GTST Jaaroverzicht 2017

GTST Jaaroverzicht 2017

Geschreven door Sebastiaan Boers

Het jaar 2017 is bijna afgelopen. Dus is het de hoogste tijd om het jaar eens door te nemen. Zo verscheen er woensdag het recensie jaaroverzicht van 2017. Op donderdag verscheen het muzikale jaaroverzicht van 2017. Vandaag (vrijdag) is het tijd voor het GTST jaaroverzicht. In het fictieve dorp Meerdijk is namelijk een hoop gebeurd... 

Het moest een sprookjeshuwelijk gaan worden. Rikki (Robin Martens) werd door haar grote liefde Thijs (Miro Kloosterman) ten huwelijk gevraagd. Eindelijk lachte het leven Rikki weer te gemoed. Na alle spanningen tussen haar en Thijs leek het erop alsof ze eindelijk samen een nieuwe start konden gaan maken. Helaas had Thijs hele andere plannen voor Rikki. 

Op de dag van hun huwelijk verdween Thijs spoorloos. Hij ontvoerde zijn dochtertje Teddy en liet Rikki alleen achter. Vanaf dat moment stortte Rikki volledig in. Zij raakte de grip op haar leven compleet kwijt. Haar omgeving wist zich geen raad met de ontspoorde Rikki. Maar Sjoerd (Guido Spek) wilde maar één ding; Teddy terugbrengen bij Rikki.

Ondertussen kon Meerdijk zich klaar maken voor de terugkeer van Martine Hafkamp (Inge Iepenburg). Na een jarenlange afwezigheid stond Martine weer in Meerdijk. Zij keerde samen met haar dochter Sjors (Inge Schrama) terug naar de plek de zij jaren geleden moest achter laten. Vooral voor Ludo (Erik de Vogel) was dit een shock. Zijn leven stond al volledig op zijn kop. Met de komst van Martine was de maat voor Ludo vol.

Het verleden haalde Ludo keihard in. Hij moest nu open kaart spelen tegenover Janine (Caroline de Bruijn). Zij hadden beiden geen idee in wat voor gevaar zij zich bevonden. Martine zinde namelijk op wraak op de familie Sanders. Hierbij kreeg zij hulp van Sjors. Helaas vielen er ook (onschuldige) slachtoffers in het wraakplan van Martine. Ludo's schoonzoon, Bing (Everon Jackson Hooi) raakte levensgevaarlijk verwond.

Voor de ogen van Nina (Marly van der Velden) werd Bing in zijn hoofd geschoten. Toen Sjors hiervan hoorde was zij in shock. Haar moeder kon hier niets mee te maken hebben, toch? Wanneer Sjors alles bij elkaar optelde, kwam ze maar tot één conclusie. Haar moeder was veel te ver gegaan in haar wraakplan. Kon zij haar moeder nog op tijd stoppen?

Net wanneer Sjors dacht dat zij hun wraakplan konden stoppen, ging het snel mis. Martine was namelijk al op de vlucht geslagen. Maar kort daarvoor gaf ze Ludo nog bijna de genadeslag. Nina kon Martine niet zomaar laten gaan en ging haar achterna. Ze zaten kort samen in een helikopter toen het dramatisch misging. Martine besloot om boven zee uit de helikopter te springen. Voor de ogen van Nina leek er een einde te komen aan Martine. Maar is dat ook wel echt zo?

https://www.youtube.com/watch?v=8mT1auQ8thE

Na een maandenlange zoektocht keert Sjoerd terug naar Meerdijk. Hij heeft iemand meegenomen met zijn reis. Eindelijk kon Rikki haar dochtertje, Teddy, weer in de armen sluiten. Door deze hele zoektocht kwamen Rikki en Sjoerd weer dichterbij elkaar. Zij besloten om hun relatie een nieuwe kans te geven. Zo maakten de twee ook al plannen om samen een huis te kopen. Zou Rikki nu dan eindelijk haar geluk gevonden hebben?

