Dé stem van Lingo ontvangt als eerste het Lingo bordspel

Dé stem van Lingo ontvangt als eerste het Lingo bordspel

Geschreven door Sebastiaan Boers

Het leukste woordspel van Nederland, Lingo, is er nu ook als bordspel. Spellen merk Tulip Games heeft de eer gehad om hier een bordspel van te maken.

Vanwege het drie jarig bestaan van Showbizznetwork mochten wij een exemplaar van het Lingo bordspel weggeven. Reden genoeg om meer te weten te komen van het Lingo bordspel. Showbizznetwork sprak met Tulip Games.

Spellen merk Tulip Games is ontstaan binnen de MSL groep. Zij doen al heel lang distributie van boeken, dvd's en games. Nu vonden zij het ook leuk om zelf content te gaan maken binnen de spellen markt. ''Spellen maken die we zelf leuk vinden om te spelen'' aldus de spelontwerper van Tulip Games.

Door deze insteek weet Tulip Games zich ook te onderscheiden van haar concurrenten. Van spellen had Tulip Games al verstand. Voor de Nintendo DS is er ook al een Lingo spel ontwikkeld. Zelf keek de spelontwerper ook al vaak naar Lingo op televisie. Daarbij kwam ook nog eens dat Lingo helpt om de Nederlandse taal op een speelse manier te leren.

Zeg je Lingo, dan zeg je automatisch ook Lingo ballen. De blauwe, groene én rode ballen moesten verwerkt worden in dit bordspel. Tulip Games wilde graag de 'echte ballen' die in het programma gebruikt worden hebben. Met dit idee zijn zij naar de producent gestapt.

Lingo is al een tijdje gestopt op televisie. Toch heeft AVROTROS de rechten van dit woordspel in handen. Tulip Games besloot om een voorstel te doen aan de AVROTROS. Vandaar gingen zij verder met de ontwikkeling van dit bordspel.

Presentatrice van Lingo, Lucille Werner, vond het erg leuk dat er van haar woordspel een bordspel gemaakt is. Lucille was natuurlijk hét gezicht van Lingo van de laatste jaren. Maar de makers van het Lingo bordspel wilden meer dan alleen Lingo.

Als het aan de spelontwerper ligt komt er ook een bordspel van RTL Boulevard en van De Wereld Draait Door! Maar dat is wel een enorme uitdaging om deze programma's in een bordspel te vertalen. Dit komt mede doordat deze programma's veel verschillende actuele tv en foto materiaal gebruiken.

Het Lingo bordspel ligt nu in de winkels. De reacties zijn erg positief, de mensen zijn blij dat ze het leukste woordspel van Nederland nu ook thuis kunnen spelen. Ook is het erg leuk om met de Lingo ballen te spelen. Dit is zeker sfeerbepalend voor dit bordspel.

Ook andere spellen merken hebben ook bordspellen gemaakt die gebaseerd zijn op televisie programma's. Een paar voorbeelden zijn: De Jongens Tegen De Meisjes, Ik Hou Van Holland en Weet Ik Veel. Tulip Games kijkt vooral naar programma's die zij zelf geschikt vinden.

Een concurrent brengt binnenkort De Slimste Mens bordspel uit. Dit spel had Tulip Games ook graag willen uitgeven, maar er ging toch een concurrent met dit spel ervan door. Het is een echte trend die zich steeds verder ontwikkeld: een televisieprogramma omzetten tot een bordspel.

''Het is altijd leuk om iets wat je zelf maakt te zien, maar het allerleukste is om te zien dat mensen plezier beleven aan je creatie'' aldus een enthousiaste spelontwerper. Met een trots gevoel kijkt hij dan ook toe hoe zijn spellen in de winkels erbij staan.

Nu Lingo op televisie gestopt is, gaat de verkoop van het bordspel gewoon door. Het valt Tulip Games op dat Lingo enorm populair was én nog steeds is. De verkoop blijft gewoon doorgaan. ''Misschien is dit wel een goed teken dat Lingo weer terug moet komen op televisie'' aldus de spelontwerper.

Presentatrice Lucille Werner besloot om in de zomer met een nieuw spelprogramma te komen. Geen zomer editie van Lingo, maar een nieuw spel Pointless. Dit spel was ook behoorlijk populair, wellicht een mooi idee om te vertalen als bordspel? ''Dat is een leuk idee en nemen we mee''!

AVROTROS kan mee helpen met de promotie van het Lingo bordspel. Maar toch neemt Tulip Games de promotie zelf in handen. ''We verzorgen de promotie zoveel mogelijk zelf''' gaf de spelontwerper aan. Samenwerken doet Tulip Games ook. In Amerika is het spel Wits & Wagers heel groot.

Wits & Wagers is nu vertaald naar het Nederlands. In het Nederlands heet het spel 'Weten en Wedden'. Dit bordspel ligt ook al in de winkels. Over vijf jaar hoopt Tulip Games een aantal van hun spellen te kunnen exporteren. Ook hopen zij dat zij veel mooie titels kunnen uitgeven.

Over een opvolger van het Lingo bordspel liet Tulip Games het volgende weten: ''Zelf houden we veel van het gerne partygames en quizgames dus daar willen we er nog wel een paar van maken''. Wie weet komt er een bordspel van 2 voor 12 of het nieuwe Dubbelspel, de quiz van de VARA.

Toch is er één groot verschil met Lingo op televisie en Lingo thuis. In het bordspel hebben beide teams of spelers maar één groene bal. Op televisie konden de kandidaten altijd grabbelen naar drie groene ballen. ''Er zit nu eenmaal een verschil tussen televisie en een bordspel''.

Het allereerste exemplaar is ontzettend speciaal. Niemand minder dan dé stem van Lingo, JP Pellemans, mocht als eerste het bordspel ontvangen van Tulip Games. JP was jarenlang de stem van Lingo op televisie. Hij was kritisch maar ook een rechtvaardig jurylid.

Ieder bekend bordspel heeft wel een reiseditie. Wat is er leuker om op vakantie een bordspel te spelen. Het is niet heel handig en praktisch om een groot bordspel mee te nemen. Daarom heeft Tulip Games ook aangeven te werken aan een reiseditie van het Lingo bordspel.

Hoe leuk zouden jullie het vinden als Lingo weer op televisie zou komen? ''We zijn zelf fans van Lingo, dus dat is Bingo''! Tulip Games kan niet wachten totdat Lingo weer op televisie te zien is. Wie weet helpt het zowel het woordspel op televisie als ook het bordspel.

Het Lingo bordspel is te koop in verschillende speelgoedwinkels. Maar het was ook te winnen op Showbizznetwork. Wij zijn opzoek geweest naar een zes-letterwoord. Dit woord had als beginletter de B. Een hint die wij al weggeven was ''het heeft alles te maken met ons drie-jarig bestaan''.

Bekijk Lingo terug via TV Blik.

Lees hier meer informatie over de spellen van Tulip Games.