‘Heel Holland keek naar de sportzomer’

‘Heel Holland keek naar de sportzomer’

Geschreven door Daniël Schalk

Bijna heel Holland keek volgens de NOS naar haar verslagen van de sportzomer en met name naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Maar liefst 94,8% van de Nederlanders boven de 6 jaar heeft deze zomer naar het EK voetbal, de Tour en/of de Olympische Spelen gekeken bij de NOS.

In totaal heeft de NOS vanaf 10 juni, de eerste dag van het EK voetbal, tot en met zondagavond 570 uur live televisie uitgezonden en daar keken 14,8 miljoen mensen naar. De Spelen waren met 12,7 miljoen kijkers (81,7% van de Nederlandse bevolking) het populairste sportevenement.

De Spelen worden op de voet gevolgd door het EK voetbal met 11,8 miljoen kijkers (75,7% van de Nederlandse bevolking) en de Tour de France met 10,4 miljoen kijkers (66,9% van de bevolking). Een gemiddelde sportkijker zat deze sportzomer in totaal 37 uur en 30 minuten voor de buis.

De afgelopen Olympische Spelen gaan de boeken in als de Spelen van de nachtkijker. Naar de finale 100 meter sprint met Dafne Schippers keken in de nacht van zaterdag 13 op zondag 14 augustus 780.000 mensen. Nog nooit eerder deze eeuw zaten op dat tijdstip zo veel mensen voor de televisie.

Jan de Jong, algemeen directeur NOS, is tevreden over het verloop van het NOS-verslag over de Olympische Spelen “Er werd nauwelijks naar buitenlandse zenders geschakeld of gekeken (..) en de waardering voor de NOS en haar uitzendingen was hoog. En technisch ging het vrijwel perfect”, zegt De Jong.

De NOS-directeur vindt de kritiek op het verslag van de NOS niet terecht. “Er was zo'n 3500 uur beeld beschikbaar van deze spelen. Daarvan hebben we ruim 300 uur uitgezonden via NPO 1. Dat betekent keuzes maken. Dat is ons vak. Onze keuzes zijn uiteraard betwistbaar. Niet alles kan live”, vervolgt hij.

De shoot-out in hockeyfinale tussen Nederland en Groot Brittannië was met 3,6 miljoen kijkers het meest bekeken momenten, gevolgd door de gouden oefening op de balk van Sanne Wevers met 3,4 miljoen kijkers en de reactie van Epke Zonderland na zijn val in de rekstokfinale met 3,1 miljoen kijkers.

De NOS-programma’s rondom de live sport deden het ook erg goed. De avondeditie van NOS Studio Rio rond de klok van 18.00 uur trok gemiddeld 1,5 miljoen kijkers, NOS Studio Olympic Park trok gemiddeld 1,1 miljoen kijkers en het dagelijkse ochtendprogramma trok gemiddeld 254.000 kijkers.

Bekijk NOS Studio Olympic Park op TVblik.nl