GTST-blog: Tot gauw Jef!

GTST-blog: Tot gauw Jef!

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

Donderdagavond zagen 1.668.000 mensen hoe Jef afscheid nam van Meerdijk. Voor de allerlaatste keer was hij te zien in de soap Goede Tijden, Slechte Tijden (GTST). Samen met zijn broer Robert is hij van plan om een wijnboerderij te beginnen in Frankrijk. Meerdijk is niet meer hetzelfde zonder de Jef, die ook wel bekend staat als brombeer. 

Het leven van Jef kent veel goede én slechte tijden. Zo verloor hij zijn geliefde vrouw Sylvia. Met haar had Jef een goed huwelijk. De liefde spatte van de twee af. Helaas konden de kinderen van beide het niet erg goed met elkaar vinden. Vooral Jef's dochter Dian had moeite met de vrouw van haar vader. Toch bleef het huwelijk sterk en hebben zij veel meegemaakt. 

Na het overlijden van Sylvia vond Jef de liefde in Barbara. Zij ontmoeten elkaar in de gevangenis en de liefde was voelbaar. Lang bleven Jef en Barbara bij elkaar, totdat het slechter ging met Jef. Hij raakte op een gegeven moment geïsoleerd van zijn familie en vrienden. Tijdens zijn afwezigheid maakte Barbara zich grote zorgen. Ook de zoon van Jef, Remco, maakte zich zorgen.

Remco reisde af naar Meerdijk en leerde Barbara kennen. Er was meteen spanning voelbaar tussen de twee. Niet veel later deelden de twee het bed. Barbara wist toen niet dat Remco een zoon van Jef was. Toen Jef weer bij zinnen kwam was hij woedend op zijn vrouw én op zijn zoon. Het huwelijk bleef dan ook niet lang overeind staan. Jef wilde scheiden van Barbara.

''Jef en Dorothea waren een ijzersterk én vooral gouden duo''

Daarna ontmoette Jef de charmante Dorothea. In het begin moest hij niets van haar weten. Maar Dorothea had geduld, veel geduld. Zij wist dat Jef de man van haar dromen was. Via Laura kwam Dorothea steeds meer te weten over Jef. Na een tijdje kreeg ook Jef gevoelens voor Dorothea. Het is dan ook lang geleden dat Jef zo gelukkig was met een vrouw.

Niet lang na het huwelijk kreeg Jef afschuwelijk nieuws. Zijn dochter Dian werd dood gevonden in haar hotelkamer. Als Jef hoort dat Ludo hier meer van weet is hij woedend. Even lijkt het erop als Jef wraak wil nemen, maar hij ziet op tijd in dat het geen zin heeft. Hij neemt diep ontroerd afscheid van zijn dochter. Niet lang daarna krijgt Jef opnieuw een klap te verwerken.

Het huwelijk tussen Jef en Dorothea kende vooral goede tijden. Samen zouden zij oud worden, dat was de bedoeling. Maar op een Sinterklaasavond kwam er een einde aan die droom. Een man, René, was verkleed als zwarte Piet opzoek naar Dorothea. Hij vond haar en wist haar van het leven te beroven. Jef was kapot van verdriet, zijn geliefde vrouw leefde niet meer. Opnieuw moest Jef afscheid nemen van iemand die hem zeer dierbaar was.

''Tanya was niet wie ze was?!''

Daarna geloofde Jef niet meer zo in de liefde. Totdat daar ineens Tanya langs kwam in De Koning, het stamcafé van Jef. Meteen is er een klik tussen de twee. Jef is gelukkig met Tanya, maar is dat ook wederzijds? Vooral Laura heeft haar vraagtekens bij deze opbloeiende liefde. Zelf ziet Tanya hoe sterk de band is tussen Jef en Laura. Ineens besluiten Jef en Tanya om samen op vakantie te gaan. Het wordt een reis met grote gevolgen...

Na een paar weken al keert Tanya alleen terug. Ze heeft het paspoort van Jef bij zich die ze verbrand. Waar is Jef en wat heeft Tanya met hem gedaan? Bij Laura gaan alle alarmbellen af en onderneemt actie. Na een lange zoektocht vindt Laura Jef in Zuid-Amerika. Nadat Jef op krachten is en terug keert naar Meerdijk wordt Tanya opgesloten. Daarna heeft Jef schoon genoeg van de liefde.

''Bloeit er liefde op tussen Jef en Laura?!'' 

Na het voorval heeft Jef geen diepe gevoelens meer voor een vrouw. Dat gevoel komt sterk terug voor een oude bekende! Tijdens een afscheidsfeest van Vincent kijkt Jef iets te diep in het glaasje. Hij danst en vrolijk op los met Laura. De twee vinden elkaar meer dan leuk en zoenen met elkaar. Voor de twee is het de dag erna allemaal een vage herinnering. Totdat Jef een foto ziet van de avond...

