Recensie: Dance As One

Recensie: Dance As One

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

Zaterdagavond zond SBS6 een nieuwe talentenjacht uit. In Dance As One gaan Nicolette van Dam en Niels Destadsbader op zoek naar een unieke danscrew. Iedere aflevering maken vier danscrews kans op een ronde verder te komen. Het is in ieder geval iets anders dan de andere dansprogramma's. Dus dat maakt het kijken wel weer de moeite waard.

In de jury zitten Timor Steffens, Jan Kooijman en Laurien Decibel. Timor en Jan zijn natuurlijk bekende juryleden. Zo zat Timor in de jury van Dance Dance Dance. Jan was te zien in onder andere Everybody Dance Now en So You Think You Can Dance. Zeg je dansprogramma, dan zeg je automatisch ook Dan(ce) Karaty. Helaas was er voor de Amerikaan geen plek in deze jury. 

Normaal gaat een recensie over het programma zelf. Maar toch wil ik ook even stil staan tussen de presentator en de jury. Zo voelde ik geen klik tussen Niels en Jan. Wat er precies is gebeurd tussen de twee is mij niet duidelijk. Wel is het voor mij als kijker behoorlijk irritant om deze twee kemphanen tegen elkaar te zien staan. Misschien is het grappig bedoeld, maar zo komt het totaal niet over. Dus stop daar maar gewoon mee.

Is Dance As One nu wel de moeite waard om te kijken? Nou, opzicht wel hoor! Het is weer eens iets anders dan anders. De danscrews moeten synchroon zien te dansen. Alles wordt vastgelegd door 'slow cams'. Deze 'slow cams' zijn iets totaal nieuws in een dansprogramma. Elke move wordt geheel vastgelegd. Hierdoor kan er ook een eerlijk beoordeeld wordt door de jury.

In totaal komen er drie verschillende rondes. Vooral de tweede ronde spreekt mij erg aan. Alle danscrews moeten op hetzelfde nummer een dans neerzetten. Maar ze mogen wel hun eigen stijl eraan geven. Als eerste mochten alle danscrews dansen op Havana van Camila Cabello. Als kijker had ik moeite om stil te blijven zitten. Je krijgt zin om zelf ook te dansen. Zeker op de hit van Camila.

Helaas was er ook een danscrew die er een potje van maakte. Havana is een geheel eigen stijl die je niet zomaar even aanpast. Een remix van een bestaande hit maken is dan ook gevaarlijk. De overige danscrews lieten de basis van Havana wel in tact. Kortom, echt mijn favoriete ronde. Op deze manier hadden de danscrews ook geen voor of nadeel. Iedereen moest hier iets mee gaan doen, qua dans.

https://www.youtube.com/watch?v=BQ0mxQXmLsk

Dance As One is echt een familieprogramma. Het lijkt erop alsof SBS6 eindelijk weer een poging waagt om te scoren op de zaterdagavond. De films kunnen wel verhuizen naar SBS9. Maar of SBS6 hier ook mee gaat scoren is nog maar even de vraag. Het is wel een slimme zet geweest om Timor en Jan in de jury te zetten. Die zorgen beide misschien wel voor hoge kijkcijfers.

Als ik dan ook even heel eerlijk mag zijn. Nicolette zou dit dansprogramma prima alleen kunnen presenteren. Het liefst zou ik Niels zien vertrekken. Bij K3 Zoekt K3 viel het nog mee, maar in Dance As One vind ik hem behoorlijk irritant. Wanneer je als presentator je eigen opvattingen gaat gebruiken, hoor je niet thuis op televisie. Laat hem maar lekker in België op televisie blijven.

Dance As One is overigens niet zomaar een danswedstrijd. Naast de eer is er ook een mooi geldbedrag te winnen. In totaal kan de winnende danscrew maar liefst €50.000,- winnen. Het is dus zeker de moeite om mee te doen aan Dance As One. Een vervolg zal er ook zeker in gaan zitten. Maar dat hangt ook weer van de kijkcijfers af. Hoe hoog, of laag die zijn, is morgen te zien.

Dance As One is iedere zaterdagavond om 20.00 uur te zien bij SBS6.

Foto: Nick van Ormondt