Heel Holland Bakt gaf oud-finalist Francis zelfvertrouwen: ‘Je verlegt steeds je eigen grenzen’

Heel Holland Bakt gaf oud-finalist Francis zelfvertrouwen: ‘Je verlegt steeds je eigen grenzen’

Geschreven door Sebastiaan Boers

Het achtste seizoen van Heel Holland Bakt is in volle gang. Elke woensdag bespreken wij de afleveringen na met een oud-deelnemers, blikken wij terug op hun eigen Heel Holland Bakt-avontuur én vertellen ze hoe het nu met ze gaat. Vandaag ​Francis.

Nederland maakt ruim vijf jaar geleden kennis met Francis. Zij is in 2016 één van de thuisbakkers in de tent van Heel Holland Bakt. Week in en week uit maakt ze de mooiste en lekkerste baksels. Het gaat zelfs zo goed dat ze de finale weet te halen. Hoe gaat het nu met Francis? Wat vindt ze van het huidige seizoen? En wat zijn haar dromen? 'Een eigen kookprogramma over de moderne Indische keuken zie ik wel zitten', zegt Francis.

In 2016 heeft Nederland jou leren kennen. Hoe gaat het nu met je?

Met mij gaat het goed. Ik mag nog steeds mooie dingen doen op gebied van bakken en koken. Ik houd me bezig met van alles en nog wat, laat ik maar zeggen dat ik niet genoeg uren in mijn dag hebt. 

Hoe heb je het ervaren om in dé bekendste tent van Nederland te staan?

In de tent staan is bijzonder en once-in-a-lifetime. Ik zou bijna zeggen dat het soort (werk)vakantie is, want tijdens je deelname ben je alleen maar bezig met je passie: bakken. Je mag iets doen wat je blij maakt en op zo’n uitgesproken manier. Was ik zenuwachtig? Jazeker, de eerste opnames sta je te trillen in je schoenen door de zenuwen. Daarna ben je ook gespannen, maar dan door de inspanning en enthousiasme over wat je mag doen.

Wat doet een deelname aan Heel Holland Bakt met je? Wat heeft het jou gebracht?

Het mooie van mijn deelname is dat ik mezelf heb leren kennen. Ik denk dat ieder kandidaat die de tent binnenstapt kan zeggen dat ze meer hebben gedaan en meer uit zichzelf hebben kunnen halen dan ze dachten. Je verlegt steeds je eigen grenzen. Met dat “nieuw” zelfvertrouwen kan en mag je iets doen of niet. Mijn deelname heeft mij bijzonder veel gebracht. Het heeft mij een zet gegeven om mijn eigen dromen na te jagen. Er gewoon voor te gaan en kijken hoe dat ontwikkelt. Voor mij werd het mijn bedrijf opzetten, Francis Bakt & Kookt.

Wat is je mooiste herinnering aan je deelname van Heel Holland Bakt?

Ik heb echt van elke seconde genoten van mijn deelname en er zijn echt gewoon te veel herinneringen om op te noemen. Kan eigenlijk niet eens kiezen. Wat me wel als bijzonder en mooi bijblijft is het camaraderie onder elkaar als kandidaten-bakkers. Als ik echt een “show moment” moet kiezen, is eentje het mogen presenteren van mijn Sydney Opera House (een beetje van mijn Australië laten zien).

Je schopte het tot de finale. Had je verwacht dat je zover zou komen?

Nou de productie/regisseur vroeg mij in het voorgesprek hoever ik wilde komen en mijn antwoord was direct en met heel mijn hart, “ik wil de finale halen”. Maar eerlijk gezegd was er op dat moment geen haar op mijn hoofd dat dacht dat ik het ging halen. Elke week weer kon ik niet geloven dat ik door was.

Op welk baksel ben je het meest trots? En waarom op deze?

