Showbizznetwork Jaaroverzicht 2016

Showbizznetwork Jaaroverzicht 2016

Geschreven door Daniël Schalk

2016 is weer voorbij. 2016 is het jaar waarin Albert Verlinde na 15 jaar stopte met RTL Boulevard, Floortje naar het einde van de wereld de Televizier-Ring won, Irene Moors de overstap maakte van RTL4 naar SBS6 en Giel Beelen besloot te stoppen met zijn ochtendshow op NPO 3FM.

Ook is 2016 het jaar waarin Qmusic-dj Mattie Valk niet de biologische vader van zijn tweeling bleek te zijn en Nederland afscheid moest nemen van voetballegende Johan Cruijff. Dit en nog veel meer ander (showbizz)nieuws uit 2016 lees je in het Showbizznetwork Jaaroverzicht 2016!

Januari

Het NOS Journaal bestond dinsdag 5 januari precies 60 jaar. Het NOS Journaal had op 5 januari 1956 zijn eerste uitzending, toen onder de naam NTS-journaal. Vanwege het jubileum werden de Journaaluitzendingen 5 januari overdag gepresenteerd door oud-presentatoren. Ook gaf de NOS hun kijkers op tv-zender NPO 2 een kijkje achter de schermen in De Achterkant van het NOS Journaal.

Op zondag 10 januari is David Bowie op 69-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. De dood van de Britse zanger en acteur kwam erg onverwachts. Twee dagen eerder, op vrijdag 8 januari, vierde de Britse zanger zijn 69ste verjaardag met een nieuw album, genaamd Blackstar. David Bowie, die eigenlijk David Robert Jones heet, werd geboren op 8 januari 1947 geboren in Londen, Engeland.

Vrijdag 22 januari werd bekend dat presentatrice Irene Moors na 26 jaar de overstap maakt van RTL4 naar SBS6. Moors heeft in januari een driejarig contract getekend bij SBS. Irene maakte in 1989 de overstap van NCRV naar RTL4, waar ze onder meer Telekids, Life 4 You en De TV Kantine maakte. “Bij SBS krijg ik de kans om nieuwe stappen te maken”, zei Irene in januari over haar overstap naar SBS. 

Februari

In de Beurs van Berlage in Amsterdam vond woensdag 10 februari de eerste editie van het Nederlandse Correspondents' Dinner plaats. Het eerste Nederlandse Correspondents' Dinner trok woensdagavond 2.725.000 kijkers. Premier Mark Rutte gaf tijdens het Correspondents' Dinner een komische toespraak waarbij hij de pers, collega-politici en het politieke landschap op de hak nam.

De VPRO stopt na tien seizoenen met het interviewprogramma 24 Uur met... om op zoek te gaan naar een nieuwe vorm van interviewtelevisie, dat maakte zij vrijdag 26 februari bekend. Na tien seizoenen heeft de publieke omroep besloten dat 24 Uur met... niet meer terugkomt op televisie. KPN maakte afgelopen juli bekend dat zij het programma terug op de buis willen brengen.

Guus Meeuwis en zijn vrouw Valérie zijn na 14 jaar gescheiden. “Na jarenlang lief en leed te hebben gedeeld, hebben we besloten om uit elkaar te gaan”, schreef de zanger 26 februari. Volgens Guus en Valérie zijn hun levens de afgelopen jaren te veel uit elkaar gegroeid ‘om samen verder te kunnen gaan’. Eerder kwamen de geruchten naar buiten dat hun huwelijk in zwaar weer zou verkeren. 

Maart

Daphne Deckers stopt na 9 jaar als presentatrice van het RTL4-programma RTL Boulevard, dat heeft zij vrijdag 18 maart bekendgemaakt in RTL Boulevard. “Het was een onvergetelijke tijd en een waanzinnig mooi avontuur, maar mijn leven beweegt zich nu in een andere richting”, aldus Deckers. De presentatrice wil met haar man Richard Krajicek gaan reizen, nu hun kinderen uit huis gaan.

Op donderdag 24 maart is voetballegende Johan Cruijff op 68-jarige leeftijd overleden. Cruijff leed al enige tijd aan longkanker. “Met verdriet moeten wij mededelen dat Johan Cruijff (68), omringd door zijn familie en na een felle strijd tegen kanker, in Barcelona is overleden”, liet zijn management weten. In 2015 maakte Cruijff bekend dat er in oktober longkanker bij hem was vastgesteld.

April

Lodewijk Hoekstra stopt na 12 jaar met het RTL4-programma Eigen Huis & Tuin. Lodewijk stopt met het programma, omdat zijn visie en de ideeën over de invulling van Eigen Huis & Tuin niet hetzelfde is als die van RTL. Eigen Huis & Tuin kreeg in 2015 een nieuwe opzet, waarbij Lodewijk in de tuin hulp kreeg van Boer Tom uit Boer Zoekt Vrouw. De tuinman uitte eerder al kritiek op de nieuwe opzet.

