GTST Zomer-blog 2017: #9 Rik en Aysen

GTST Zomer-blog 2017: #9 Rik en Aysen

Geschreven door Sebastiaan Boers

Het leven van Rik (Ferri Somogyi) staat één in klap volledig op zijn kop. In Boks komt hij oog in oog te staan met Jos (Bas Keijzer). De twee kennen elkaar uit de gevangenis. Rik zat een lange tijd in de gevangenis vanwege de moord op Mike (Louis Talpe). Nadat Rik vrij kwam, dacht hij dat hij een nieuw leven kon opbouwen. Maar Jos leek roet in het eten te gooien.

Vrijwel meteen heeft Jos een klusje voor Rik. Hij moet een pakketje afleveren met waarschijnlijk drugs erin. Jos blijft op het criminele pad lopen. Samen met Rik wil hij zijn oude zaken weer oppakken. Het stadje Meerdijk bevalt Jos wel. Via Rik komt Jos al snel op ideeën voor Meerdijk. De Koning is één van de panden die Jos maar wat graag in handen wil krijgen. 

Vrijwel meteen schakelt Rik de hulp van Aysen (Dilan Yurdakul) in. Hij wil Aysen ervan overtuigen in Jos in de gaten te houden. Helaas voor Rik kan Aysen niet veel doen. Ondertussen maakt Jos geen nieuwe vrienden in Meerdijk. Wanneer hij in contact komt met Bing (Everon Jackson Hooi), is de spanning voelbaar. De blinde Bing voelt meteen dat Jos niet te vertrouwen is.

Ook Bing's vrouw Nina (Marly van der Velden) is niet gecharmeerd van Jos. Daar wil Jos maar wat graag verandering in brengen. Opnieuw zette Jos zijn vriend Rik onder druk. Iedereen moest Jos zien staan en aardig vinden. Langzaam maar zeker merken Rik's vrienden hoe hij aan het veranderen is. De vriendschap met Bing komt zelfs onder druk te staan.

Daarnaast komt de vriendschap met Maxime (Marjolein Keuning) in gevaar. Jos wil de Koning van Maxime kopen. De twijfel bij Maxime is ontzettend groot. Is Jos wel te vertrouwen? Om hier achter te komen zoekt zij Rik op. Al snel komt het tot een confrontatie waarin Rik Maxime de deur wijst. Dat is voor Maxime genoeg reden om de Koning niet aan Jos te verkopen.

Hierover is Jos woedend en zint op wraak. Gelukkig kan Rik voorkomen dat het allemaal uit de hand loopt. Toch zit er nog meer wraakgevoelens bij Jos. Zijn aandacht gaat nu uit naar Bing. Ook nu wil Rik voorkomen dat het allemaal uit de hand loopt. Hij besluit om Boks kort en klein te slaan. Het lijkt erop alsof Jos er achter zit, maar in werkelijkheid zat Rik hierachter.

Meteen wanneer Nina de schade opmerkt, wijzen de beschuldigingen naar Jos. Weer een reden voor Jos om meer wraakgevoelens te koesteren. Ook weet Jos steeds meer het leven van Rik te beheersen. Hij trekt zelfs bij Rik en zijn kinderen in. In het begin moet Rikki (Robin Martens) hier niets van weten. Job (Jorn Knotter) heeft er weinig moeite mee.

Aysen is ondertussen ook gelukkig over deze ontwikkeling. Nu kan Rik nog beter op Jos letten. Het plan krijgt steeds meer vorm. Iedere stap is wel een stuk gevaarlijker dan daarvoor. Ondanks de gevaren wil Rik niet opgeven. Hij wil Jos zo snel mogelijk weer achter de tralies krijgen. Dan duikt er nog een 'kennis' uit de gevangenis op. Deze kennis is Marco en staat aan de kant van Jos.