Er zijn er twee. Het zijn alle twee spektakel stukken; mijn Sydney Opera House en mijn Spekkoek. Bij allebei gold dat ik aan de slag mocht met smaken die ik niet alleen ken en lekker vindt, maar ook een stukje nostalgie zijn voor me. Ik was ook trots om dit stukje van mijn Aussie-Indo-zelf te mogen laten zien. En gezien dat mijn familie allemaal in Australië woont, was het ook een stukje bij ze zijn. En die spekkoek …. Ja een ode aan mijn Indische roots.

 Je houdt zelf van choc-chip roomijs. Is er ook iets wat je totaal niet lekker vindt?

Geitenkaas! Yukkkkk.

Je hebt inmiddels een eigen bedrijf. Hoe gaat dat momenteel?

Met Francis Bakt & Kookt gaat het heel erg goed. Ik mag de leukste en mooiste dingen blijven doen en het blijft me ook iedere keer weer verrassen. Ik krijg er steeds energie van. Moet er wel bij zeggen dat ik bewust heb gekozen om parttime te blijven werken, want ik heb een geweldige baan. En deze baan permitteert dat ik alles met mijn eigen bedrijf mag en kan doen wat ik wil en hoeveel ik wil. Ik blijf het steeds zeggen; “ik doe alleen maar leuke dingen!”

Je hebt van je hobby je werk weten te maken. Is dat mede dankzij je deelname aan Heel Holland Bakt?

Dit is zeker dankzij mijn deelname aan Heel Holland Bakt. Ten eerste, zoals ik al eerder zei, het heeft mij een stuk zelfvertrouwen gegeven om te durven mijn dromen na te jagen. Maar het is zeker ook waar dat Nederland mij acht weken lang heeft leren kennen, en ik kreeg zo’n hartelijk ontvangst en daardoor ook de ruimte om met mijn hobby iets te doen. Een deur ging open en ik liep erdoorheen.

Het is door corona een moeilijke tijd. Hoe is deze periode voor jou?

In deze periode heb ik gezien hoe mensen die me lief zijn het echt zwaar hebben gekregen, zowel professioneel en privé, en dat doet wat met mij. Het bevestigt alleen maar meer dat wij als mensen met elkaar rekening hebben te houden. We hebben elkaar nodig. Het was de boodschap die mijn man achterliet voor hij stierf, twee jaar geleden. Hij had nooit kunnen weten hoe waar dat zou zijn.
Maar door deze periode heb ik, zoals zo veel anderen, anders moeten nadenken over hoe en wat ik ging doen. Moest creatief denken over mijn bedrijf, wat zo mooi heet “out of the box denken”. Dat is alleen maar goed vind ik. Daar heb ik ook iets mee kunnen doen. Nee geen live demonstraties of evenementen meer, maar mijn agenda is ram vol met andere activiteiten en bezigheden. 

Je geeft ook workshops, hoe gaat dat nu in deze corona-periode?

Ik ben eigenlijk meteen bij het begin van Corona aan de slag gegaan met online workshops. Ik hoorde toevallig een interview met een business coach van de week, en zij riep “start before you’re ready”.   Dat deed ik eigenlijk ook. Ik adverteerde dat ik workshops ging doen voordat ik precies wist hoe ik het ging uitvoeren. Ik wist alleen dat ik het wilde en dat het ging lukken, links om of rechts om, maar het ging lukken. En het is TE leuk. Ze zijn workshops in de Indische keuken en ook directe gevolgen van mijn laatste twee boeken. Superleuk. Laagdrempelig, mensen kunnen meekoken, zoals ik altijd zeg “from my kitchen to yours”. 

Inmiddels heb je drie boeken op je naam staan. Zijn er eventueel al plannen voor een vierde boek?

Nou … voor nu kan ik zeggen dat ik overloop van de ideeën mijn uitgever is super enthousiast om met mij door te blijven werken.

Heb je nog meer ambities op het gebied van bakken?

Ja die zijn er zeker. Zoals velen al weten heb ik nu mijn “Limited Editions”. Hierin bied ik onder andere “Bersama Boxen” aan. Bersama betekend samen, en is de titel van mijn nieuwste boek. Het gaat om samen eten en delen en in die sfeer heb ik nu in deze boxen gestopt; een feestelijk box zoetigheid om te delen. Iedere keer een beperkt aantal (dus “limited”) en iedere keer een andere thema. Daarnaast lever ik tegenwoordig ook Indisch Zoet proeverij boxen voor opdrachtgevers en heb ik nog een paar andere projecten in concept, ja wat ik al zei, ik mag steeds zulke leuke dingen doen. 