De Amerikaanse popster Prince is donderdag 21 april op 57-jarige leeftijd overleden. De website TMZ meldde 21 april dat de popster zou zijn overleden. Het management van Prince heeft later op de avond tegenover persbureau AP bevestigd dat de popzanger is overleden. Het lichaam van Prince zou donderdag 21 april vroeg in de morgen zijn ontdekt in Paisly Park in Minnesota, waar hij woonde.

Lucille Werner maakt de overstap van AVROTROS naar SBS, dat is donderdag 28 april bekendgemaakt in Shownieuws. Afgelopen april kwamen er al geruchten naar buiten dat Werner de overstap zou maken naar SBS. Ook gingen de geruchten dat SBS6 het spelletjesprogramma Lingo nieuw leven in wilde blazen, maar of Lingo terugkeert bij de commerciële tv-zender is nog steeds de vraag.

Mei

Mattie Valk blijkt niet de biologische vader te zijn van de tweeling die zijn inmiddels ex-vriendin Kirsten ter wereld heeft gebracht, dat heeft de Qmusic-dj maandag 2 mei bekendgemaakt op de radio. Valk was voor de bekendmaking van dit nieuws al enige tijd niet op radiozender Qmusic te horen, omdat hij voor de te vroeg geboren tweeling van hem en zijn vriendin Kirsten wilde zorgen.

Douwe Bob is zaterdag 14 mei elfde geworden op het Eurovisie Songfestival 2016 in Stockholm. De Oekraïense inzending Jamala heeft met haar nummer 1944 het 61ste Eurovisie Songfestival gewonnen. Douwe Bob had graag willen winnen. “Ik heb ervoor gekozen om mee te doen aan een wedstrijd en nu wil ik dus ook winnen”, zei de singer-songwriter voor de grote finale op 14 mei.

Cabaretiers Erik van Muiswinkel en Jochem Myjer stoppen bij Het Sinterklaasjournaal. “We kijken terug op een groot aantal geweldige Sinterklaasjaren. Het is nu tijd om het stokje over te dragen”, laten de twee cabaretier weten. Van Muiswinkel was 18 jaar aan het programma verbonden en Myjer verleende de afgelopen zes jaar zijn medewerking aan het populaire NTR-programma.

Juni

Het satirische VPRO-programma Zondag met Lubach heeft vrijdag 10 juni de Zilveren Nipkowschijf gewonnen. Arjen Lubach won met zijn programma van de twee andere genomineerden Langs de oevers van de Yangtze en De Hokjesman. De Zilveren Nipkowschijf is de Nederlandse vakprijs voor tv-programma’s die jaarlijks wordt uitgereikt door de tv-critici van dagbladen en tijdschriften.

Jack Spijkerman stopt met het maken van televisie, dat heeft hij maandag 20 juni bekendgemaakt in De Telegraaf. “Ik ben uit mezelf gestopt met televisie en ik kom niet meer terug”, aldus Spijkerman. De presentator wilde eigenlijk al eerder stoppen met televisie, maar kon het aanbod van RTL om Koning Voetbal te presenteren niet weigeren. “Dat programma vond ik zo op mijn lijf geschreven.” 

Juli

SBS6 heeft begin juli besloten om te stoppen met het zondagmiddagprogramma Thuis op Zondag. “Thuis op zondag keert dit najaar niet terug”, aldus de tv-zender. “We hebben er hard aan gewerkt en zijn over veel punten tevreden, maar over het geheel is het helaas niet het succes gebleken waar we op hadden gehoopt.” Thuis op Zondag begon in september 2015 als opvolger van Carlo en Irene.

Augustus

Albert Verlinde stopt na 15 jaar als de entertainmentdeskundige van RTL Boulevard, dat maakte RTL op maandag 15 augustus bekend. RTL Boulevard verhuist naar het Leidseplein en komt er totaal anders uit te zien. Winston Gerschtanowitz, Beau van Erven Dorens én Ruben Nicolai presenteren het programma afwisselend en zij worden iedere uitzending bijgestaan door co-host Luuk Ikink.

Bridget Maasland keert terug naar RTL, dat maakte RTL Boulevard dinsdag 23 augustus bekend. Het contract van Maasland bij SBS, waar ze na haar SBS6-avontuur het gezicht van Net5 zou worden, wordt niet verlengd wordt. De presentatrice maakte in 2012 de overstap van RTL naar SBS. Bridget gaat aan de slag voor het entertainmentprogramma RTL Boulevard, waar ze verslaggever wordt.

