Summer Songs 2016: #4 Amy MacDonald

Summer Songs 2016: #4 Amy MacDonald

Geschreven door Sebastiaan Boers

In 2007 brak zangeres Amy MacDonald door in Nederland. Haar muziek werd eindelijk ook bekend in Europa. In Schotland is de zangeres al erg bekend. Haar eerste single, This Is The Life, werd een grote hit. Dit heeft haar op de muzikale kaart gezet.

Iedereen herkende de vrolijke melodie uit This Is The Life. De muziek van Amy is vrij uniek te noemen. Haar stemgeluid is bijzonder, herkenbaar en is heel uniek. Wanneer je een nummer van Amy op de radio hoort, zul je meteen horen dat het Amy is. 

De bijbehorende videoclip van This Is The Life is inmiddels al door meer dan 41.972.062 mensen bekeken. In de videoclip is Amy dan ook vaak te zien met haar gitaar. Haar gitaar gaat overal mee naar toe. Het is iets wat goed bij de muziek van Amy hoort. Deze combinatie slaat zo goed aan, dat niemand meer om Amy heen kon.

Maar daar bleef het niet bij. De opvolger van This Is The Life werd opnieuw een vrolijk nummer. De tweede single van Amy werd Mr Rock & Roll. Opnieuw kwam de gitaar duidelijk naar voren. Het nummer was een prima opvolger voor het succesvolle This Is The Life. Door dit nummer werd Amy nog bekender dan ze al was. Op YouTube is de videoclip al meer dan 5 miljoen keer bekeken.

Het album, wat ook This Is The Life heet, was een groot succes. Naast de twee bovengenoemde singles, werden ook de nummers Run en L.A op single uitgebracht. Deze twee nummers werden niet zo'n groot succes als de eerste twee singles. Maar Amy wist indruk te maken met haar bijzondere muziekstijl. Het album verkocht zo goed, dat het op de eerste plek heeft gestaan in de Album top 100.

Een paar jaar later kwam de zangeres met bijzonder goed nummer. In 2012 bracht Amy het nummer Slow It Down uit. Dit nummer is wel een typisch zomers nummer. Het is een uptempo nummer mét de herkenbare gitaar. Het refrein heeft een herkenbare tekst en een vrolijke melodie. In dit nummer komt haar stem heel goed tot haar recht. Inmiddels heeft de videoclip van dit nummer al meer dan 9 miljoen views behaald op YouTube.

Maar de jaren daarna bleef het aardig stil rondom Amy. Het is jammer dat Amy niet meer hits gemaakt heeft. Vooral haar eerste single, This Is The Life, smaakte naar meer. Dit nummer wordt nu nog vaak op de radiozenders gedraaid. Herkenbaar, uniek, gitaar en een vrolijke melodie; allemaal ingrediënten om een succesvolle single te maken. Wie weet gaat Amy in de toekomst wel weer meer muziek maken.

Iemand met zo'n talent moet blijven zingen. Hoewel de concurrentie in de muziekwereld erg groot is, is Amy toch in alle opzichten uniek. Er zijn meer zangeressen die muziek maken met hulp van een gitaar. Maar de stem van Amy in combinatie met haar gitaar is toch zeker uniek. Een nummer die je niet snel meer vergeet. Iedereen zal dit nummer zeker luidkeels mee zingen, iedere keer als het op de radio voorbij komt.

Naast Amy kwamen er meer zangeres uit Groot-Brittannië  die doorbraken in Nederland. Zo brak zangeres Duffy in 2008 door. Zij had haar grote doorbraak met het swingende nummer Mercy. Dat heeft haar op de muzikale kaart gezet. Een jaar kwam Pixie Lott onder andere naar Nederland. Zij brak in 2009 door met haar single Mama Do. Deze zangeres hebben allemaal iets met elkaar gemeen.

Allemaal hebben zij een eigen muziekstijl die vrij uniek is. De muziek is herkenbaar en is niet meer weg te denken uit de muziekwereld. Toch draait deze editie van Summer Songs om de muziek van Amy. Zij heeft een diepe indruk gemaakt met haar muziek. Laten we hopen dat ze binnenkort ijzersterk terugkomt in de hitlijsten. In de hitlijsten zal altijd plek zijn voor de muziek van Amy.

Hiermee is de vierde editie van Summer Songs een feit. Volgende week zal er een nieuwe editie verschijnen. Opnieuw zal er dan een bekende zangeres centraal staan. Deze zangeres heeft vele hits op haar naam staan. Om welke zangeres het gaat, is volgende week te lezen. Het zal gaan om een 'kleurrijke' zangeres. Mis de vijfde editie van Summer Songs zeker niet!

Bekijk hieronder de videoclip van This Is The Life:

https://www.youtube.com/watch?v=iRYvuS9OxdA

Bekijk hieronder de videoclip van Slow It Down:

https://www.youtube.com/watch?v=oGwXzrW5mFc