Alsof het pubers zijn praten Jef en Laura over de bewuste avond. Bloeit er ineens toch meer dan vriendschap op tussen de twee? Voor Laura staat het vast, ze voelt alleen vriendschap voor Jef. Maar voelt Jef er hetzelfde over? Hij is flink in de war van de zoen en weet niet goed wat hij nu moet doen. Er ontstaat zelfs een ruzie en de vriendschap begint scheuren te vertonen.

Donderwolken hangen er boven Meerdijk waar iedereen mee te maken krijgt. Er wordt een goedmaak actie bedacht om de oude vriendschap te herstellen. Dit pakt volledig verkeerd uit. De ruzie lijkt juist erger te worden. Maar dan gebeurt er iets wat niemand aan zag komen: Laura wordt ineens vermist.

''Waar is Laura?!''

Jef is volledig in paniek. Laura is nooit zomaar weg, zeker niet zonder een boodschap achter te laten. Waar is Laura toch gebleven? Samen met Rover, de zoon van Linda, gaat hij op onderzoek uit. Al snel komt de Zeger, een man met een verleden, in beeld. Wat heeft hij te maken met de verdwijning van Laura? Als de camera beelden teruggekeken worden raakt Jef meer en meer in paniek.

Ondertussen ligt Laura in een diepe put. Ze is vastgebonden en kan geen kant op. Hulp is onderweg, maar komt die ook op tijd? Jef en Rover zoeken naar een speld in een hooiberg. Maar dan merkt Jef dat hij op het goede spoor is. Hij vindt uiteindelijk Laura in de put. Met spoed wordt Laura naar het ziekenhuis gebracht. Haar leven flits aan haar voorbij. Was Jef te laat? Verliest hij nu opnieuw iemand die hem dierbaar is?

Gelukkig overleefd Laura haar bizarre avontuur. Dankzij haar vriend Jef kan Laura het navertellen. De vriendschap is sterker dan ooit en de twee hervinden elkaar. Niet veel later staat Robert, de broer van Jef, ineens op de stoep. Voor Robert staat het vast: Jef moet meer genieten van het leven. Dit doet Jef dan ook, maar met gevolgen. Hij wil zijn oude leven niet opgeven.

Toch blijft Robert maar proberen en proberen. Uiteindelijk gaat Jef toch nadenken over zijn toekomst. Hij krijgt een kans op een wijnboerderij over te nemen. Deze kans wil Jef aanpakken, maar niet alleen. Samen met Robert besluiten ze dit avontuur aan te gaan. Hij laat zijn goede vriendin Laura verdrietig achter. De kans dat Jef ooit nog eens terugkeert is aanwezig. Maar voorlopig moet Meerdijk het zien te redden zonder de Jef.

Goede Tijden, Slechte Tijden is iedere werkdag rond 20.00 uur te zien bij RTL 4.

Bekijk GTST terug via TVblik. 

''Dag Jef''

Jef is een geliefd personage. Iedereen zou dolgraag willen langskomen in De Koning. Voor iedereen nam Jef dan ook de tijd. Het is een man met een warm hart voor anderen. Hij heeft leuke tijden meegemaakt en minder leuke dingen. Meerdijk is niet meer hetzelfde zonder Jef.

Toch zal hij zeker niet vergeten worden. Een man die zijn dromen achterna reist is misschien een voorbeeld voor velen. Zelf vond ik, Sebastiaan, Jef op zijn best met Dorothea. Die verhaallijnen zaten heel sterk in elkaar. Ik mag wel zeggen dat ik Dorothea de beste vrouw naar Jef vond.

Toen zij overleed was ik zelf ik shock, net als Jef. Soms voelde het alsof Jef een familielid was. Zo kwam hij de huiskamer binnen. Zo denken meer GTST fans denk ik. Zelf kijk ik al jaren GTST en leerde ik de personages goed kennen. Jef is toch wel een bijzonder karakter.

Vooral de laatste jaren had Jef het zwaar. Toch bleef hij maar mooi overeind staan. Zonder Jef blijft GTST wel bestaan, maar het voelt anders. De Koning zonder Jef is ook een bijzonder beeld. Jarenlang runde hij het café op geheel eigen wijze.

Iedereen voelde zich thuis is die huiselijke sfeer. Niet iedereen wist zo'n gezellige sfeer neer te zetten. De mensen kwamen met een goed gevoel bij Jef binnen. Nu is het maar de vraag wat er met De Koning gaat gebeuren. Wie weet bevalt de wijnboerderij toch niet zo en komt hij snel weer terug. Voor mij is hij meer dan welkom!

Tot gauw Jef!

Bekijk Goede Tijden, Slechte Tijden op TVblik.nl/gtst