Ondertussen maakte Rik (Ferri Somogyi) zich grote zorgen. Hij kwam ineens oog in oog te staan met een oude kennis, Jos (Bas Keijzer). Bas was een oude bekende uit de gevangenis. Nadat Jos vrij kwam, zocht hij meteen zijn oude vriend weer eens op. Meteen werd duidelijk dat deze Jos geen vriendelijke man was. Hij drong zich steeds meer op aan Rik en zijn familie.

Hoewel Bing de aanslag op zijn leven overleefde, raakte hij wel zijn zicht kwijt. Ondanks dat Bing blind was, voelde hij meteen dat er iets niet klopte aan Jos. Rik probeerde iedereen op veilige afstand te houden. Hij wist zelf hoe gevaarlijk Jos was. Hij besloot op Aysen (Dilan Yurdakul) in vertrouwen te nemen. Samen maakten zij een plan om Jos in de val te laten lopen.

Helaas voor Rik en Aysen verliep dit plan niet geheel vlekkeloos. Jos kwam erachter waar Rik mee bezig was. Dus wist hij hem en Bing te ontvoeren. Hij nam ze allebei mee naar een verlaten bos. In het bos moest Rik een graf graven; voor hemzelf en voor Bing. Het zag er niet goed uit voor de twee. Maar dat was nog niet eens het allerergste. Een vriend van Jos had nog een duivels plan in werking gesteld.

Heel veel inwoners waren in Boks aanwezig toen het gruwelijk mis ging. De vriend van Jos stak Boks in brand. De vlammen sloegen snel om zich geen. Half Meerdijk zat gevangen in de vlammenzee. Het leek er sterk op alsof er veel slachtoffers zouden gaan vallen. Sjoerd was met Rikki en de kinderen aan het eten. Hij wist de kinderen als eerste veilig buiten te krijgen. Maar toen hij terug wilde om Rikki te redden, zag hij haar en Aysen gewond op de grond liggen.

Sjoerd stond voor de moeilijkste keuze in zijn leven. Redde hij Rikki of redde hij Aysen, de liefde van zijn leven. Hij koos ervoor om Aysen uit de brand te redden. Daarna moest hij toe zien hoe de brandweer hem tegenhield om nog naar binnen te gaan. Lang is het onduidelijk wie er allemaal de brand wisten te overleven. Rikki werd zwaargewond gevonden en opgenomen in het ziekenhuis.

Ook Bill (Bart Oomen) werd zwaargewond opgenomen in het ziekenhuis. Aan Linda (Babette van Veen) om hem slecht nieuws te vertellen. Zijn nieuwe liefde, Maxime (Marjolein Keuning) overleefde de brand niet. Voor haar kwam alle hulp helaas te laat. De shock voor Bill en de familie Sanders was enorm groot. Vooral Ludo had het er zwaar mee.

Gelukkig kreeg Bing ineens weer een deel van zijn gezichtsvermogen terug. Hij zag hoe Jos Rik bedreigde. De schop die Rik gebruikte, wist Bing nu in handen te krijgen. Met alle kracht die hij in zich had, sloeg hij in op Jos. Dat zag Jos totaal niet aankomen. Rik wist Bing te helpen en samen wisten zij Jos te stoppen. Zijn plan om een einde te maken aan Rik en Bing is mislukt.

Kort voor de brand maakte Maxime bekend dat zij trouwplannen had. Zij werd door Bill ten huwelijk gevraagd. Ludo had hier grote moeite mee. Ook om de geschiedenis die hij en Bill hadden. Maxime wilde zo graag dat Ludo haar zou steunen. Maar die steun kwam er niet. Nu had Ludo hier enorme spijt van. Gelukkig vond hij de steun van Janine, Nina en Lucas (Ferry Doedens).

Speciaal voor het afscheid van Maxime is Jeff (Bartho Braat) teruggekeerd uit Frankrijk. Hij wilde afscheid nemen van zijn goede vriendin. Maar tijdens zijn bezoek naar Meerdijk merkte hij iets aan Laura (Jette van der Meij). Na de brand kreeg Laura las van paniekaanvallen. Hier wilde zij zelf in het begin niets van weten. Maar al snel zocht zij hulp. Deze hulp kreeg zij van Zoë (Anouk Maas).

