Column Expeditie Robinson: Hypocrisie en topsporters die geen topsporter zijn!

Column Expeditie Robinson: Hypocrisie en topsporters die geen topsporter zijn!

Geschreven door John Holdorp

Ik heb alle seizoenen van Expeditie Robinson gevolgd en denk wel eens vroeger was alles beter. Vroeger toen er nog kandidaten waren die graag Robinson wilden zijn en er (bijna) alles voor over hadden. Tegenwoordig zijn het “bekendere” Nederlanders die waarschijnlijk andere motieven hebben om deel te nemen, carrière boost, verandering hoe het publiek je ziet etc. Maar het aantal opgevers waarbij de motivatie ontbreekt ligt m.i. bij de bekende Nederlanders hoger als bij de onbekende kandidaten in het verleden.

Maar in al die seizoenen was er een ongeschreven regel, als iemand aangaf weg te willen werd die persoon weggestemd. Maar er is veel veranderd in Robinson.

Het dominante gebakkie Jayjay heeft duidelijk op heel veel teentjes getrapt. Hij is de hardste werker, zonder hem had zijn team al vaker proeven verloren maar zijn sociale vaardigheden zijn duidelijk zo slecht dat zowel team Noord als Zuid hem liever kwijt dan rijk zijn. Zo erg dat er zelfs een geheim overleg plaats vind tussen Noord en Zuid waarin gevraagd/afgesproken wordt dat  de mede kampleden van Jayjay zich tijdens een proef minder in zullen zetten zodat het andere team kan winnen, team Noord dus naar de eilandraad moet en Jayjay weg gestemd kan worden.

Topsporters als Jalou en Thomas laten zich dus van hun slechte kant zien en werken hieraan mee. Dus Thomas jij verloor vroeger opzettelijk als je een teamgenoot niet mocht? Oh nee dat is waar je gebruikte doping. En Jalou, nu begrijp ik waarom je geen teamsport doet.

Maar ondanks de voorsprong die kamp Noord op wist te bouwen verloren ze uiteindelijk door een aantal fopduiken van Jalou, Suzanne en Jessie. In mijn ogen eigenlijk te triest voor woorden.  De vreugde van Anna was overduidelijk en het plannetje leek geslaagd,

Totdat opeens Kraantje Pappie aangaf naar huis te willen. Jayjay baalde en de rest van het team schrok zich rot. Maar uiteindelijk werd een ongeschreven regel van Robinson met de voeten getreden. Als een kandidaat weg wil stem je die kandidaat weg ook als dat haaks staat op je eigen plannen, een kwestie van respect!

En dan volgt de eilandraad, waarin Jayjay weg wordt gestemd en dit perfect opvangt, dat is het spel en hij geeft de anderen een compliment. Koos geeft hierop een toelichting, hij weet dat Jayjay heeft gelogen en wil niet samen zijn met mensen die hebben gelogen? Hij gaat even voorbij aan het feit dat hij met hetzelfde sop is overgoten. Echt een geval van de pot verwijt de ketel!

Als de beslissing is gevallen geeft Kraantje aan niet op te geven wat hij een halve minuut later herroept en zegt toch weg te willen waarbij hij aangeeft dat Koos doet waarom hij Jayjay wegstemt.

En dan zit het sterke team ineens zonder de twee sterkste spelers. En moeten de overwinningen gehaald gaan worden door Koos, Suzanne, Chloe en Jessie die nog niets hebben gepresteerd aangevuld met (top)sportster Jalou. Dit tegen een team waar de sfeer goed is. Ik hoop van ganser harte dat Noord nu keer op keer verliest en ze elkaar een voor een weg moeten stemmen!

En ik hoop dat Jayjay via afvallerseiland in de finale kan komen en ik gun hem dat voor 100%.