TV-blog: Weerpraatjes met Helga van Leur

TV-blog: Weerpraatjes met Helga van Leur

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

Vrijdagavond 30 juni 2017 is geen gewone vrijdagavond. Het is de vrijdagavond van RTL weervrouw Helga van Leur. Na maar liefst twintig jaar neemt Helga afscheid als weervrouw. De kijker moet het nu zonder haar doen. Dat zal wel even wennen zijn. Jarenlang was Helga één van de bekendste weervrouwen van Nederland. Iedereen kende Helga én Helga kende ook iedereen.

De kijkers stuurden Helga massaal foto's over het weer. Wat kun je haar daar toch blij mee maken. Nu het afscheid er gekomen is, is het tijd om hier eens even stil te bij staan. Wat hebben wij allemaal van de leukste weervrouw van Nederland geleerd? Hoe moet dat nu de komende tijd verder zonder Helga? Zal Helga de kijkers ook gaan missen?

Het weerbericht was altijd speciaal wanneer jij in beeld kwam. Altijd na het RTL Nieuws van half 8 vulde je de televisie met vrolijkheid. Ook al was het weer slecht, dan nog wist jij er iets moois van te maken. Volgens mij had jij ook heel veel plezier in het weer bericht. Tenminste, zo kwam dat wel over.

Er was volgens mij nooit een moment dat jij negatief of boos was. Jij was altijd vrolijk en opgewekt. Jij was het spreekwoordelijke zonnetje in huis. Het zonnetje voor alle kijkers thuis. Of er nu regen, hagel of sneeuw viel, jij zorgde voor warmte. Jij had een speciale band met de kijkers thuis. Jij hebt een warme persoonlijkheid. Jij wist mensen te raken op een unieke manier.

De interactie met de presentatoren van zowel EditieNL als RTL Nieuws was werkelijk prachtig. Prachtig is een woord die helemaal bij je past. Dat woord heb jij je helemaal eigen gemaakt. Vooral om je rollende r. Dat maakte je werkelijk uniek. Uniek als weervrouw en uniek als persoon. Er zijn maar weinig mensen met zo'n warme televisie persoonlijkheid als jou.

Het weer wordt nooit meer hetzelfde zonder jou. Na regen komt zonneschijn, maar nu jij vertrekt houdt de kijker de paraplu in de aanslag. Misschien niet om te schuilen voor de regen, maar voor de tranen. Niet alleen jij hebt tranen om je vertrek, ik denk dat de kijker thuis ook zeker emotioneel is geweest. Maar na regen komt er ook echt zonneschijn. Jij gaf aan je op andere dingen te willen richten. Dat is een mooi om te horen. Want zeg nu zelf, Helga, jij hoort gewoon op televisie. Jij mag niet verdwijnen van de Nederlandse televisie. Helga, jij hoort gewoon op televisie.

Of het nu als weervrouw is of niet, blijf alsjeblieft gewoon bij de televisie. Het weer is iets magisch, maar jij bracht het weer als iets magischer. Door jou houden mensen van het weer. Hoe moet het nu verder met het weer?

Gelukkig zijn er nog veel andere weermensen bij RTL, maar niemand kan aan jou tippen. Iedereen is uniek op zijn en haar eigen manier. Maar jij, Helga, bent uniek. Ik zal je zeker missen als weervrouw, maar wie weet, na regen komt er zonneschijn en wie weet kom jij wel weer terug. Dat zou ik in ieder geval heel leuk vinden.

Tot ziens!

Bekijk het laatste weerbericht van Helga van Leur op TVblik.nl/rtl-weer

Foto: RTL / Nick van Ormondt