Máxima kiest voor jurk van Natan

Máxima kiest voor jurk van Natan

Geschreven door Pieter Jongsma

Máxima heeft gekozen voor een jurk van het Belgische modehuis Natan. De nieuwe koningin verscheen dinsdag bij het tekenen van deabdicatie, toen nog als prinses, in een crèmekleurige robe van ontwerper Edouard Vermeulen. Op haar linkerschouder droeg ze een strik. Beatrix ging gekleed in een auberginekleurige jurk.

Willem-Alexander koos voor een donker pak met grijs gilet. De drie dochters van het paar droegen net als bij verschillende persmomenten dezelfde jurk. Amalia, Alexia en Ariane verschenen in zachtgele jurkjes in het Paleis op de Dam.

Daar tekende koningin Beatrix om 10.07 uur de Akte van Abdicatie. Sinds dat moment is Willem-Alexander de nieuwe koning. Máxima is koningin, Amalia de kroonprinses. Met haar 9 jaar is ze 's werelds jongste kroonprinses.

Voor de inhuldiging in de Nieuwe Kerk is er een verkleedmoment voor de koninklijke familie. Voor de dienst geldt een strenge dresscode. Voor de vrouwen is dat middagtoilet: een lange jurk of mantelpak. Het dragen van uitbundige hoeden is niet gewenst, blote armen en decolletés evenmin. Mannen dienen te verschijnen in jacquet of donker pak. Wat koningin Máxima 's middags draagt, is nog niet bekend. Gefluisterd wordt dat ontwerper Jan Taminiau verantwoordelijk is voor de jurk. Willem-Alexander draagt een rokkostuum, met daarover de hermelijnen koningsmantel die sinds koning Willem I wordt gebruikt.