Debat op 2: Koning Willem Alexander en de erfenis van Beatrix

Debat op 2: Koning Willem Alexander en de erfenis van Beatrix

Geschreven door Pieter Jongsma

Woensdag 30 januari is het programma Debat op 2 (om 21.15 uur, Nederland 2) gewijd aan het aangekondigde aftreden van Koningin Beatrix. De loftuitingen stromen binnen en alom wordt haar dossierkennis en haar samenbindende rol geroemd. Premier Mark Rutte heeft ‘respect en bewondering’ voor haar buitengewone inzet voor ons land. Wat gaat koning Willem-Alexander doen met deze erfenis van zijn moeder?

 

Juist nu hij het stokje overneemt van zijn moeder klinkt de roep om de monarchie op de schop te gooien. De troonswisseling zou dé gelegenheid zijn om de Oranjes een puur ceremoniële rol te geven. Sommigen gaan zo ver te pleiten voor de complete afschaffing van de monarchie, zoals de jongerenorganisatie van GroenLinks, DWARS.

 

Wat is de toegevoegde waarde van ons koningshuis? Is het een achterhaald sprookje, of juist een onmisbaar instituut dat ons verenigt en ook nog goed is voor de economie? De Oranjes slepen immers talloze handelscontracten binnen voor de Nederlandse industrie.

 

KRO-presentator Arie Boomsma staat stil bij de toekomst van onze monarchie. Hoe zien wij Willem-Alexander graag als koning? Een discussie met liefhebbers van het koningshuis, zakenlieden en critici.

 

Debat op 2, woensdag 30 januari om 21.15 uur bij de NCRV/KRO op Nederland 2.