Sjoerd was door de hele brand volledig in de war. Zijn gevoelens voor Aysen waren nog altijd aanwezig. Hij wilde weer terug naar haar. Maar wat moest hij tegen Rikki zeggen? Ze leken net zo gelukkig en verliefd. Wanneer Rikki het hele verhaal van Sjoerd hoorde, was zij woedend. Opnieuw werd zij teleurgesteld in de liefde. Niet veel later kreeg zij weer een sprankje hoop in de liefde...

Ineens was daar Zoë. Zij leek een heel onschuldige verpleegster in het ziekenhuis. Maar al snel bleek dat zij een dubbele agenda had. Om haar studie te kunnen betalen, liet zij zich verhuren aan rijke mannen. Puur en alleen voor de gezelschap. Helaas kan zij dit geheim niet lang geheim houden. Al snel komen er mensen achter haar geheim. Dit lijkt haar veel vriendschappen te kosten. Maar ze krijgt er ook veel nieuwe vriendschappen voor terug.

Zo bouwde zij een vriendschap op met Nina. Maar die vriendschap leek van korte duur. Nina kreeg namelijk de kans om naar Japan te gaan voor haar eigen merk. Deze kans liet zij niet lopen en vertrok uit Meerdijk. Zeker twee maanden zal Nina in Japan blijven. In de tussentijd neemt haar assistent, Loes, haar taken in Meerdijk over. De taken overnemen is iets was Loes net iets te letterlijk neemt. Zou ze een oogje op Bing hebben?

De relatie tussen Rover (Buddy Vedder) en Kimberly (Britt Scholte) was heel goed. Na weken om elkaar heen te hebben gedraaid, kregen de twee een relatie. Er waren hoogte en ook zeker dieptepunten. Zeker nadat Rover zich ging inzetten voor vluchtelingen. De relatie leek een deuk op te lopen. Rover kreeg steeds minder tijd voor Kimberly. Zij zocht toen troost bij Noud (Ruud Feltkamp).

Nadat zij haar misstap opbiechtte, ging het mis. Rover was woedend op Kimbery en wilde wraak. Hij kwam erachter dat er naaktfoto's van Kimberly rondgingen op internet. Hij besloot de foto's te delen. Het leven van Kimberly kwam volledig op zijn kop te staan. Het ging zelf zo ver, dat Kimberly het leven niet meer zag zitten. Na een lange periode van voorbereidingen zette zij haar plan door.

Wanneer iedereen naar haar op zoek is, komen Bing en Nina uit bij een strandhuisje. Net op tijd lijken Bing en Nina te zijn gearriveerd. Vlak daarvoor had Kimberly een flinke dosis pillen te hebben ingenomen. Wanneer ze bij komt in het ziekenhuis is haar familie bij haar. Meteen nemen Ludo en Janine haar onder hun hoede. Ze besloot om hulp te zoeken en vond de steun die ze zocht.

Steun van de nieuwe inwoner, Q, vindt ze echter niet. Q is een achterneef van Anton (Joep Sertons). Hij blijkt een hoog IQ te hebben. Maar met gevoelens kent hij zich nog niet helemaal uit. Het blijkt dat hij een oogje op Sam (Stijn Fransen) te hebben. Zij wil niets van hem weten. De liefde leek snel te zijn overgewaaid, toch? Of houdt Q altijd nog een oogje op Sam?

Zelf na vijftien jaar werkzaam in hotel De Rozenboom, is het voor Laura nog altijd een feest. Maar wanneer ze een gesprek krijgt met haar leidinggevende is het plezier meteen weg. Zij wordt namelijk ontslagen. De reden hiervoor is dat het hotel meer 'verjonging' wil. Laura is het hier niet mee eens en verzint een plan. Hierbij krijgt zij hulp van niemand minder dan Lucas!

