GTST Zomer-blog 2018: #5 De winter-cliffhanger

GTST Zomer-blog 2018: #5 De winter-cliffhanger

Geschreven door Sebastiaan Boers

Het is nog altijd hoog zomer in Nederland. Maar ik duik terug in de tijd. In deze GTST Zomer-blog ga ik terug naar een koude winternacht. Wat is er allemaal gebeurd tijdens de allereerste winter-cliffhanger? In een koude nacht in januari zocht Zoë (Anouk Maas) haar 'sugardaddy' Jan Maes (Harpert Michielsen) op. Zij was doodsbang voor Jan, maar toch zocht zij hem op. 

Zij wilde met hem praten over haar werk in het ziekenhuis. Maar Jan wilde duidelijk niet naar haar luisteren. Hij had hele andere plannen met Zoë. Weer wist hij enorm te vernederen op zijn boot in de haven. Dan zette Zoë het op een lopen. Maar Jan haalde haar in. In de haven probeerde Jan Zoë aan te randen. Volledig in paniek duwde Zoë hem van zich af. Hierdoor belandde Jan in het ijskoude water. Zoë zette het toen op een rennen. 

Een dag later hoort Zoë dat een lijk in de haven is gevonden. Meteen denkt zij terug aan de vorige avond. Heeft zij Jan vermoord? Of was het zelfbescherming? Vrijwel meteen neemt Zoë haar vriendin Aysen (Dilan Yurdakul) in vertrouwen. Op haar aanraden besluit ze over de bewuste avond te zwijgen. Niemand hoeft daar iets vanaf te weten. Toch heeft er iemand het gesprek min of meer gehoord.

Het is de onschuldige ogende Loes (Beaudil Elenga). Zij wil meedoen aan het 'plan' van Zoë en Aysen. Ook zij besluit mee te doen aan het geheim. Niemand mag iets weten van de bewuste avond. De moord op Jan blijft ondertussen het gesprek van de dag in Meerdijk. Wie heeft de moord op Jan op zijn of haar geweten? Er zijn al een paar verdachten ontstaan tijdens de winter-cliffhanger.

Zo was daar Bing (Everon Jackson Hooi). Hij is op de bewuste avond in de haven geweest. Hij stal de laptop van Jan uit de boot. Maar heeft Bing ook iets te maken gehad met de moord? Dan is er Anton (Joep Sertons) die ook een hekel aan Jan had. Hij had geen alibi op de avond van de moord. Maar Linda (Babette van Veen) gaf haar man een valse alibi. Dit heeft er mede voor gekost dat hun huwelijk bijna op de klippen is gelopen.

Ook Ludo (Erik de Vogel) was woedend op Jan. Hij merkte dat Jan een oogje leek te hebben op Kimberly (Britt Scholte). Maar gelukkig wist Ludo te voorkomen dat Jan haar kwaad kon doen. Toen hij bij de haven aankwam, was Jan niet aanwezig. Weet Ludo meer over die bewuste avond? De avond blijft Zoë maar achtervolgen. Zij vindt het moeilijk om het geheim met zich mee te dragen.

Dan doet de politie van Meerdijk een ontdekking. Iemand heeft Jan een trap gegeven. Daardoor is hij opnieuw in het water gevallen en overleden. Er is één getuige van de moord; Lana (Faye Bezemer), de dochter van Sjors (Melissa Drost). Meteen na die bewuste avond werd Lana een lastige puber. Niemand leek door te hebben wat er met haar aan de hand was. Zij leek doodsbang voor iemand te zijn, maar voor wie?

Bing komt als verdachte in beeld. Hij komt zelfs even in voorarrest te zitten. Maar korte tijd later komt Anton vast te zitten. Zijn tennis pas blijkt te zijn gevonden in de haven. Dit heeft Loes voor elkaar gekregen, om haar vriendin Zoë te helpen. Een hele lange tijd zit Anton achter de tralies. In de gevangenis lijkt Anton het langzaam maar zeker op te geven. Hij stoot iedereen van zich af en wil zelfs scheiden van Linda.

Zijn zoon Sjoerd (Guido Spek) wil geen moordenaar als vader. Maar heeft Anton Jan ook vermoord? Zelf weet Anton bar weinig van die bewuste avond. Hij heeft Jan wel geslagen in de boot. Maar is Jan daaraan overleden? Het blijkt dan Jan een dodelijke trap heeft gehad. Toch blijft Anton een lange tijd vast zitten. Ondertussen gaat Linda er bijna aan onderdoor.

Zoë kan dit niet langer meer aanzien. Aysen wil dat Zoë nog even volhoudt. Zij is namelijk bezig om de moordenaar te vinden. Zij denkt dat Bing er stiekem meer van weet. Haar onderzoek blijft voortduren en alle bewijzen komen uit bij Bing. Dan probeert ze Bing meerdere malen onder druk te zetten. Maar Bing blijft overeind staan en laat zich niet kennen. Is Bing dan werkelijk zo onschuldig als hij lijkt?

Dan valt het plan van Aysen in het water. Zoë kan niet anders en verteld de politie alles haar aandeel. Even is de politie in verwarring. Alex de Boer (Michael Roos) houdt haar vast op het politiebureau. Dat houdt niet in dat Anton meteen vrij komt. Het duurt nog even, maar Anton wordt vrijgelaten. Alle bewijzen wijzen nu richting Zoë. Meerdijk is even in shock om deze ommezwaai. Heeft Zoë dan echt de moord op Jan op haar geweten?

Het proces mag Zoë buiten de gevangenis afwachten. Zij trekt in bij Rik (Ferry Somogyi). Al snel krijgen zij een relatie samen. Maar lang kan Zoë niet genieten van haar relatie. Zij is doodsbang voor de tijd die komen gaat. Hoelang gaat zij de gevangenis in? Toch komen er andere bewijzen naar boven. Deze bewijzen laten zien dat Zoë de moord NIET gepleegd kan hebben. Wie is het dan wel geweest?

Het heeft letterlijk zes maanden geduurd voordat het duidelijk werd. Niemand minder dan de onschuldige Loes heeft Jan vermoord. Lana was al die tijd bang voor Loes! Loes zette Lana onder druk en bedreigde haar. Wanneer zij maar iets zou vertellen over de moord zouden zij en haar moeder hetzelfde overkomen. Hierdoor is Lana compleet doorgedraaid. Dit leidde eruit dat Lana uit Meerdijk is gevlucht.

Lange tijd was Lana onvindbaar. Dit had alles te maken met Loes. Zij uitte steeds meer druk op Lana. Dit ging ver, heel erg ver. Hierover komt in een andere GTST Zomer-blog meer duidelijkheid over. Tijdens de zomer-cliffhanger wordt pas duidelijk wat Loes allemaal heeft gedaan. Maar dan lijkt het allemaal al te laat te zijn. Wij weten allemaal wat er is gebeurd tijdens de zomer-cliffhanger. De belangrijkste vraag is natuurlijk; heeft Loes de val overleefd? Zo ja, komt zij dan in de gevangenis terecht? 

Hiermee is de vijfde GTST Zomer-blog een feit! Volgende week verschijnt er een zesde editie. In deze zesde editie staan Zoë en Rik centraal. Wat hebben zij allemaal met elkaar meegemaakt? Een deel staat al in deze blog, maar zij hebben natuurlijk veel meer meegemaakt samen. Wat dit allemaal ook al weer was, lees je volgende week!

Tot volgende week!