Zomercolumn: 'Late Night met Twan Huys was dure grap'

Zomercolumn: 'Late Night met Twan Huys was dure grap'

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

Het is volop zomer en het is daarom een mooi moment om terug te blikken op het afgelopen half jaar. Wat is er allemaal gebeurd in televisieland? Sebastiaan blikt zes keer terug naar allerlei gebeurtenissen die 2019 op de kaart hebben gezet. Want was is er veel gebeurd in een half jaar tijd.

Wat was RTL blij met Twan Huys. De journalist zou de late avond van RTL wel even gaan redden. Hij werd de opvolger van Humberto Tan, die de late vond moest verlaten vanwege te lage kijkcijfers. Alle ogen waren op Twan gericht. Ging hij het tij dan eindelijk keren? Ik moest wel even een paar keer nadenken toen ik hoorde dat Twan naar RTL kwam.

Hij heeft allesbehalve een RTL-gezicht. Hij hoort thuis bij de NTR en bij Nieuwsuur en bij College Tour. Maar RTL Late Night is een hele andere koek. Het was allesbehalve een match. Er was te vroeg gepiekt met deze zet. RTL leek zichzelf schaakmat te zetten in de strijd om de kijker. De kijkcijfers waren behoorlijk laag. Het leek erop alsof Humberto het helemaal niet zo slecht deed.

Maar Twan liet zich niet zomaar uit het veld slaan. Hij kreeg op iedere vrijdagavond bezoek van Patty Brard. Je kon als kijker aan alles merken dat het niet werkte. De onderwerpen waren veel te luchtig voor Twan. Alle belangrijke gasten namen eerder plaats bij Jeroen Pauw of Eva Jinek. Dus stond Twan daar maar te staan. Nou hij zat meer aan de tafel dan dat hij daadwerkelijk stond.

Maar even eerlijk, wat deed Twan nu in werkelijkheid bij RTL? Was het niet een domme zet van de presentator? Want wat nu als het zou gaan mislukken? Dit kan nog wel eens akelig aan hem blijven kleven. Iedereen kent hem nu van de grote flop van de late avond op RTL 4. Daar wil je toch niet aan herinnerd blijven?

Het zal voor Twan een bittere pil zijn geweest. RTL heeft ook een grove fout gemaakt. Wat ook nog eens een hele dure grap bleek te zijn. Een miskoop die je niet zomaar even ongedaan kunt maken. Het is geen product die je even met een kassabon omruilt. De NTR zal ook wel heel hard nadenken of ze hem wel terug willen.

Toch is het ergens ook wel heel erg jammer. Want aan de ervaring zal het niet gelegen hebben. Twan is een meester in interviewen. Hij kreeg alleen de kans niet om de juiste mensen aan zijn tafel te krijgen. De gasten van de dag kozen massaal voor Jeroen Pauw en Eva Jinek. Dan bleef er voor Twan niets anders over dan elke keer dezelfde mensen uit te nodigen. Dat is ook een beetje vragen om problemen.

Het is een beetje alsof je uit een nachtmerrie ontwaakt. Want op een roze wolk zitten konden Twan en RTL wel. Samen dachten zij het wel even op te kunnen nemen tegen NPO 1. Nou helaas viel Twan van zijn roze wolk af en moest RTL noodgedwongen in de regen zitten. Maar na regen komt zonneschijn. Dus wie weet gaat het tij wel keren?

De kijker liet RTL volledig links liggen. Zelfs Hart van Nederland (SBS6) deed het stukken beter. Zelfs RTL 8 en NET5 wisten soms nog meer kijkers te scoren dan Twan. Dus heeft RTL ‘in goed overleg’ besloten om helemaal maar te stoppen. Op zich was dat wel een goede zet. Want het ging niet meer op deze manier. Niets leek te werken, dus eindigde het avontuur voor Twan vroegtijdig.

Momenteel is Art Rooijkakkers te zien in Zomer met Art. Hij heeft er nu een aantal weken op zitten. Maar echt succesvol is hij ook nog niet. In de tweede week door Art al onder de 200.000 kijkers. Natuurlijk zegt dat niets over de inhoud van de talkshow. Maar op deze manier redt RTL de late avond ook niet bepaald.

Voor Art mocht beginnen, zond RTL eerst nog De Zwakste Schakel uit. Bridget Maasland mocht de presentatie voor haar rekening nemen. Het weer even iets anders dan normaal. Ik vond het heel erg fijn om naar te kijken. Soms mis ik dat nog wel. Wie weet komt het wel sneller terug dan je zou denken.

Tot volgende week!