Zoë probeert haar verleden achter zich te laten. Haar 'klanten' heeft ze allemaal laten weten dat ze er klaar mee is. Toch is er één 'klant', Jan, die haar maar niet met rust laat. Hij chanteert haar met de mogelijkheden voor haar studie. Stoppen met Jan heeft geen zin. Ze moet wel mee gaan in zijn plannen. Wanneer ze dit verteld aan Aysen, is zij woedend.

Samen stappen zij naar de leidinggevende in het ziekenhuis. Helaas neemt deze geen stappen voor Zoë. Zij staat met de rug tegen de muur. Jan heeft iedereen precies waar die ze hebben wil. Maar er zijn meer mensen die Jan niet vertrouwen. Zo heeft Janine in het ziekenhuis een vervelende aanvaring met Jan gehad. Ook Ludo moet niets hebben van deze Jan.

Maar hij blijft zijn gang gaan bij Zoë. Hoe ver moet het nog gaan komen? Kan Zoë nog van deze Jan afkomen? De spanningen rondom deze situatie komen binnenkort tot een hoogtepunt. Over aan paar weken begint GTST aan een winter-cliffhanger. Deze winter-cliffhanger heeft alles te maken met Zoë, Jan én Aysen. Wat er allemaal staat te gebeuren is nog niet helemaal duidelijk... 

Verder was 2017 het jaar van de verhuizing. Veel personages verlieten het fictieve dorp. Zo verlieten onder andere Job (Jorn Knotter), Rover, Bill, Felix (Urvin Monte) en Rikki Meerdijk. Job reisde zijn oude liefde Anna (Barbara Sloesen) achterna. Hij kwam erachter dat zij zwanger was. Inmiddels is het bekend geworden dat ze een dochtertje hebben gekregen.

Rover verliet Meerdijk nadat zijn leven één grote puinhoop werd. Nadat hij de foto's van Kimberly online zette keek iedereen hem ook raar aan. Zijn relatie met Kimberly was voorbij. Zijn school leidde ook enorm om de hele situatie. Dus verhuisde hij weer naar Canada, naar zijn vader Bill. 

Rikki vond eindelijk weer geluk in de liefde. Haar collega, Abel (Levi van Kempen), kreeg een baan in Rotterdam. Eerst twijfelde Rikki enorm om te gaan verhuizen. Maar ze besloot toch om met Abel mee te gaan. Dus verliet zij haar geliefde Meerdijk, voor een nieuw avontuur. 

De twee spannendste verhaallijnen van 2017 waren toch wel Martine's comeback en de zelfmoordpoging van Kimberly. Martine was eindelijk terug in Meerdijk. Na weken en maanden wachten was ze er dan eindelijk weer. Net nu de kijker aan haar gewend was, vertrok ze alweer. Maar zou Martine nogmaals naar Meerdijk komen? Misschien om haar plannen door te zetten?

Kimberly's verhaallijn maakte ook diepe indruk. Haar leven werd volledig op zijn kop gezet door haar naaktfoto's. Sinds die foto's online kwamen raakte Kimberly steeds meer depressief. Niemand leek haar nog te kunnen helpen. Alle hulp sloeg ze af. Haar plan om zelfmoord te plegen werden steeds serieuzer. Gelukkig wisten Bing en Nina op tijd bij haar te komen om haar te redden. Nu gaat het weer redelijk goed met Kimberly. Zij wil zichzelf nu gaan inzetten om voorlichtingen te geven over wat haar is overkomen.

Hiermee is het GTST jaaroverzicht 2017 een feit. Naast deze gebeurtenissen is er natuurlijk nog veel meer gebeurd. In 2018 zullen er zeker nieuwe GTST-blogs gaan verschijnen. Zeker na de naderende winter-cliffhanger komt er zeker een speciale blog. Daarnaast keer de rubriek; GTST Zomer-blog ook in 2018 terug. Voor het laatste nieuws rondom GTST zit je bij showbizznetwork meer dan goed.

Showbizznetwork wenst iedereen een fijne jaarwisseling en een gelukkig en gezond nieuwjaar!

Foto’s: Otto van den Toorn, Mike van den Toorn, Geert de Lange