De Zomercolumn: (Van) Humberto Tan naar Huys

De Zomercolumn: (Van) Humberto Tan naar Huys

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

De zomer is natuurlijk dé ideale tijd om even achterom te kijken. In De Zomercolumn blikt Daniël Schalk van Showbizznetwork.nl terug op het afgelopen voorjaar. Wat is Daniël begin 2018 opgevallen en wat is hem bijgebleven? Er is in de eerste helft van 2018 weer veel gebeurd.

Na vijf jaar en 1055 afleveringen nam Humberto Tan op in juni afscheid als presentator van RTL Late Night. Het was oprecht het einde van een tijdperk, maar overdrijven is ook een vak. De gevallen ‘talkshow-koning’ nam afscheid alsof hij de grootste ster van de Nederlandse televisie was.

Twee jaar geleden noemde ik Humberto in De Zomercolumn nog de talkshow-koning van de Nederlandse televisie. Daarvan was op dat moment geen woord gelogen. Humberto begon op 26 augustus 2013 met RTL Late Night op de late avond van RTL4, een tijdstip dat door de tv-zender na de verhuizing van de talkshow Barend & Van Dorp naar de toenmalige tv-zender Talpa in 2005 werd opgevuld met buitenlandse series. Het was dus een grote uitdaging voor Humberto, die het moest opnemen tegen de gevestigde praatprogramma’s Pauw & Witteman en Knevel & Van den Brink op Nederland 1.

Humberto leek de ‘gunfactor’ van het Nederlandse publiek te hebben en de talkshow van RTL4 groeide binnen een korte tijd uit tot een groot succes. Zo groot zelfs, dat de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) in 2014 besloot om de stekker uit hun praatprogramma’s Pauw & Witteman en Knevel & Van den Brink te trekken. Om de kijker weer terug te winnen kwam de NPO met twee nieuwe talkshows: Pauw (met Jeroen Pauw van Pauw & Witteman) en Jinek (met Eva Jinek). Binnen een paar jaar lukte het de NPO om hun koppositie op de late avond weer terug te veroveren van RTL4.

Waarschijnlijk is er bij RTL een moment geweest dat zij dachten: RTL Late Night moet journalistieker worden en er is minder plek voor entertainment. Op dat moment hadden zij zichzelf meteen moeten afvragen of Humberto de talkshow dan wel kon blijven dragen, want RTL Late Night was vooral een entertainmentshow. Toch kreeg Humberto het voordeel van de twijfel en mocht hij het gaan proberen om Jinek/Pauw te imiteren, maar dat was natuurlijk kansloos. Als entertainmentshow had RTL Late Night op de huidige manier nog wel een paar jaren door gekund, maar nu was het echt einde oefening.

Ik vond RTL Late Night altijd op zijn best tijdens de speciale uitzendingen vanuit Ahoy Rotterdam tijdens De Vrienden van Amstel LIVE, hun vele specials met wereldsterren als Ed Sheeran, One Direction en Coldplay en het terugkerende openluchtconcert voor de in 2015 overleden zanger Thé Lau. We wisten vanaf het begin van RTL Late Night in 2013 al dat Humberto geen kritische journalist was. In de jaren daarna heeft Humberto een geweldige entertainmentshow neergezet, maar voor de nieuwe koers is hij niet de geschikte persoon. Nu mag Twan Huys het van RTL gaan proberen als Jinek 2.0.

Twan maakt het zichzelf in ieder geval wel meteen lastig, want erg ‘fris en fruitig’ kan hij zijn debuut als host van RTL Late Night al niet niet meer noemen. Twan presenteerde in juni het congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en interviewde daar schrijver Tommy Wieringa, die tijdens het gesprek een grap maakte over de aanslag op het gebouw van De Telegraaf. Twan greep niet in en dat zorgde voor veel ophef. Columnist Angela de Jong van het Algemeen Dagblad schreef dat Huys de ‘kritiekloosheid’ van Humberto Tan had geërfd en De Telegraaf dreigde zelfs met een boycot van RTL Late Night.

RTL ging uiteindelijk op haar knieën en kwam met een statement, waarin zij duidelijk maakte dat Twan het betreurt dat hij geen afstand heeft genomen van de ‘misplaatste grap’. Ook lieten zij weten dat er contact is geweest tussen Twan, de RTL-directie en De Telegraaf en dat de kwestie is uitgesproken. Na het vertrek van de omstreden heren van Voetbal Inside heeft RTL er gelukkig weer een nieuw zorgkindje bij: Zelfs voordat Twan zijn debuut op RTL4 had gemaakt, kon RTL alweer haar excuses aanbieden voor de voormalig Nieuwsuur-presentator. Het nieuwe RTL Late Night belooft toch nog leuk te worden.

Foto: RTL, William Rutten / Bewerking door Showbizznetwork