Recensie: Hufterproef
Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:Maandagavond kwam Wakker Nederland (WNL) met een nieuw programma, Hufterproef. Helemaal nieuw is het niet, maar het wordt vanaf nu uitgezonden door WNL. Presentatrice Leonie ter Braak mag dit programma, met de verborgen camera, presenteren. Dat doet ze op een hele goede manier.
Hufterproef onderzoekt of mensen ingrijpen bij hufterig gedrag. De eerste scene van maandagavond was een scene tussen een vader en een zoon. De zoon wilde zijn vader, op een vol terras, vertellen dat hij homo is. De reactie van de vader is heel erg hufterig.
De schrik slaat de kijker om het hart. Ook de mensen die op het terras zitten zijn in shock. De vader wil namelijk niets weten van de vriend van zijn zoon. Maar grijpen er mensen in? Wordt de jongen door de mensen geholpen. Als kijker kun je alleen maar hopen dat er iemand ingrijpt. Thuis vanaf de bank kun je helaas weinig doen. Gelukkig zijn er veel mensen die 'hufterproef' zijn.
De mensen gaan de confrontatie aan met de vader. Dit levert bijzondere televisie op. Met de verborgen camera wordt gefilmd hoe de mensen reageren. Wanneer er iets gebeurd wat niet door de beugel kan, wordt er dus wel ingegrepen. Alles wordt op de voet gevolgd door Leonie. Net wanneer de situatie uit de hand dreigt te lopen, komt Leonie om de hoek.
Zij gaat het gesprek aan met de mensen die 'hufterproef' zijn. Voor de mensen is het eerst een shock. Het is dus allemaal in scene gezet. In het gesprek wordt snel duidelijk waarom de mensen ingrijpen. Hufterig gedrag past niet in onze samenleving. Deze boodschap komt heel goed over. Het is goed dat WNL dit eens onderzoekt. Want is Nederland wel 100 % 'hufterproef'?
Hufterproef is een bijzonder programma. De boodschap van dit programma is heel helder. Hufterproef wil laten zien dat hufterig gedrag niet meer in deze tijd hoort. Het hoort ook niet in het verleden en zeker niet in de toekomst. Hufterig gedrag moet worden aangepakt. Maar de vraag is nu, hoe pak je dit precies aan? Gaan wij snel de confrontatie aan? Of laten wij dit toch aan anderen over?
Het is goed dat WNL dit eens onderzoekt. Want het blijkt dat Nederland nog lang niet 'hufterproef' is. Opkomen voor iemand die in nood is, is niet vanzelfsprekend. Helaas zijn er ook genoeg mensen die niet ingrijpen. Toch draait het allemaal om de mensen die juist wel ingrijpen. De verborgen camera is een mooie toegevoegde waarde. Met de verborgen camera worden alle emoties vastgelegd.
Misschien is Hufterproef wel één van de bijzonderste programma's van 2018. De reacties van de mensen die ingrijpen zijn hartverwarmend. Als iedereen nu op deze manier zou reageren, dan zou het hufterige gedrag steeds verder teruglopen. Want hufterig gedrag hoort niet in onze samenleving. Mensen die meer voor elkaar opkomen en elkaar helpen, Dat is een mooi doel voor het nieuwe jaar.
Hufterproef is een mooi programma met een mooi doel; voor elkaar opkomen en elkaar helpen.