijdens Trijntje haar derde repetitie in Wenen. Op 18 mei, één dag voor de eerste halve finale, hakte Trijntje de knoop door en maakte bekend dat ze Nederland zou vertegenwoordigen in een broekpak. Een dag later, dinsdag 19 mei, stond Trijntje op het Europese podium in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival 2015.

“OMG het zit er op!! Wat een zenuw slopend moment uit mijn leven”, liet Trijntje weten na haar optreden in de eerste halve finale. Het was nu wachten tot de alles beslissende uitslag. Nadat de laatste deelnemer was geweest en de punten waren geteld werd de uitslag bekend gemaakt. Albanië, Armenië, Rusland, Roemenië, Hongarije, Griekenland, Estland, Georgië, Servië en België kregen te horen dat ze door waren, voor Trijntje hield het avontuur op.

In de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival, op donderdag 21 mei, wisten Litouwen, Polen, Slovenië, Zweden, Noorwegen, Montenegro, Cyprus, Azerbeidzjan, Letland en Israël de laatste plaatsen te bemachtigen voor de finale van de 60ste editie van het Eurovisie Songfestival. Na een spectaculaire finale won Måns Zelmerlöw namens Zweden met het nummer Heroes het Eurovisie Songfestival 2015 in Wenen.

Even Later Terugkijk-Tip: Bekijk de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival 2015 met onze Trijntje Oosterhuis (nog een keer) op TVblik.nl