Even Later: Rick Nieman weg bij RTL Nieuws

Even Later: Rick Nieman weg bij RTL Nieuws

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

Donderdag 30 april 2015:

Rick Nieman vertrekt bij RTL Nieuws. Nieman presenteerde negentien jaar het RTL Nieuws, waarvan zeventien jaar het RTL Nieuws van 19:30 uur. De presentator wil zijn horizon verbreden. “Het is tijd voor nieuwe avonturen: ik wil graag meer schrijven, reizen en werken aan andere journalistieke projecten”, aldus de RTL Nieuws-presentator.

Rick Nieman vertelde 9 april in het NPO Radio 2-programma Gijs 2.0 dat hij binnen nu en vijf jaar zou vertrekken bij RTL Nieuws. “Voorlopig blijf ik nog wel eventjes. Het is voor mij lastig. Ik heb Sacha thuis en die besloot op haar hoogtepunt te stoppen om te gaan fotograferen en dan kijk ik wel eens met een schuin oog naar haar. Laten we het zo zeggen, tot mijn 65ste zit ik er niet”, aldus Nieman.

‘Binnen nu en vijf’ bleek binnen een maand te zijn. Nog geen maand later maakte Rick Nieman bekend te stoppen bij RTL Nieuws. “Ik heb het ongelooflijk naar mijn zin gehad bij RTL Nieuws. Het was een voorrecht om verslag te doen van zo veel grote en kleine nieuwsgebeurtenissen en miljoenen kijkers te mogen informeren over wat er in Nederland en de wereld gebeurde.”

Een dag later, op 1 mei, zei Rick Nieman op Radio 538 dat zijn opvolger een man zou zijn. “Ik weet dat ze er mee bezig zijn en ik hoop dat ze er over niet al te lange tijd mee naar buiten komen. Ik mag het nog niet zeggen”, vertelde hij. “Het wordt een mannetje. Dat durf ik wel zeggen. Er zit een piemel aan”, voegde Nieman er wel aan toe.

Woensdag 6 mei maakte RTL Nieuws bekend dat Antoin Peeters de opvolger is van Rick Nieman. Peeters vormt samen met Merel Westrik het nieuwe presentatieduo. Peeters werkt ruim veertien jaar bij RTL Nieuws en is een bekend gezicht achter de presentatiedesk en als verslaggever. “Ik ben erg blij met deze nieuwe stap”, liet de royalty-verslaggever, dat hij sinds 2012 is, weten.

Rick Nieman liet aan De Telegraaf weten dat hij geen traan zal laten bij zijn afscheid. “Nee joh, kom op zeg!”, aldus de presentator. Rick liet weten dat hij zich na zijn vertrek bij RTL Nieuws gaat richten op ander andere schrijven, reizen en dat hij graag een eigen talkshow zou willen.

Over zijn afscheidsspeech laat hij weten: “Ik heb voor mezelf een beschaafd plekje van zo'n 30 seconden gereserveerd om iedereen te bedanken” Tranen verwacht hij in ieder geval niet. “Haha! Ga er maar niet van uit. Aan de andere kant, Sacha wist ook heel zeker dat ze niet emotioneel zou worden in haar laatste uitzending. Dat werd ze toch.”

Op vrijdag 22 mei had Nieman zijn laatste werkdag bij RTL Nieuws. Om 19:30 uur presenteerde Rick Nieman samen met Merel Westrik zijn laatste uitzending. Zelf wou Rick er niet te lang bij stil staan. “Het nieuws draait om het nieuws en niet om degene die het brengt”, zei Nieman.

Zijn collega Merel was duidelijk emotioneel over het vertrek van haar collega. Rick werd aan het einde van de uitzending verrast met een filmpje over zijn loopbaan bij RTL Nieuws. Na zijn laatste woorden, waarin hij afscheid nam van de tv-kijkers, liep de studio van het RTL Nieuws vol met collega’s waarmee de presentator lange tijd heeft samengewerkt.

Een dag later werden door Stichting KijkOnderzoek de kijkcijfers van vrijdag 22 mei gepubliceerd. Uit de kijkcijfers bleek dat er 973.000 mensen keken naar de laatste aflevering van Rick Nieman, waarin Nieman de kijkers bedankte voor het kijken naar zijn nieuwsuitzendingen van de afgelopen 19 jaar. Het RTL Nieuws stond met de kijkcijfers van vrijdag 22 mei op de zevende plek in de kijkcijfer top 25.

Zondag 24 mei was Rick Nieman te gast in Life 4 You om bij Carlo en Irene te praten over zijn toekomst nu hij niet langer de presentator van RTL Nieuws is. In Life 4 You liet Nieman weten dat hij het geweldig vind dat Antoin Peeters zijn opvolger is bij het RTL Nieuws. Rick liet eerder al zijn voorkeur voor Peeters blijken aan RTL Nieuws-baas Harm Taselaar.

“Toen ik in het najaar al tegen mijn baas zei ‘Hou er rekening mee dat ik wegga in het voorjaar’, vroeg hij aan mij wie ik dacht dat het moest worden. Ik zei: ‘Als ik het mag zeggen, zou ik Antoin nemen.’ Ik ben heel blij dat hij het geworden is”, aldus de inmiddels oud-nieuwslezer. Peeters heeft niet zo een braaf imago als het lijkt. “Als je hem leert kennen, is Antoin best wel een boefje.”

Even Later Terugkijk-Tip: Rick Nieman was op 24 mei te gast in Life 4 You om te praten over zijn afscheid bij RTL Nieuws. Bekijk deze uitzending op TVblik.nl