Eerste Nederlandse Correspondents' Dinner

Eerste Nederlandse Correspondents' Dinner

Geschreven door Daniël Schalk

Vandaag, woensdag 10 februari, vindt het eerste Nederlandse Correspondents' Dinner plaats in de Beurs van Berlage in Amsterdam. In de Verenigde Staten is het Correspondents' Dinner het jaarlijkse hoogtepunt voor de pers, uitgevers, televisiejournalisten, hoofdredacteuren en politici.

De president houdt tijdens het Correspondents' Dinner een toespraak waarin hij de pers en de politiek op de hak neemt, gevolgd door een toespraak van een stand up comedian. Comedian Dolf Jansen zal tijdens het Nederlandse Correspondents' Dinner een optreden geven.

Premier Mark Rutte zal worden ingeleid door College Tour-presentator Twan Huys. In een uitzending van College Tour daagde presentator Huys in 2011 premier Rutte uit voor een Nederlandse versie van het Correspondents' Dinner. Premier Rutte zegde toe, maar korte tijd later viel zijn kabinet.

In samenwerking met de Parlementaire Persvereniging hebben de redactie van College Tour en de NTR het voortouw genomen voor de organisatie. Verschillende redacties hebben een tafel bij het dinner, zo ook Matthijs van Nieuwkerk met zijn dagelijkse praatprogramma De Wereld Draait Door.

Het optreden van de comedian zou eigen door Youp van ’t Hek worden gedaan, maar hij is om gezondheidsredenen verhinderd. “We vinden het ontzettend jammer dat Youp niet aanwezig kan zijn. En wensen hem vanzelfsprekend van harte beterschap”, liet Twan Huys eerder weten.

De afgelopen dagen ontstond er nog veel commotie om het Correspondents' Dinner. Actrice Halina Reijn had namelijk afgezegd om aan de tafel van De Wereld Draait Door aan te schuiven, omdat premier Mark Rutte haar zou hebben gevraagd om bij het dinner naast hem te komen zitten.

Twan Huys liet dinsdag op Radio 2 weten dat het niet waar was. “Er is volgens mij sprake van een klein misverstand”, zei de organisator. “Wij hebben Halina uitgenodigd. We hebben voor de tafel van College Tour een aantal oud-gasten die we in het programma hebben gehad uitgenodigd.”

Het eerste Nederlandse Correspondents' Dinner in de Beurs van Berlage in Amsterdam wordt ook op televisie uitgezonden. Een registratie van een deel van het Correspondents’ Dinner wordt dezelfde avond om 20:30 uur uitgezonden bij de NTR, de omroep van College Tour, op tv-zender NPO 1.