Recensie: Dance Around The World

Recensie: Dance Around The World

Geschreven door Sebastiaan Boers

''Dans, cultuur én natuur in één programma''

Presentator, danser én zanger Jan Kooijman komt met een nieuw programma. Samen met Ish Ait is Jan te zien in het programma Dance Around The World. In dit programma gaan Jan en Ish samen op zoek naar verschillende dansen uit verschillende plekken van de wereld. Een mooie zoektocht naar het verhaal achter een dans.

Dat Jan iets met dans heeft is wel bekend. Zo was hij te zien als jurylid in onder andere Everybody Dance Now (RTL 4) en So You Think You Can Dance (RTL 5). Nu verruilt hij de jurystoel voor een opdracht in de praktijk. Dat is best wel mooi om te zien. Samen met Ish reist Jan de wereld over. Naast de bijzondere dansen, kan de kijker ook genieten van de cultuur en de natuur. 

Eindelijk is er weer eens een normaal dansprogramma. Geen wedstrijd elementen, maar gewoon puur en alleen de dans. Over de dans is zoveel te vertellen dat het moeilijk is om dat in één aflevering te plaatsen. Daarom is het ook goed dat ze niet alles in één aflevering verwerken.

Het is voor de kijker mooi om te zien hoe enthousiast Jan en Ish zijn. Beiden zijn zij leergierig en willen graag een nieuwe dans leren. De kijker kan op deze manier zien op welke manier er allemaal gedanst wordt. Voor ervaren dansers Jan en Ish lijkt het allemaal eenvoudig. Maar toch is een stuk lastiger dan het lijkt.

''De dans vertelt een verhaal die iedereen begrijpt''

Een dansende Jan en Ish levert dan ook bijzondere televisie op. Het is een nieuw programma die nog even op gang moet komen. Wat ik een beetje mis is toch de achtergrond informatie. Gelukkig krijgt de kijker later in het programma wel meer informatie. Het verhaal achter de dans wordt langzaam maar zeker duidelijker.

Dansen lijkt iets magisch te zijn op televisie. De kijker houdt van dansprogramma's en van reisprogramma's. Daarom is het erg mooi om een combinatie van die twee in één programma terug te zien. In iedere cultuur lijkt een dans iets anders te betekenen. Het vertelt soms een verhaal die iedereen begrijpt. Daarom is Dance Around The World ook een goed programma.

Een verhaal vertellen over een cultuur kan iedereen. Maar een verhaal laten zien door middel van dans is iets unieks. Ik denk dat Jan hier goed over nagedacht heeft. Hij heeft een mooi nieuw programma bedacht. Nu krijgt hij de kans op dit programma bij een groot publiek te laten zien. Het is nu de vraag of de kijker ook dit programma zit te wachten.

''Van NPO 3 direct naar NPO 1?!''

Jan en Ish passen zich snel en makkelijk aan. Zij lijken weinig moeite te hebben met een andere cultuur. Zij hebben er veel voor over een zich een dans eigen te maken. Ook al ben je in een andere cultuur; dans is iets wat iedereen snel begrijpt. De dans is onderdeel van een cultuur. Een cultuur is onderdeel van een dans. Dit wordt op een goede manier in beeld gebracht voor de kijker.

Dance Around The World is een programma die makkelijk te volgen is. Het gaat over dans, cultuur en natuur. Deze combinatie zorgt voor mooie televisie. Dit dansprogramma hoort in ieder geval niet thuis op NPO 3. Dit zou meteen mogen verhuizen naar NPO 1.

Jan en Ish hebben met Dance Around The World een mooi en vooral bijzonder programma gemaakt. De combinatie van dans, cultuur en natuur kan veel kijkers aanspreken. Dit dansprogramma verdient het gewoon om een heel seizoen te krijgen. De kijker zal dit programma dan ook zeker kunnen waarderen. Of dit programma ook echt een seizoen zal krijgen is nog even de vraag. Dat zal van veel dingen afhangen.

Het doel van Dance Around The World is heel helder. Ervoor zorgen dat dans op een hele andere manier aan de kijker wordt getoond. Er zijn al veel danssoorten in de wereld, maar in dit dansprogramma worden allemaal andere, bijzondere, dansen getoond aan de kijker. Dit levert dan ook mooie, ontroerende en unieke televisiebeelden op.

Dit is met stip het beste programma van 3LAB van de maandagavond. Naast dit dansprogramma waren er ook andere, nieuwe, programma's te zien. Maar die haalden het lang niet bij Dance Around The World. Dit dansprogramma verdient gewoon een heel seizoen. Jan en Ish hebben er zo te zien veel werk van gemaakt. Zij genoten zo te zien zelf ook enorm van dit programma. Dat maakt het misschien ook wel extra mooi om naar te kijken.