Voorzichtig doet Rik een poging om Marco aan zijn kant te krijgen. Het plan lijkt te gaan lukken. Marco lijkt ook te twijfelen aan de plannen van Jos. Samen willen zij ervoor zorgen dat Jos de fout in gaat. Maar Aysen is voorzichtiger over deze ontwikkelingen. Zij vertrouwt Marco voor geen cent. Toch vertrouwt ze erop dat Rik weet wat hij doet. Zou het plan dan alsnog kunnen lukken?

Maar Marco blijkt andere plannen te hebben. Eerst moet Bing het ontgelden; hij krijgt rake klappen van Marco. Nina vindt Bing zwaargewond in hun kamer in de Rozenboom. Dit wilde Rik voorkomen, maar kwam te laat. Toch kan hij niet anders dan open kaart te spelen. Hij verteld Bing en Nina zijn hele plan. Samen met Aysen wil hij Jos weer laten opsluiten.

Nina is woedend op Rik. Bing gelooft Rik en wil hem helpen waar hij kan. Dit ziet Rik niet zitten en gaat alleen verder. Hij weet Marco zover te krijgen om samen aangifte te doen tegen Jos. Eenmaal onderweg naar Aysen gaat het mis. Jos doorziet de plannen van Rik en besluit hem te ontvoeren. Rik kan geen kant meer op en raakt al snel bewusteloos.

Wanneer Rik eindelijk wakker wordt is hij niet alleen. Hij ligt in een bos naast een bewusteloze Bing. Hoe zijn zij in het bos terecht gekomen? Als Jos ineens opduikt blijkt wat de bedoeling is. Rik moet een graf graven; voor hemzelf en voor Bing. Alles lijkt tot in de detail te zijn voorbereid door Jos. Maar hier blijft het wraakplan van Jos niet bij. Ook Aysen is in groot gevaar.

Marco wist Aysen naar Boks te lokken. Daar zouden hij en Rik aangifte willen doen. Wanneer Aysen in Boks aankomt is het gezellig druk. Onder andere Rikki en Sjoerd (Guido Spek) zijn aanwezig. Meteen wil Aysen van Rikki weten of haar vader Rik aanwezig is. Dat blijkt Rikki niet te weten. Maar ze hoort wel aan dat Jos gevaarlijk is. Net op dat moment gaat het mis. Marco zet Boks letterlijk in vuur en vlam.

De vlammen slaan snel om zich heen. Iedereen raakt in paniek en wil snel de brand ontvluchten. Sjoerd is één van de eersten die de kinderen in veiligheid weet te brengen. Aysen schakelt snel de hulpdiensten in. Maar er zijn meer mensen in Boks aanwezig. Maxime heeft een gezellige avond met Bill (Bart Oomen). Zij worden verrast door de brand en kunnen geen kant op.

Rover (Buddy Vedder) zit samen met Linda (Babette van Veen), Laura (Jette van der Meij) en Janine (Caroline de Bruijn) vast. Zij zitten opgesloten in een ruimte die vol raakt met rook. Alle vluchtwegen lijken dicht te zitten. De brand slaat steeds meer om zich heen. Wanneer dan ook nog het licht uitvalt is de paniek groot. Wie gaat de brand overleven?

Rik ziet de dood letterlijk in ogen. Hij heeft geen idee dat zijn familie in gevaar is. Hij staat in het bos met Jos en Bing. Bing heeft ondertussen zijn zicht weer een beetje terug gekregen. Maar zal dat op tijd zijn om zichzelf en Rik te bevrijden aan dit gevaar? Zal het plan van Jos lukken? Zullen Rik en Bing dit overleven? Dat zijn allemaal vragen die zijn ontstaan tijdens de zomer-cliffhanger van GTST. De antwoorden hierop zullen vanaf september beantwoord gaan worden.

Volgende week zal de laatste GTST Zomer-blog verschijnen. In die editie worden de vragen eindelijk beantwoord. Zullen die antwoorden voor iedereen positief uitpakken? Dat zal nog moeten blijken. Volgende week is alles over de eerste week van het nieuwe seizoen van GTST te lezen in de laatste GTST Zomer-blog van 2017. Mis die editie zeker niet!

Bekijk GTST op TVblik.nl/gtst