Heb je nog ambities om iets op televisie te gaan doen? Zoals een eigen kookprogramma?

Dat zou ik ontzettend leuk vinden en een ding heb ik geleerd, je weet maar nooit! Bij Omroep Max mocht ik ‘Makan Mee Met MAX’ maken. Super op gereageerd en ik krijg nog regelmatig mailtjes over hoe en wat over de Indische keuken. Een kookprogramma over o.a. de authentiek en ook moderne Indische keuken, ja, zie ik wel zitten.

Er ontstaan soms ook bijzondere vriendschappen tijdens de opnames. Heb jij nog veel contact met je mede-deelnemers?

Jazeker heb ik nog contact met mede-deelnemers en niet alleen uit mijn eigen seizoen. Je deelt iets met mede-deelnemers omdat je samen iets bijzonder aan gaat. Zij snappen waarom b.v. je helemaal blij wordt van een crème chiboust die goed gelukt is of hoe je kan stressen over een deuk in een taart die aan het bakken is. En ook bijzonder is dat wij bij elkaar soms ook workshops volgen of producten bestellen. Zo leuk! Ik heb het meeste contact met medekandidaat Manuela van der Heijden. Zij heeft Het Baklokaal opgericht en doet het goed. Wij zien elkaar vanwege Corona nu wat minder, maar hebben zowat wekelijks contact. 

Dan even terug naar afgelopen zondag. De meest opvallendste halve finale tot nu toe. Maar liefst vijf thuisbakkers stonden in de tent. Helaas is er maar plek voor drie finalisten in de finale. Dat hield in dat er afgelopen zondag twee thuisbakkers naar huis moesten: Ellen en Sabine. Elizabeth werd wederom meesterbakker van de week. Hoe heb jij naar de halve finale gekeken?

Dat vind ik wel een interessante vraag. Ik merk dat ik vóór iedere aflevering mezelf afvraag: nu 8 seizoenen, 80 kandidaten, en 192 bakopdrachten; wat gaan Janny en Robèrt nou weer als thema opdrachten bedenken? Ik vind het overigens wel stijlvol dat Eric geen ronde miste en Ellen een extra kans kreeg. Dan maar 5 in de halve finale, chique gedaan.

De finale staat voor de deur. Heb jij al een mogelijke winnaar op het oog? Wie maakt de meeste kans?

Alle drie kandidaten hebben hun finaleplaats verdiend vind ik. Heel leuk. Ieder heeft bij verschillende opdrachten prachtige baksels gemaakt. Ik ga geen uitlating doen over wie ik denk te gaan winnen. Ik weet uit eigen ervaring dat ieder dag, ieder weekend in de tent zo anders kan uitpakken dan je denkt. Je kan je zo goed voorbereiden als je wil, maar “in de tent is alles anders”. So ….. it’s anybody’s game!

Hoe zou jij het spektakelstuk hebben gemaakt? Welke van de vijf vond jij het beste of mooiste?

Oei. Mijn spektakelstuk “geometrisch” …. my goodness, mogelijkheden zijn eindeloos. Als ik snel iets moet bedenken; misschien een vierkant mozaïek taart met verschillende kleuren en een losse chocolade koepel-werkje er omheen om doorheen te kijken.

De eerste opdracht ging over drank. Welk drankje zou jij in je taart hebben verwerkt?

Dit is voor mij een lastige. Ben zelf dol op Spiced Gold Rum, maar ook op Spekkoek Likeur en gebruik ze alle twee in taarten. Maar tegenwoordig is er ook Pandan Likeur te koop en daar heb ik nog niet zo heel veel mee gedaan in taarten. Misschien zou ik daarom daarvoor kiezen, Bandoeng 22 Pandan Likeur.