Column Expeditie Robinson: De kaarten worden geschud

Column Expeditie Robinson: De kaarten worden geschud

Geschreven door John Holdorp Laatste update:

Het is een Robinson traditie dat als iedereen aan elkaar begint te wennen dat dan de kaarten worden geschud en een joker in het spel wordt gebracht. De joker dit keer was dat beide kampen de persoon aan moesten wijzen die voor hun het meest waardevol was in de proeven.

Maar logisch is niet altijd logisch en werd er dus niet gekozen voor spierbundels en krachtpatsers Jayjay, en Kraantje Pappie, maar werden Dave en Jessy gekozen.

En net zoals op school mochten de teams gekozen worden. Te beginnen met een man en een vrouw uit het andere team. Dave realiseert zich meteen dat hij Jayjay en Kraantje Pappie in een team wil omdat daar dan de paniek uitbreekt. Jessy gaat voor spierkracht en kiest zowel Jayjay als Kraantje Pappie.

En zoals altijd blijven er twee over waarvan niemand de laatste wil zijn. En die rol is weggelegd voor Lex, die nog totaal onopvallend is geweest.

En dan zijn de nieuwe kampen:

Zuid bestaande uit Dave, Dio, Thomas, Bartho en Lex en de dames Anna en Gaby. En Noord bestaande uit: Jessy, JayJay, Kraantje Pappie, Jalou, Koos, Cloe en Suzanne.

De twee nieuwe teams mogen meteen een proef spelen. Een proef die nu niet om kracht draait maar vooral om samenspel, communicatie, coaching en vertrouwen draait.

Na een korte krachtstrijd waarin balken doorgehakt moeten worden  en waarin Dave en Dio sneller zijn dan Jayjay en Pappie lijkt het dat hun team kan winnen. Maar dan openbaren zich twee duo’s die het spel van het transporteren van de ballen goed beheersen, Dave en Dio en Jayjay en Kraantje. Beide duo’s weten 2 ballen in de korf te krijgen waarna de dames Jalou en Jessy de 3e bal in de korf krijgen en wint team Noord.

Tijdens deze aflevering blijkt dat er zich een aantal duo’s vormen die het heel goed met elkaar kunnen vinden. Jayjay en Kraantje, Dave en Dio, Anna en Gaby. Maar op afvallerseiland ontstaat ook een duo met Bertie en Elle die het samen ook goed kunnen vinden. In welk van deze duo’s zal het eerste hoogverraad plaats gaan vinden?

Lex die als laatste gekozen word probeert net als in de vorige aflevering een balletje op te gooien om zichzelf veilig te stellen door een ander aan te wijzen waarop hij gaat stemmen. Lex wil de sterkere kandidaten bij elkaar houden zegt hij dus moeten Anna of Gaby weg. Volgens die zienswijze had hij in mijn ogen het veld moeten ruimen.

Lex probeert en denkt medestanders te vinden om op Anna te kiezen die hij minder sociaal vind, niet wetende dat zijn lot allang bepaald is. Lex die als hij zijn witte huid laat zien nog even van Dave krijgt te horen dat als Dave zijn kleur had gehad, hij alle lampen thuis in UV had veranderd.

Op de eilandraad blijkt al snel dat Anna en Gaby beiden een stem krijgen en hij de rest van de stemmen. Maar ook Lex besluit net als de andere afvallers naar afvallers eiland te gaan. Het eiland waar survival koningin Bertie de scepter zwaait.

Ik denk dat Lex hiermee gedoemd is om in de marge te blijven acteren totdat hij afvalt. Bertie en Elle kunnen het samen goed vinden en Lex vind maar moeilijk aasluiting. Er is nog geen stemming of eilandraad op afvallerseiland, maar als dat gaat gebeuren is het exit voor Lex.

Bekijk Expeditie Robinson op TVblik.nl/expeditie-robinson