September

Giel Beelen stopt met zijn ochtendshow op 3FM, dat onthulde hij maandag 19 september op de radio. “Het leek mij beter om na 12.5 jaar een einde te maken aan iets wat ik nog steeds met heel veel liefde en plezier doe”, vertelde de 3FM-dj. Vrijdag 11 november presenteerde Beelen de laatste uitzending van zijn ochtendshow op NPO 3FM. Domien Verschuuren is de opvolger van Giel Beelen.

Ruud de Wild gaat aan de slag voor NPO Radio 2, dat heeft hij eind september bekendgemaakt. Vanaf januari 2017 gaat hij voor KRO-NCRV een nieuw middagprogramma presenteren op NPO Radio 2. De Wild zal vanaf 2017 dagelijks tussen 16:00 uur en 18:00 uur te horen zijn op de radiozender. Even na zijn ontslag bij radiozender Radio 538 ging De Wild aan de slag voor BNR Nieuwsradio.

Oktober

Floortje naar het einde van de wereld heeft donderdag 13 oktober tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala de Gouden Televizier-Ring 2016 gewonnen. Floortje Dessing versloeg met haar VARA-programma het RTL4-programma Geer & Goor: Zoeken een hobby en de NPO 3-serie Penoza IV. Floortje naar het einde van de wereld is de opvolger van het RTL4-programma SynDROOM.

Dj Lex Gaarthuis vertrekt bij radiozender 100% NL, waar hij al drie jaar lang de ochtendshow Goeiemorgen Lex presenteert. Gaarthuis kondigde zijn vertrek zelf aan in zijn ochtendshow. “Wat we nu gaan doen wordt na dit weekend bekend”, zei hij in zijn ochtendshow. Na het weekend werd bekend dat Lex met zijn ochtendshow Goeiemorgen Lex verhuist naar radiozender Radio 10.

O'G3NE zal Nederland volgend jaar vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Kiev, dat is zaterdag 29 oktober bekendgemaakt. Bijna 10 jaar na het Junior Songfestival zullen de drie zussen Nederland opnieuw vertegenwoordigen, dit keer tijdens het grootste liedjesfestijn van Europa. De komende maanden wordt er door AVROTROS en O'G3NE gewerkt aan het liedje en de act.

November

De Nederlandse inzending KISSES is zondag 20 november achtste geworden op het Junior Eurovisie Songfestival op Malta. Het 14de Junior Eurovisie Songfestival werd dit jaar gewonnen door zangeres Mariam Mamadashvili, die Georgië vertegenwoordigde met Mzeo. Sinds dit jaar is bij het Junior Eurovisie Songfestival de televoting afgeschaft. De punten komen van een professionele vakjury.

De Lama’s keren volgend jaar terug met een show in de Ziggo Dome. Lama’s Tijl Beckand, Jeroen van Koningsbrugge, Ruben van der Meer en Ruben Nicolai staan volgend jaar november in de Ziggo Dome in Amsterdam onder leiding van hun vaste presentator Patrick Lodiers. De Lama’s was tussen 2004 en 2008 een groot succes op televisie. In 2008 namen ze afscheid met zes uitverkochte shows.

December

Inge Ipenburg keert na twaalf jaar terug in Goede Tijden Slechte Tijden als Martine Hafkamp. Na jaren van afwezigheid startte Inge 12 december met de opnames en kroop zij weer in de huid van haar alter ego. Vanaf maart 2017 is ze te zien op RTL4. “Na twee jaar bijna onafgebroken geschreven te hebben, is het heerlijk om weer te gaan spelen”, zegt Inge over haar comeback in de RTL4-soap.

3FM Serious Request 2016 heeft 8.744.131 euro opgehaald voor kinderen die sterven aan longontsteking, een stille ramp die elke 35 seconden een kinderleven eist. Met de opbrengst van 3FM Serious Request 2016 helpt het Rode Kruis om longontsteking te voorkomen en te behandelen. 3FM-dj’s Domien Verschuuren en Frank van der Lende zaten dit jaar opgesloten in het Glazen Huis.

De Britse zanger George Michael is Eerste Kerstdag, zondag 25 december, op 53-jarige leeftijd overleden. “Het is met groot verdriet dat ik moet mededelen dat onze geliefde zoon, broer en vriend George thuis is overleden tijdens de Kerst”, meldde zijn publicist Cindi Berger. Zijn manager Michael Lippman zei tegen The Hollywood Reporter dat Michael is overleden aan de gevolgen van hartfalen.

Met het Showbizznetwork Jaaroverzicht 2016 zit het jaar er nu echt op. Wij wensen iedereen een fijne jaarwisseling en een heel mooi 2017! Showbizznetwork zal jou ook volgend jaar 24/7 op de hoogte houden van het allerlaatste entertainmentnieuws. Wij zien je hier graag terug in 2017!